Gondolatok egy női fejből

Gondolatok egy női fejből

Szicília, az én szemszögemből

2018. október 12. - Perger Viktória

Az elmúlt egy hetet volt szerencsém a Földközi tenger legnagyobb szigetén tölteni és annak egy jelentős területét bejárni. Persze volt, amit csak kocsiból láttam, de azért van egy kialakult képem a szigetről. Ebben a posztban az odavágyóknak szeretnék néhány infóval szolgálni.

Mivel utazz?
Mivel a szigetre több légitársaság is elég olcsón repül, ráadásul különböző repterekre (Palermo, Catania), így a leggyorsabb és legpraktikusabb a repülést választani. Persze biztos poén lehet egy "roadtrip", de hát kinek van annyi ideje!?
img_0495.jpg

Mit pakolj?
Mi októberben voltunk, így csak ezt a késő-nyárias időt ismerem a szigeten, nem tudom, hogy egy fürdőrucin kívül mivel kell készülni mondjuk nyáron.
Mi viszont most gyakorlatilag mindent vittünk. Ez sajnos eléggé meg is nehezítette a pakolást. Főleg, ha az Etna meglátogatása (netán pár egyéb túra) is tervbe van véve, akkor a meleg pulcsin és nadrágon át, a túracipőig, a városnézős edzőcipőig és ruháig, és persze a fürdőruháig mindenféle cuccal érdemes készülni. Nekem nem is sikerült ez most túl jól, mert jóval több meleg ruha volt nálam, mint kellett volna, így egyik este be is kellett vetnem a kézzel mosás tudományát...
Érdemes valami szúnyogirtót bedobni a bőröndbe, mert a szigeten nem várt módon rengeteg a vérszomjas szúnyog.

Mennyi időre menj?
Ha az egész szigetre kíváncsi vagy, és nem szeretnéd végigloholni a hetet, akkor 10-14 napra érdemes idelátogatni. Nekünk sajnos nem volt erre lehetőségünk, így kicsit rohanós lett a nyaralás és persze nem is volt alkalmunk minden helyet meglátogatni. Mondjuk nekünk minden nyaralásunk ilyen. Ezt a következő kép tökéletesen fémjelzi. :D
szici_lia_beja_rt_u_tvonal.jpg

Bérelj-e autót?
Ha az utazás előtt írtam volna a cikket, azt mondanám, hogy persze! De látva a szicíliaiak közlekedési kultúráját, ma már nem vágnám rá ezt ilyen egyértelműen. Inkább azt mondanám, hogy aki eléggé tapasztalt sofőr, az béreljen autót. Láttam már olaszokat közlekedni, de ez még annál is extrább. Készülj fel arra, hogy itt az index, a sávtartás, és a sebességtartás fogalma is ismeretlen számukra. Igen, tudom, itthon sem piskóta néha vezetni... De az itteni közlekedést nemes egyszerűséggel csak Bangkok 2.0-nak hívtam. Nem is értem, hogyhogy nem láttam egy koccanást sem a héten. Bár ép autót sem, az is biztos! A szigeten keresve sem találni olyan kocsit, ami ne lenne behorpadva, meghúzva vagy megtörve. (Van erről egy kifejező videóm, de sajnos ide nem tudom feltölteni, úgyhogy marad egy teljesen másról szóló kép.)
img_2625.jpg

Hol szállj meg?
Ha bevállalós vagy, minél többet akarsz látni a szigetből és nem szeretnél eszméletlen sokat utazni, akkor több helyen érdemes lakni. A szigeten, bár nem is feltétlen gondolnánk, óriási távolságok vannak. Mi 1100 km-t utaztunk a 7 nap alatt, 3 helyen laktunk és a szigetnek egy része még így is teljesen kimaradt. Először keleten, majd északon és végül nyugaton volt szállásunk.
Azért is érdemes kicsit kimozdulni a komfortzónából és a több szállás mellett dönteni, mert a sziget mindhárom égtáján más arcát mutatta meg nekünk. Keleten szerintem kicsit lepukkantabbak a házak, kevésbé van rendben tartva a hely. Ennek is megvan a maga bája, de azért nem ez volt a kedvencem. Északon nagyon kedves, hangulatos kis városkákat láttunk, egy kicsit jobban rendben tartják az épületeket, köztereket. Nyugaton (és délen) sokkal lakatlanabb a sziget. Kevesebb lakóház, kevesebb turista, rengeteg termőföld és a "turistás" helyektől eltérő jellegű, befejezetlennek ható lakóházak uralják a látképet.
img_2628_1.jpg

Milyenek a szicíliaiak?
Nekem az elmúlt évek során nagyon kettős képem alakult ki az olaszokról. Kövezzetek meg, de nem vagyok olyan nagyon elfogult velük kapcsolatban.
Vicces, ahogy mindig kiabálnak és gesztikulálnak, segítőkészek, és tök jó, hogy lazán veszik az életet, megengedik maguknak a pihenést (lásd szieszta minden nap kb. 13:00-15:00-ig). Ebből a szempontból sokat tudnék tőlük tanulni!
Mindemellett viszont nem tetszik, hogy a saját kényelmük és jóllétük olyannyira mindenekelőtt való, hogy a viselkedésük már-már agresszívnak hathat. Ez szerintem jól megmutatkozik a vezetési stílusukban. Ezentúl pedig nehézséget jelent az, hogy semennyire nem tudnak és nem akarnak megtanulni angolul. Mindezek ellenére persze mindent meg lehet oldani. A szigeten éppen ezért hasznos társ lehet a Google Translate és a kézzel-lábbal mutogatás. :)

Mit nézz meg?
Ez már a következő poszt témája! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://viktoriaperger.blog.hu/api/trackback/id/tr8414295639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csak a kommentek miatt 2018.10.18. 17:06:05

Szia!

En szeptemberben voltam Sziciliaban.
Fontos info az odautazoknak hogy autot berelni a vezeto nevere szolo hitelkartyaval lehet egyszeruen. 1-2 ceg elfogad bankkartyat, de akkor extra biztositasokat is meg kell fizetni a kaucio mellett az autora es nem lesz olcso a vegosszeg.
A vezetesi stilus mediterran, ahol elfer a kocsi ott el is fog menni. Megszokhato, dinamikus, en nem ereztem problemasnak Nagy varosokban a parkolas problemas lehet a helyhiany miatt, illetve mivel koppanasig parkol mindenki, draga is, hiszen a autoberlo kifizetteti a karcokat.
En a varos szelen parkolast es betomegkozlekedest javaslom. Egyebkent a tavolsagi jaratok is jok a nagyvarosok kozott.
Angollal nagyon hadilabon allnak, bar magukrol ezt nem gondoljak. Nagyon jo pelda hogy megerkezesunkkor a taxis - mint utolag kiderult angolul - kezdett magyarazni nekem es a kicsi tarsasagomnak, akik angol anyanyelvuek. Mivel latta hogy butan nezunk egymasra hogy mit akar mondani, nagyjabol kerdore vont minket hogy miert nem beszelunk angolul.
Ugyhogy mi elkezdtunk inkabb olasz szavakat hasznalni, nem nehez a kiejtes egy magyarnak.

Perger Viktória · http://viktoriaperger.blog.hu/ 2018.10.19. 09:51:55

@Csak a kommentek miatt: Szia!
Igen, a hitelkártyával tök igazad van, azt teljesen elfelejtettem. A parkolás nekünk most már egészen rendben volt, valószínűleg a kevesebb turista miatt. Október 1-től egy csomó részen nem kell parkolást fizetni, ez nagy könnyebbség volt.
Köszi a kommentet :)
süti beállítások módosítása