Gondolatok egy női fejből

Gondolatok egy női fejből

Dubai vegán szemmel

2022. március 16. - Perger Viktória

7 év után volt szerencsém idén márciusban újra ellátogatni a világ egyik legszürreálisabb városába, Dubai-ba. Pár évvel ezelőtt Dubai még nem a vegán éttermeiről volt híres, és bár most sem ezek a leghíresebbek és legpucosabbak, azért nagyon sokat fejlődött a város ilyen szempontból (is). A következőkben bemutatom, hogy mit ettünk itt vegánként 5 napig.

Gyümölcs
Mi reggelire általában gyümölcsöt szoktunk enni, pláne meleg helyen. Egyszerűen csak jólesik valami friss, lédússal indítani a napot. Bár Dubai-ban nem sokminden terem (egyszerűen a sivatag alkalmatlan erre), de finomabb mangót, illetve ananászt lehet itt kapni, mint itthon. Azért mégiscsak közelebb van azokhoz az országokhoz, ahol ezek az egzotikus gyümölcsök teremnek. Kb. bármelyik helyi boltban lehetett kapni ezekből és nem volt nehéz jót kifogni.img_2701.jpg

img_2704.jpg

Humusz és társai
Utazásaink alkalmával hacsak lehet, apartmant bérlünk, mert szeretjük, ha nem vagyunk rákényszerítve arra, hogy kizárólag étteremben együnk. A mostani szállásunkhoz is tartozott egy pici konyha (minden szükséges felszereléssel) és egy kis étkezőasztal. Így az esetek többségében bevásároltunk a boltban és a konyhában vagy a teraszon ettünk. Dubai-ban kihagyhatatlan a humusz, a pita vagy laffa és a datolya. Ezeken és zöldségeken hetekig el tudnék élni. Finom, egészséges és még csak nem is drága. 1 db 250 gr-os humusz kb. 1000 Ft, míg egy 200 gr-os pisztáciával töltött datolya kb. 2100 Ft. És ez nem az a kiszáradt, csoffadt datolya, amit itthon a legtöbb boltban lehet kapni.img_5810_2.jpg

Vapiano
Amikor elmentünk a Burj Khalifa-hoz, akkor úgy döntöttünk, hogy a zenélő szökőkút mellett található Vapiano-ban eszünk egy jó kis spagettit. Vegánként itt nem kell túl nagy választékra számítani, de azért egy jó aglio olio-ért vagy egy penne l'arrabiata-ért megéri betérni. Az ár a lokáció miatt igencsak borsos, ugyanis két tésztáért, két kisebb saliért és egy nagy vízért 135 dirhamot fizettünk, ami kb. 12.500 Ft-nak felel meg. (1 dirham azokban a napokban 95 Ft volt.)
img_2660.jpg

img_5755.jpg

Veg'D
Az idén (tervezetten amúgy 2020-ban) megrendezett Expo-ra nem lehetett sem vizet, sem ennivalót bevinni, így ott kénytelen minden látogató az éttermekben enni. A fenntarthatósági pavilonba kitelepült 3 vegán kajálda is, amik közül csak úgy találomra a Veg'D-t választottuk. Mivel már láttuk az étlapon, hogy nagyon drága és nem volt kedvünk a gatyánkat is otthagyni egy ebédért, így a kalóriadúsabb ételekből választottunk, hogy ne kelljen a hosszúra nyúlt nap folyamán még egyszer beülni egy étterembe. Egy veg'd hamburgerre, egy sültkrumplira és egy blast nevű tulajdonképpen szendvicsre esett a választásunk. Se finomnak, se pedig egészségesnek nem mondhatnám azt, amit elénk tettek és nem mellesleg 117 dirhamot fizettünk, ami kb. 11.000 Ft-nak felel meg. Na mindegy, legalább már ilyenre is gondolnak egy világkiállításon, ez pozitív!

img_5775-1.jpg

Just Vegan Marina
Utolsó nap, amikor ment a gépünk, már ki kellett csekkolnunk a szállásunkról, nem tudtuk már igénybe venni a kis konyhánkat, így egyszerűbb volt beülni valahova. A Marina parton (Dubaiban ez a városrész lett a kedvencünk) néhány hónapja nyílt egy Just Vegan nevű pici vegán étterem. (A város egyéb pontjain amúgy már korábban nyitottak éttermeket.) Bár az étlapon szereplő fogások alapvetően itt is drágák, de hétköznaponként itt van egy olyan ajánlat, hogy 29/39/49 dirhamért különböző menüopciók közül választhatunk. Ez persze egy jóval szűkebb választék, mint ami amúgy az étlapon fellelhető, de nem bántuk. A 29-esben van egy főétel (shawarma), egy sali (fattoush) és egy ital. Én csak erre "mertem" csak benevezni és be kell valljam, bőven elég is volt. A 49-es extra nagy menüopcióban van leves (lencsekrémleves), sali (fattoush), főétel (shawarma), ital és még egy desszert (brownie) is. Utóbbi mennyiség még a legtöbb férfin is kifog, de erre tökéletesen fel vannak készülve és el is csomagolták nekünk a maradékot. Amúgy minden, amit kóstoltunk nagyon finom volt.

Összességében az ár, illetve az íz miatt is ez a hely nyerte el legjobban a tetszésemet.
img_2731.jpg
img_2732.jpg
img_2733_2.jpg

Ahogy a legtöbb városban, Dubai-ban is azt tapasztaltam, hogy mind a boltok, mind pedig az éttermek kínálatát tekintve egyre jobban nyitnak a növényi étrenden élők felé.

 

A bejegyzésben szereplő fotók saját készítésűek.

A bejegyzés trackback címe:

https://viktoriaperger.blog.hu/api/trackback/id/tr4917781124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása