Gondolatok egy női fejből

Gondolatok egy női fejből

Mit ne tegyél, ha otthon kell lenned?

2020. március 22. - Perger Viktória

Nagyjából két hete fenekestül felfordult az életünk. Sokan - főleg mi fiatalok - álmunkban nem gondoltuk volna, hogy ilyet át fogunk élni. Az utcák néptelenek, utazni nem ajánlott, az éttermek, kávézók és színházak zárva, a fesztiválok és koncertek sorra lemondva és minden social media platformot elöntött a #maradjotthon. Legtöbbünk beszorul a négy fal közé, elzárva a barátoktól, programoktól. Valójában ez a vírus megfosztott minket a vélt szabadságunktól és 180°-os fordulatra kényszerített minket. Otthon kell lennünk! És ez szokatlan a XXI. századi pezsgő nyugati életünkben. Meg kell tanulnunk ehhez a helyzethez alkalmazkodni, de hogyan? Íme pár egyszerű tipp a szobafogság idejére...

sharon-mccutcheon-_vkztdudhvy-unsplash.jpg

Ne olvasd folyton a híreket!
Még ki sem nyitottad a szemed, de már a híreket görgeted? Minden új hírről kapsz egy értesítést? Az esti híradó mellett alszol el? Jobban jársz, ha nem így teszel! Bár nem árt képben lenni az események alakulásával, de a sok rossz hír olvasása miatt inkább csak rossz kedved lesz. Kapcsold ki az értesítéseket a telefonodon, már ez az apró lépés is sokat segít majd. Emellett pedig tűzz ki magadnak x percet, amit aznap hírolvasásra szánsz. Amikor ez letelt, ne menj fel többet egyik hírportálra sem. Nehéz megállni, de hidd el, egy idő után rutinná válik. 

Ne folyjon ki a kezedből az idő!
Órák óta csak az Instagramot tologatod? Facebookon már az ismerőseid nagyszüleinek a fotóit is lecsekkoltad? Itt az ideje letenni a telefont és valami mással tölteni az időt! Hogy mivel? Bármibe lefogadom, hogy 3-4 hete ilyenkor tudtál volna olyan tevékenységet mondani, amire akkor, a rohanó hétköznapok mellett nem volt időd. Egy régóta kiválasztott könyv elolvasása, idegennyelv-tanulás, gyakorolni egy hangszeren, verset írni, macaront sütni... A végtelenségig lehetne sorolni. Gondold végig, hogy mi volt az, és vágj bele! Most - minden bizonnyal - van időd! 

Ne tunyulj el!
Igen, most nem kell feltétlenül reggeltől estig rohangálnod, intézkedned, valószínűleg az esti edzéseidre és táncóráidra sem jutsz el, de ne hagyd el magad! Ettől még nem kell sport nélkül töltened a napjaidat és mellé óránként enni valamit. A mozgás és az egészséges étkezés most is épp olyan fontos, mint a karantén előtt vagy után. Rengeteg online edzés elérhető az interneten, csak ki kell választanod a neked megfelelőt. Ha valami nyugisabbra vágysz, tudsz mondjuk jógázni, ha anyuka vagy és nincs időd bármennyit edzeni, akkor a Gyerünk Anyukám szuper videóit javaslom, ha pedig valami zúzós passzol hozzád, akkor az Insanity workout-ot ajánlom, garantáltan lefáradsz tőle. Ne feledd, a szervezeted sokkal ellenállóbb lesz bármilyen vírussal szemben, ha egészséges vagy. És nem utolsósorban pedig a karantén után újra bele kell majd férned a szoknyáidba és nadrágjaidba!

Ne ess kétségbe!
Folyamatosan stresszben vagy és azon aggódsz, hogy mi lesz most az emberekkel, a munkáddal, a családoddal? Bármilyen nehéz is nem aggódni ezekben a hetekben, mégis az az igazság, hogy ez a legrosszabb, amit tehetsz! Muszáj egy kicsit lenyugodnod és sorra venni azokat a dolgokat, amik jók az életedben. Most! Nem a múltban, nem is a jövőben, hanem ebben a pillanatban. Miért lehetsz hálás? Ez lehet olyan természetesnek tűnő dolog, mint hogy tudsz járni, van fedél a fejed felett, nem éhezel, vagy, hogy vannak támogató barátaid. Mikor kétségbe esel, gyújts meg egy gyertyát, ülj törökülésbe, vegyél pár mély lélegzetet, és gondolj azokra a dolgokra, amiért éppen hálás lehetsz. Pár hétig gyakorlod ezt és meglátod, egyre ösztönösebben leszel képes a pozitívra koncentrálni és megállítani a elmédbe toluló negatív gondolatokat!

Mindannyiunknak nehéz időszak ez a mostani. Nem csak neked vagy a családodnak, nem csak az egészségügyben dolgozóknak - bár nekik különösen -, nem csak annak, akinek nincs munkája és nem is csak annak, akinek otthon kell lennie. Így hát a legjobb amit tehetünk, hogy együtt érzőbbek vagyunk mind magunkkal, mind pedig másokkal. A boltban, a social media platformokon vagy akár személyesen a velünk együtt élőkkel is. Mi mást is tehetnénk most?

 

Fotó: https://unsplash.com

A bejegyzés trackback címe:

https://viktoriaperger.blog.hu/api/trackback/id/tr7915544940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása