Gondolatok egy női fejből

Gondolatok egy női fejből

Hogyan pakolj okosan, ha repülővel utazol

2018. február 07. - Perger Viktória

Bár az elmúlt években rohamos tempóban nő a repülőgépjáratok száma és megvalósulni látszik az "Everybody can fly" filozófia is, de ezzel együtt persze a káosz és a lopások száma is megnövekedett. Ezzel kapcsolatban szeretnék egy-két apró tanácsot megosztani most.

Értékeket felvinni
Ha csak tehetjük, ne adjunk fel értéket a csomagtérbe. Ez egy nagyon aktuális téma, mert igencsak felkapta a média a hírt, hogy bizony lopnak a feladott csomagokból. Mi elbúcsúzunk a bőröndünktől a check-in pultnál és legközelebb már csak a célállomáson találkozunk vele. Ezalatt az idő alatt fogalmunk nincs róla mi történik vele, kinek a kezein megy át, ki nyúl bele és mit vesz ki. Mire észrevesszük, hogy mi hiányzik belőle, már késő. Így hát, ha van rá mód, ne is adjunk fel olyan tárgyakat, mint laptop, táblagép, mobiltelefon, töltő stb.
Leginkább azt tudják kilopni a cuccunkból, amit utána könnyen el is tudnak adni. Például egy iPhone töltő. Kiveszi, felrakja a netre és 2-3 napon belül keresett is vele több ezer forintot. Jobb, ha magunknál tartjuk ezeket. *

A bőrönd minősége
Az a helyzet, hogy nem éri meg méregdrága bőröndökkel utazgatni, mert azon túl, hogy megsérülhet, lepattoghat róla a festék vagy összekoszolódhat, még nagyobb veszélyben is vannak a cuccaink egy drágább bőröndben. Drágább bőrönd, drágább tartalom. Legalábbis a józan ész biztosan ezt diktálja, így hát szívesebben is nyitogatják azokat a csomagokat, amiben nagyobb valószínűséggel találni értékes tárgyakat.
Mi például nagyméretű hátizsákokat szoktunk feladni, amik egyrészt nagyon praktikusak, könnyű őket cipelni, másrészt pedig nem fancy, így talán kevésbé nyúlnak majd bele. (Erre nincs persze garancia, de eddig bevált.)

Felülre a ruha
Még ha van is érték abban, amit feladsz a csomagtérbe, mert mondjuk vettél ajándékokat, amiket haza szeretnél hozni, akkor se tedd a tetejére a csomagodnak. Bugyoláld be ruhákkal, tedd be zacsiba vagy rejtsd el a szennyes közé. Ha valaki bele is nyúl a cuccodba, nagy valószínűséggel nem lesz 5-6 perce kotorászni benne, így ezzel már tettél egy lépést annak érdekében, hogy haza is jussanak azok az ajándékok.

Váltás a kisbőröndbe
Ha van egy nagy és egy kis bőröndöd is, érdemes egy váltásruhát és azokat a dolgokat beletenni a kicsibe, ami nálad lesz, amik az érkezés utáni első napon szükségesek lehetnek.
Amikor Izlandról jöttünk haza, az izlandi reptér földi személyzete nem tette fel a bőröndjeinket a repülőre. Mikor megérkeztünk, közölték velünk és másik 10-15 utassal, hogy sajnos 4 nap múlva kapjuk majd kézhez a csomagjainkat. Ez még így, hogy épp hazaértünk, nem is volt nagy probléma, de fordított esetben, ha épp megérkezünk külföldre, elég kellemetlen, ha nincs nálunk váltás fehérnemű, kontaktlencsésként feladtuk a kontaktlencse tartónkat, vagy a telefonunk töltőjét. Kellemetlen tud lenni, szóval érdemes kicsit előre gondolkodni és felkészülni az ilyen esetekre is.

* A legújabb, hogy egyes fapadosok helyhiány miatt a kézipoggyászt is felviszik a csomagtérbe. Normálisan ennek úgy kéne működnie, hogy közvetlenül a beszálláskor veszik el az utas kézipoggyászát és leszálláskor még a gép mellett visszakapja. Így nem állna fenn annak a veszélye, hogy abból lopnak, de sajnos ezt a legtöbb reptér nem így intézi...

Kép: https://www.airport-technology.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://viktoriaperger.blog.hu/api/trackback/id/tr1713639436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mad Mind 2018.02.08. 08:47:24

A drága bőröndök viszont általában tartósabbak.
Jártam már úgy olcsó bőrönddel, hogy mire megérkeztünk a kezem átfért a szakadáson, ami rajta volt. Az óriás hátizsák sem igazán praktikus. Az egészet ki kell pakolni, ha az aljából kell valami.
Bud-on én általában fóliázok. Megér annyit, hogy ne vesződjenek vele. Mondjuk érték sosincs benne amúgy sem.

vanek ur 2018.02.08. 09:30:23

"A bőrönd minősége": Feladott csomagnak keményfalú bőrönd. Egyetértek, nem kell a legdrágább, a híres belga bőrönd árának feléért-harmadáért lehet ugyanolyan strapabírót elcsípni a német diszkontok egyikében. Sporttáska, hátizsák: baromi könnyen kiszakadhatnak, a túrahátizsákokon levő sok szabályozózsinór ebből a szempontból kész életveszély (egy hátizsákot vesztettem így). Egy strapabíró sporttáska oké (évekig utaztam eggyel), a vállpántot le kell szedni, és a füleket meg össze kell kötni. Még egy hátránya a hátizsák-sporttáska vonalnak: nem lehet normálisan lezárni.
"Bugyoláld be ruhákkal, tedd be zacsiba vagy rejtsd el a szennyes közé." A bebugyolálás célja nem a lopásvédelem, inkább az, hogy ne törjön el a cucc (pl. ital, váza, stb.)

Perger Viktória · http://viktoriaperger.blog.hu/ 2018.02.08. 10:20:22

@Mad Mind: Igen, ez igaz... A fóliázást még sosem próbáltam, sajnáltam rá az időt :)

Perger Viktória · http://viktoriaperger.blog.hu/ 2018.02.08. 10:22:39

@vanek ur: Igen, mi is mindig rejtegetjük a zsinórokat. A törésvédelmet is szolgálja, de ha drágább, ám nem törékeny dologról van szó, akkor akár a lopásvédelmet is.

Mad Mind 2018.02.09. 07:32:32

@Viktória Perger:
Nem olyan sok idő, és mindenki megbámul a célországban miközben a befóliázott bőröndöt az utcán húzod. :)
süti beállítások módosítása