Gondolatok egy női fejből

Gondolatok egy női fejből

Amerika vegán szemmel

2020. április 29. - Perger Viktória

Ősszel volt szerencsém 2 hetet Amerika nyugati partján eltölteni. Mielőtt kiutaztunk, volt egy olyan félelmem, hogy biztos csak egészségtelen, zsíros, szénhidrátdús ételek lehet majd kint enni. Szerencsére csalódnom kellett. A következőkben bemutatom, hogy hol tudtunk bevásárolni és milyen éttermeket látogattunk meg a híres-neves USA-ban.

Túlnyomórészt szupermarketekben vásároltunk be és az ott vásároltakat ettük napközben, de párszor - legtöbbször kint élő barátokkal - eljutottunk éttermekbe is. Azért csináltuk így, mert ez a megoldás olcsóbb, mint állandóan étteremben enni, valamint kényelmesebb is, mert nem kellett kajáldát keresni, beülni, rendelni stb.

Ralph's, Walmart, Whole foods market
Majdnem minden reggel a fent említett három szupermarket egyikébe ugrottunk be az aznapi harapnivalókért. Méretüktől általában hanyatt estem, ugyanis ezekbe az itthoni nagyobb üzletláncok épületei tokkal vonóval beleférnének. Meg hát a kaják méretei. Minden minimum 1,5x akkora. Ezzel amúgy elérik azt, hogy vagy többet eszel, vagy kidobod a felét. Érdekes volt megtapasztalni a fogyasztói társadalom ilyen mértékű túlzását. Az első héten például azért nem vettem növényi tejet, mert a legkisebb méret az 0,5 gallon, azaz 1,9l volt. Mivel egész nap kocsikáztunk, féltem, hogy megromlik. Meg hát normál esetben 1 litert 4-5 napig iszom. A második héten eljutottam odáig, hogy kétnaponta vettem egy mandulatejet, mert mivel ilyen nagy volt, úgy éreztem ihatok többet is, majd veszünk újat....
Amúgy mindegyik üzlettel meg voltam elégedve, nagy volt a zöldség-gyümölcs választék, és vegán cuccból is volt bőven, de az abszolút kedvencem a Whole foods market volt. Egy tudatosan táplálkozó embernek az maga A Paradicsom! Bárcsak itthon is lenne néhány, tuti törzsvásárló lennék! Ott döbbentem rá például arra, hogy mennyire örülnék neki, ha itthon is lehetne kapni mandulatej alapú joghurtokat. Meg arra is, hogy imádom a tortillachips-et...
img_5926.JPGimg_2351.jpg

Vegan House thai bistro, Los Angeles Hollywood
Még Los Angelesben az egész napos túránk közben beugrottunk egy thai gyorsétterembe. Üdítő élmény volt, hogy LA-ben találni teljesen vegán thai éttermet és még nagyon drága sem volt. A képen látható tavaszi tekercs 7,75 dollár. Hát ja, ott ez nem számít drágának..
img_1998.JPG

Red curry vegan kitchen, Flagstaff
LA-től már jóval Keletebbre, egy egész napos Grand Canyon túra után kicsit bepillantottunk Flagstaff éjszakai életébe. Farkaséhesen estünk be a Happycow app-on talált vegán étterembe, úgyhogy valószínűleg akkor is ízlett volna minden, ha nem lett volna finom. De az volt, úgyhogy jól bekajáltunk. A képen látható 4 étel 8600 Ft-ba került, ez gyakorlatilag európai árnak mondható.
Amúgy egész úton a Happycow applikációt használtam és nagyon meg voltam vele elégedve, vegánoknak nagy kincs!
img_2255.JPG

Kabul Afghan cuisine, San Carlos
Ezt a helyet nem én találtam, a kint élő ismerőseink leptek meg minket az itt elfogyasztott vacsorával. Soha előtte nem voltam még afgán étteremben. Természetesen vegánként elég szűk volt a választék, de nem bántam, mert finomat ettünk, és jó volt egy új ízvilágot kipróbálni.
img_2493_1.jpg

Nourish Cafe, San Francisco
Na ez a város nagyon drága! Itt még a levegőt is drágán adják. Beültünk a városnézés közepette egy gyors ebédre - mondván, hogy most nem keresünk egy szupermarketet, mert elmegy vele nap - de hát nem laktunk jól és otthagytuk a gatyánkat is. A képen látható hambi például 13 dollárba került! Mondjuk legalább fancy és finom volt. Az is valami...!
img_2565.JPG

Gracias madre, San Francisco
Ide azért keveredtünk be este, mert egy évek óta nem látott amerikai barátommal vacsoráztunk. Nagyon tetszett az Amerikában, hogy tematikus vegán éttermek is vannak, így mexikói is. Ezt imádnám itthon is! A kaja finom volt, de újfent túl pici adag és hozzá persze drága. Valljuk be, ehhez nekem van érzékem...!
A barna ürüléknek kinéző valami babpástétom. Csak, hogy tisztázzuk! :)
img_2591-1.JPG

Donna Jean, San Diego
Olyan jól haladtunk a város- és nemzeti parklátogatásokkal, hogy nem tervezett módon még San Diego-ba is eljutottunk. Igazi gyöngyszem ez a város, szívesen eltöltöttem volna ott több időt is. Mivel kettesben csak egyszer voltunk kutyafuttában étteremben, így úgy döntöttünk, hogy nászutunk utolsó estéjén romantikázunk egy kicsit. És hogy sikerült-e megint kiválasztanom egy irtó drága, madárbelűeknek szánt adagokat felszolgáló éttermet? Naná! :) Mindezt leszámítva életem egyik legfinomabb gnocchi-ját ettem ebben az elegáns kis étteremben. 
img_2708_1.jpg

Ha bármikor vegánként Amerikában jártok, szerintem nagyon jó sorotok lesz, mert mind a szupermarketek, mind az éttermek dugig vannak vegán kajákkal. Legalábbis a nyugati parton. 

 

Képek forrása: saját

A bejegyzés trackback címe:

https://viktoriaperger.blog.hu/api/trackback/id/tr1615292738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örömhernyó 2020.04.30. 02:20:13

Amerikában minden a pénzről, bizniszről szól. Ezért nem meglepő, hogy minden divathóbortot kiszolgálnak, ha abban van üzleti lehetőség. A vegánok általában nem a szegényebb társadalmi rétegekből kerülnek ki, minden túlárazott vackot meg lehet velük vetetni, etetni. Főleg San Franciscoban meg általában Californiában, ahol az ingatlanárak rettenetesen magasak, aki ott meg tudja magának engedni a lakhatást, az ilyen divatdiétákat is megengedhet magának. Nincs ezzel semmi gond, a piac eltartja ezeket a cégeket, éttermeket.
Ugyanez a csak húst evő carnivore vagy ketogenic diet-ekre is igaz. Az ő hóbortjukat is kiszolgálja a piac.

Vegán éttermet üzemeltetni egyébként sokkal jobb üzlet, mint normális, húst is felszolgálót. Olyan helyen persze, ahol erre van fizetőképes kereslet. Mert a vegán nem vár el hagyományos, megszokott ízeket, ha nyers zöldséget tesznek elé, azt is el lehet neki magyarázni, hogy itt a nyers íz a cél.

Én is vegánként határozom meg magam, mert szeretem a hummuszt, salátákat, mindent, amit a vegánok, csak hetente ötször-hatszor beiktatok beiktatok egy-egy cheat day-t, amikor eszem sok-sok marhahúst, tengeri állatot, rákokat, kagylókat, tintahalat, halat.

egyinges 2020.04.30. 06:25:51

Én is segítem a vegán embereket. Olyan állatokat eszek meg, amelyek az ő kajájukat fogyasztják, így nekik több marad.

Attilajukkaja 2020.04.30. 11:21:26

@Örömhernyó:
"Amerikában minden a pénzről, bizniszről szól."
Nálunk is.
Amúgy meg a kereskedelem vagy az éttermek miről szóljanak, ha nem a finom ételekről és a bizniszről?

Fikalnyik Eugén 2020.04.30. 15:35:09

Az egész túltolt veganizmus az elmúlt 15 év terméke, fő támogatói a génkezelt cuccokban érdekelt vállalkozások, élen a Monsatoval.

Örömhernyó 2020.05.01. 02:27:51

@Attilajukkaja: Pont hogy a vegán éttermek nem a finom ételekről szólnak, hanem hogy mindenféle állati termék nélkül (tej és méz is ide tartozik, nem csak a hús), adjanak el ételeket. De a biznisz rész igaz. A vegánizmus is üzlet. Csak ehhez előbb fel kellett építeni az etikai vegán ideológiát. Ez pont olyan vallási, morális meggyőződésből követett diéta, mint a kóser vagy mohamedán halal étrend.
Ezek a diéták racionális, egészségügyi évekkel nem támaszthatók alá, mint mondjuk egy tejcukor vagy lisztérzékeny ember diétája.

Persze van a vegán ételek közt is jó, de azok jellemzően azok, amiket normális ember is eszik, például a hummusz. Ezek jóval a vegán divat előtt alakultak ki és a vegán bizniszben utazók ezeket elkezdték vegán ételként reklámozni. A vegán tehát egy finnyás, fajista ember. Fajizmus, speciesism, amikor egy fajt a másik fölé helyeznek az értéküket tekintve.

Attilajukkaja 2020.05.01. 09:03:53

@Örömhernyó:
"a vegán éttermek nem a finom ételekről szólnak"
Ez egy téves prekoncepció, amit azért gondolhat sok magyar ember, mert nálunk csak az a "valódi" étel, amiben hús vagy tejtermék van. A világon szerencsére sok konyha készít remek ételeket állati eredetű alapanyag nélkül. Nálunk is van nagyon finom szilvás gombóc vagy tócsni, de főétkezés hús nélül ritkán fordul elő.
Szóval az, hogy valami vegán, nem azt jelenti hogy ízetlen vagy nem finom.

"A vegánizmus is üzlet."
Ahogy minden élelmiszerfogyasztással kapcsolatos kereskedelem.

"Ezek a diéták racionális, egészségügyi évekkel nem támaszthatók alá"
A hit gyakran nem racionális, mégis komoly funkciója van az emberi társadalmakban. Szembe lehet szállni bizonyos hitekkel, de attól még mindannyiunk életében szerepet játszik - kinek melyik. Ebben nem látok gondot.

"A vegán tehát egy finnyás, fajista ember."
Vagyis az az ember, aki megeszi egy másik faj egyedeit vagy elveszi a kicsinyei elől az élelmet, az nem fajista? Nem éppen a húsevő helyezi magát a másik fölé az értékét tekintve? :o)
A finnyásság pedig egy jellegzetes emberi vonás. Ha lehet válogatni, akkor az ember meg is teszi, és nem feltétlenül racionalitásból.
Amúgy, ha az ember ésszel csinálja, akkor a vegán "divattal" nem látok semmi gondot. Ha valaki csak trendiségből követi, akkor majd elmúlik nála.

Örömhernyó 2020.05.01. 10:22:40

@Attilajukkaja: A húsevő nem rangsorol és nem emeli a növényt az állat fölé erkölcsileg, értékrendben. Egyenlően kezeli az élőlényekety kivéve az embert, mert azt elég kevés ember eszi. Ez utóbbinak az a racionális indoka, hogy sok kórokozó átmehet embergús fogyasztásával. Ugyanez igaz húsevő állatok húsára is. Plusz a húsevők evése gazdaságtalan. A húsuk nem tartalmaz több és biológiailag elérhetőbb tápanyagot, mint a növényevőké, mindenevőké.

"Szóval az, hogy valami vegán, nem azt jelenti hogy ízetlen vagy nem finom." - Te mindig direkt félremagyarázod amit írok. A vegán ételek közt vannak finomak. Döntően azok a húsmentes, amiket nem újabban a vegánok találtak ki, hanem amiket a mindenevők már régen esznek. Amit írtam, az az hogy a vegán éttermek nem a finom ételekről szólnak. Lehet, hogy vannak ott finom ételek is, de ez másodlagos. A fő szempont az, hogy vegán legyen. Ezért mondjuk nyers zöldséget is simán felszolgálnak normál étel árában és a vegán hívőnek nem szabad emiatt panaszkodni, mert ez a vallási szertartás része. Ahogy a katkó templomban is esznek ostyát, de ott sem az osztya íze, élvezeti értéke, tapértéke a szempont, hanem a hozzá fűzött babonás hit. A vegán ételeknél is ez van. Aki hisz benne, annak nem számítanak az ízek és a racionális érvek a tápérték, ár-érték arány vonatkozásában.
Nyilván vannak finom vegán ételek, én is készítek ilyeneket. De a vegán étteremben ezek nem elsődleges szerepűek. A fontos, hogy a hívő lelki kielégülést kapjon, lelki vállonveregetést, hogy ő jobb, mint a többi ember.

Örömhernyó 2020.05.01. 10:25:10

@Attilajukkaja: "A finnyásság pedig egy jellegzetes emberi vonás. Ha lehet válogatni, akkor az ember meg is teszi, és nem feltétlenül racionalitásból." - Igen, én is finnyás kisgyerek voltam. Nevetséges okokból, ma már szinte mindent megeszek, ami jól van elkészítve. Tehat szinte minden alapanyagból lehet olyan ételt készíteni, amit megeszek.

Attilajukkaja 2020.05.01. 11:54:55

@Örömhernyó:
" A húsevő nem rangsorol és nem emeli a növényt az állat fölé erkölcsileg"
Csak saját magát emeli mindkettő fölé.

"sok kórokozó átmehet embergús fogyasztásával"
Mekkora mázli, hogy ez az állatok húsára egyáltalán nem igaz!!!!!!!!!!!!

"a húsevők evése gazdaságtalan"
Nem tudom, ez most hogy jön ide, de az ember elég sok ragadozó húsát megeszi.

"Te mindig direkt félremagyarázod amit írok."
Most úgy teszel mintha nem te írtad volna, hogy "a vegán éttermek nem a finom ételekről szólnak". De igen, arról is.

"amiket nem újabban a vegánok találtak ki, hanem amiket a mindenevők már régen esznek"
Ízlésekről kár vitatkozni, ezért elfogadom, hogy neked csak a régi vegán ételek ízletesek.

"vannak ott finom ételek is, de ez másodlagos"
Akkor az egy pocsék vegán étterem.

"A fő szempont az, hogy vegán legyen."
Nem is tudom, hogy képzeli egy vegán étterem, hogy vegán ételeket szolgáljon fel. Felháborító!
Amúgy meg egy okos vegán vagy vegetáriánus étterem nem csak ilyen kajákat kínál, hogy olyanok is betérjenek, akik mást szeretnének enni. Ezt sok helyen csinálják.

"mondjuk nyers zöldséget is simán felszolgálnak normál étel árában és a vegán hívőnek nem szabad emiatt panaszkodni"
Ha azt rendelsz, akkor miért is panaszkodnál? Te szoktál panaszkodni, amikor uborkasalátát rendelsz a pörkölthöz, hogy az előbbi nincs megfőzve? Vagy azért, mert ugyanabban az árban adják, mint az ecetes (főtt) céklasalátát? Nem értem a problémádat.

"ott sem az osztya íze, élvezeti értéke, tapértéke a szempont, hanem a hozzá fűzött babonás hit"
Egy ostya lenyelését - ami egy rituálé - nem hasonlítanám a rendszeres étkezéshez. De mi az alapvető gondod azzal, ha valaki a hite vagy a filozófiája miatt nem eszik ezt vagy azt?

"A vegán ételeknél is ez van. Aki hisz benne, annak nem számítanak az ízek és a racionális érvek"
Ne haragudj, de ez egy óriási tévedés! Ezen csak mosolyogni tudok. :o)

" fontos, hogy a hívő lelki kielégülést kapjon, lelki vállonveregetést, hogy ő jobb, mint a többi ember"
Szóval innen fúj a szél? Azt hiszed, hogy ha valaki másban hisz, mint te, azt rögtön valami fennhéjázásból teszi, lenéz téged. Nyilván akad ilyen is, de biztosítalak arról, hogy a legtöbb vegán/vegetáriánus lelki kielégülése nem abból fakad, hogy nálad felsöbbrendűnek, jobbnak érzi magát.
És örülök, hogy ma már szinte mindent megeszel. Akkor a rovarevésre és a puhatestűekre sem lesz gond az átállással.

Örömhernyó 2020.05.01. 16:22:03

@Attilajukkaja: "Mekkora mázli, hogy ez az állatok húsára egyáltalán nem igaz!"

Egy szóval se írtam, hogy állatoktól ne lehetne betegségeket elkapni, de emberről emberre ezerszer könnyebben terjednek betegségek. Az, hogy állatról emberre ugrik, az egy kivételes eset, amit zoonózisnak hívnak. Ilyen ez a koronavírus is. De aztán a többi ember már más fertőzött emberektől kapja el, mert fajon belül nyilván könnyebben terjed a kór.

"Azt hiszed, hogy ha valaki másban hisz, mint te, azt rögtön valami fennhéjázásból teszi, lenéz téged."
A vegánokra igenis jellemző, hogy térítenek, lenéznek mindenki mást. Pont mint egy vallás követői. Katolikusok, mohamedánok, buddhisták közt is tapasztaltam ezt a kívülállók lenézését. Ahogy vegánoknál is, velük van tele az internet, a youtube. Talán a vallások még hasonlóan erősen nyomulnak, de nyugati emberhez a vegán üzenete előbb elér.

"De mi az alapvető gondod azzal, ha valaki a hite vagy a filozófiája miatt nem eszik ezt vagy azt?" - Pont olyan hülyeség a vallási alapú diéta, mint a vallási alapon nők babzsáknak öltöztetése, fiúk és/vagy lányok körülmetélése, fekete macska úton átmenetele miatti pánik, szombaton nemdolgozás, zarándoklat, papok iránti határtalan tisztelet, amivel azok vissza is élnek, egyházaknak adakozás. Pont ilyen a szememben a vegán/kóser/halal diéta is. Sokat elárul arról, aki követi. Hogy nem racionális, nem kritikusan gondolkodó, irányítható, babonás ember. Felőlem megcsonkíthatják a fiaik, lányaik nemi szervét, vagy ehetnek vegán módon, egyikre se tudnak tudományosan ÉS erkölcsileg is védhető magyarázatot adni.
Én eszek/készítek vegán ételeket tehát én nem zárkózom el az ételeik elől, én teljesen nyitott vagyok. Csak a vallási/erkölcsi indokuk, amiért ők csak ezeket eszik, nem áll meg a lábán. Ilyen emberben az élet más területein se lehet bízni, mert nemnormálisak. Pont mint a bigott vallásos emberek.

"Csak saját magát emeli mindkettő fölé." - Nem pubika, a mindenevő ember nem gondolkodik ilyen hierarchiában. Nem állít fel fajista hierarchiát, nem teszi magát a csúcsra. Egyszerűen az ember a természet része, nincs hierarchia, alkalomadtán a kutya vagy krokodil is megeszi az embert, alkalomadtán az ember megeszi a tehenet. Nincs hierarchia. Élőlények vannak, amiknek egy része fotoszintetizál, a másik része meg nem, hanem más élőlényeket zabál fel. És innentől kezdve tökmindegy, hogy hol áll a rendszertanban az állat.
A fajista hierarchiát a vegánok találták ki, hogy magukat erkölcsi helyezzék, miszerint ők csak a növényeket gyilkolják hűvös halomba, az állatokat nem, csak akkor, ha a növénytermesztés útjában állnak.
A mindenevő ember nem hierarchizált, nem náciskodott, mert bele se gondolt ilyen elmebeteg fajista elméletekbe. Ette, amit tudott. Life eats life. Ez van. Ha az leopárd el tudja kapni az embert, akkor megeszi, ennyikeh! Ahogy az állatok, úgy az állatvilág részét képező ember se gondolkodott ilyesmin. Csak az utóbbi 20 évben terjedt el ez a köldöknéző bőccsészkedés körébe tartozó vegánizmus.

Attilajukkaja 2020.05.01. 17:06:53

@Örömhernyó:
Hogy jön a zoonózis és az emberevés a vegán éttermek témájához?

"A vegánokra igenis jellemző, hogy térítenek, lenéznek mindenki mást."
Neked valamiért alapvetően komoly ellenérzéseid vannak a vegánokkal szemben, ezért általánosítasz és fújsz rájuk. Feleslegesen.

"Pont olyan hülyeség a vallási alapú diéta, mint a vallási alapon nők babzsáknak öltöztetése, fiúk és/vagy lányok körülmetélése"
Egyre inkább az az érzésem, hogy te vagy az, aki valójában lenézi a vallásosakat és azokat, akik másban hisznek, mint te. A vallások a kultúra részét képezik, még akkor is, ha sokan nem hívők. A tradíciók, szokások nem véletlenül alakultak ki, soknak egészségügyi, lelki, nemzeti összetartozásra visszamenő háttere van. Nem muszáj ezeket kivülállóként elfogadni, de nem érdemes ezért lefitymálni embercsoportokat. Ha valaki nem akar állati eredetű ételeket enni, hát nem akar. Nagy ügy!

"nem racionális, nem kritikusan gondolkodó, irányítható, babonás ember"
Szóval, aki nem eszik húst, az mind ilyen. Gondolom, te magad nem sorolod ezek közé, mivel szinte mindent megeszel. Gondolom Charles Darwint, Leonardo da Vincit vagy Isaac Newtont is ezek közé sorolod, - most hirtelen ők jutottak eszembe - akik hívő vegetáriánusok voltak.

" a vallási/erkölcsi indokuk, amiért ők csak ezeket eszik, nem áll meg a lábán. Ilyen emberben az élet más területein se lehet bízni, mert nemnormálisak."
Ragyogó! Te nem érted őket, tehát ők a hibásak. :o))))))

"Nem pubika, a mindenevő ember nem gondolkodik ilyen hierarchiában."
És továbbra is azt állítod, hogy csak azért nem eszel embert, mert fertőzhet a húsa? Úgy tudom, jól átsütve nem fertőző.

"A fajista hierarchiát a vegánok találták ki, hogy magukat erkölcsi helyezzék, miszerint ők csak a növényeket gyilkolják hűvös halomba, az állatokat nem, csak akkor, ha a növénytermesztés útjában állnak."
Ezeket a zavaros gondolatokat honnan vetted?

"Csak az utóbbi 20 évben terjedt el ez a köldöknéző bőccsészkedés körébe tartozó vegánizmus."
Számomra kissé ijesztő, hogy egy ártalmatlan poszt néhány vegán étteremről micsoda indulatokat, kirohanásokat vált ki egyesekből. Sajnálom.

Örömhernyó 2020.05.02. 06:40:17

@Attilajukkaja: "Gondolom Charles Darwint, Leonardo da Vincit vagy Isaac Newtont is ezek közé sorolod, - most hirtelen ők jutottak eszembe - akik hívő vegetáriánusok voltak."

Hitlert kifelejtetted, a legismertebb vega Hitler volt.

"csak azért nem eszel embert, mert fertőzhet a húsa? Úgy tudom, jól átsütve nem fertőző."

Ez egy szemenszedett hazugság. Az emberi szövetekben előforduló prionok bizony "túlélik" (valójában nem élőlények) a forralást, sütést is, de még a sokkal magasabb hőmérsékletet is.
De még a növényekben is megjelennek prionok, ha mondjuk egy CWD-val fertőzött szarvas nyála rácsorog egy növényre. Illetve elhalt állatok közelében felnövő növénsekben is megjelennek ezek a prionfehérjék.

Örömhernyó 2020.05.02. 06:45:18

@Attilajukkaja: " A vallások a kultúra részét képezik, még akkor is, ha sokan nem hívők. A tradíciók, szokások nem véletlenül alakultak ki, soknak egészségügyi, lelki, nemzeti összetartozásra visszamenő háttere van." - Csak mert valami hagyományos, szokásos, nem biztos, hogy meg kell őriznim ilyen a vallás is. A feudalizmus, kasztrendszer, nők erőszakolása, körülmetélése is a kultúra része volt. Mindent objektíven kellene vizsgálni, ha nem jó, tudományosan, erkölcsileg nem indokolható, el kell vetni. Én például a mohamedán tisztasági előírásokat sokkal hasznosabbnak tartom, mint a keresztény tisztátalanságot. De ez nem jelenti, hogy az iszlámot elfogadom. Csak a tisztálkodás fontosságát elismerem, mert az hasznos. De a vallási indokát nem.

Attilajukkaja 2020.05.02. 09:36:39

@Örömhernyó:
"Hitlert kifelejtetted, a legismertebb vega Hitler volt."
Neked szerencsére beugrott. Hitler vega volt , tehát minden vega megbízhatatlan és őrült????

"Az emberi szövetekben előforduló prionok bizony "túlélik""
Valóban! Vagyis a marha-, birka- és kecskehús is fertőző. Azokat miért eszed?

"Csak mert valami hagyományos, szokásos, nem biztos, hogy meg kell őriznim ilyen a vallás is."
Egyetértek. De ha valaki meg akarja őrizni, akkor szíve joga. Csak ne kényszerítsen erre másokat is. Ugyanígy vagyok a vega étrenddel is. Ezért nem idegesít fel, ha valaki nem eszik állati eredetű ételeket. És ezért örülök, hogy minél több lehetősége van arra, hogy ezt egy színvonalas étteremben is megtegye.
süti beállítások módosítása