Gondolatok egy női fejből

Gondolatok egy női fejből

Balaton vegán szemmel

2021. július 09. - Perger Viktória

Az elmúlt egy évben volt szerencsém meglátogatni a Balaton néhány települését és örömmel tapasztaltam, hogy egyre több és több helyen van lehetőség vegán ételek elfogyasztására. Ezeket a helyeket szeretném most nektek bemutatni.

Veganeeta (Balatonalmádi)
Ennek a helynek azt hiszem nincs szüksége túl nagy marketingre, ugyanis ez a Balaton legismertebb vegán étterme. A Veganeeta változatos, évszakokhoz illő, 100%-ban növényi eredetű ételeket és italokat kínál. Kicsit fine dining jellegű a hely, ami az árakon is meglátszódik. A levesek/előételek kb. 1500-2000 Ft között mozognak, míg a főételek 3000 Ft körül, a desszertek pedig 1100-1500 Ft között. Az ételek gusztusossága és ízletessége mellett a hely tulajdonosa és megálmodója, Anita a szép designról is gondoskodik. Egyszer, egy romantikus vacsora vagy egy szülinapi ebéd keretein belül mindenképp érdemes ellátogatnotok, ha a közelben jártok!
Ősszel jártunk náluk, a képen gabonakolbászos "rántottát" és sóskaramellás nyerstortát láthattok.img_8709.jpg

img_8714.jpg

Ha beugranál hozzájuk, itt találsz bővebb infót: Veganeeta

Folly Arborétum (Badacsony)
Régi vágyam volt eljutni ebbe a sokat emlegetett arborétumba. A panorámás több hektárnyi terület gyönyörű, látszik, hogy folyamatosan gondozzák a növényeket. Egy kellemes séta előtt vagy után érdemes kiülni a szintén panorámás étterem teraszára, ahol idéntől több vegán fogást is találunk az étlapon. Ők is ügyelnek a szezonalitásra, így nem biztos, hogy ugyanazt találjátok majd az étlapon, mint amit most nyáron ettünk. 
A választék szűk, de minden típusú ételből van egy vegán verzió. Levesek közül most az eperkrémleves, előételek közül a vegán kőrözött házikenyérrel, főételek közül az árparizottó, desszertek közül pedig a panna cotta volt a menü. Nem túl nagy adagok, de ha legalább kettőt választ az ember, azzal már jól lehet lakni. A finom ételek mellett érdemes a helyi háziszörpöket is kipróbálni. Az árakkal is teljesen meg voltunk elégedve, a fent említett 4 étel, illetve a 2 szörp 7500 Ft-ba került, ami szerintem egy teljesen vállalható ár. És hát a panoráma nem mindennapi!
img_0527_1.jpg

A helyről bővebb infót itt találtok: Folly

Vánkos (Badacsonytomaj)
Badacsonyban most már több olyan helyre is be tudunk ülni, ahol találunk legalább egy vegán opciót. A Vánkos is nagyon kellemes meglepetés volt, ugyanis egy vegán ételt itt is találni. A kínálat hetente változik. Most, július elején a "bowl" volt a sláger. Emellett amúgy zabkása, smoothie is volt az étlapon, de a bowl izgalmasabbnak tűnt. A tálat burgonyakorong, padlizsáncurry, falafel, rizs vagy bulgur és zöldségek alkották. Bár nagyon finom volt, de igen kicsi adag, nem igazán lehet jóllakni vele. Mindemellett az árát kicsit borsosnak találtam a méretéhez képest, 2200 Ft-ba került.

img_0556.jpg

A heti ajánlatukat mindig Facebookra töltik fel: Vánkos

Rock burger (Balatonszemes)
Tavaly volt szerencsénk egy hetet Balatonszemesnél eltölteni és bár mi sokáig eléldegélünk a szupermarketekben kapható ételkínálaton, de azért egyik nap jólesett beülni egy finom hamburgerre, Szemes egyik legnépszerűbb és leghangulatosabb burgerezőjébe. A Rock burger alapvetően húsközpontú, de véleményem szerint nagyon pozitív, hogy gondoltak azokra is, akik nem esznek állati eredetű összetevőket. Az egyetlen hátrány, hogy kicsivel kerül csak kevesebbe a vegán burger (2021-ben 2390 Ft), mint az, amelyikbe drága húst tesznek, de ezen hamar túltettük magunkat.
Egy opciójuk van, egy Jason Mraz névre keresztelt füstölt tofus, hagymás-paradicsomos verzió áfonyás mogyorószósszal sült- vagy édesburgonya körettel.

img_7920.jpg

Bővebb infóért kattints a Facebook oldalukra: Rock burger

Margaréta (fagyizó, Balatonszemes)
Végül, de nem utolsósorban egy fagyizót szeretnék megemlíteni, ami szintén Szemes központjában található, egy perc sétára a burgerezőtől. Egy vegánnak mindig nagy öröm, ha valahol finom, tejmentes fagyit talál. 

img_8105.jpg

A Facebook oldalukat itt találjátok: Margaréta 

Önellátó üzemmód
Persze túlnyomórészt nem az a jellemző a balatoni kiruccanásaink során, hogy reggel, délben, este étterembe mászkálnánk. Annak köszönhetően, hogy a legtöbb élelmiszerüzletben (Lidl, Aldi, Spar) egyre szélesebb vegán kínálat található, legtöbbször a szállásunkon szoktunk enni. Ezek az étkezések gyorsan, olcsóbban és különösebb időbefektetés nélkül megoldhatók. Egy szendvics salival vagy egy gyors főzelék és már mehetünk is újra strandolni.

A bejegyzés trackback címe:

https://viktoriaperger.blog.hu/api/trackback/id/tr1916613638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2021.07.13. 16:35:18

Nem vagyok vegán sem, vega sem, de jobban szeretem a rántott karfiol, brokkolit a rántott húsnál. Pár éve, a balatoni strandi büfénél, mondták úgy aug. vége felé, hogy elfogyott, és már nem is lesz. Másnap fapofával rántott karfiolt kéretem. Látni kellett volna az eladó arcát, ledermedt. Elröhögtem magam, hogy jó lesz a rántott sajt sült krumplival.
süti beállítások módosítása