Gondolatok egy női fejből

Gondolatok egy női fejből

Mit eszik egy növényevő?

Kérdések és válaszok a vegánságról

2017. július 12. - Perger Viktória

"Azta, te nem eszel húst? De várj! Akkor tojást se? Tejet se? Jézusom, akkor csak salátát rágsz?" Ezeket a kérdéseket az elmúlt években számtalanszor feltették már nekem. Nem, nem, nem és nem. :) Ez a válaszom röviden. De azért ennél természetesen egy hosszabb, kérdezz-felelek típusú magyarázattal készültem ebben a bejegyzésben.

Mit jelent ez?

A veganizmus - pontosabban a növényi alapú étrend - azt jelenti, hogy nem fogyasztunk állati eredetű termékeket. (Vannak persze olyan kérdéses ételek, mint a méz vagy a gomba, melyeket néhány vegán fogyaszt, néhány nem, de ebbe most ne menjünk bele.)

De akkor te mit eszel?

Ugyanazt, mint mindenki más, csak mások az alapanyagok. Ezt szoktam röviden válaszolni, amikor valaki nem ismeri ezt a fajta étrendet. Mi is eszünk pizzát, bolognai spagettit, "túró" gombócot, de még csokit is. Azzal az egy különbséggel, hogy ezek semmilyen állati eredetű alapanyagot nem tartalmaznak. Van benne szejtán, tönkölyliszt, köles, karob, alkalomadtán szója is. Persze tény, hogy a vegánok sokkal több friss, nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, mint a normál étrenden élők, de azért ez nem azt jelenti, hogy naphosszat salátaleveleket rágcsálunk.

Minek vagy vegán, ha ugyanazt eszed, mint mindenki más, csak helyettesítőkkel?

Ezzel kapcsolatban is megoszlanak a vélemények a vegánok körében. Persze érthető, hogy a normál étrenden élők teljes mértékű lemásolása kérdéseket vet fel az emberekben. Én úgy tapasztalom, hogy itt is az arany középút az ideális. Rengeteg nyers zöldséget és gyümölcsöt eszem nap mint nap, de azért alkalomadtán szívesen megeszem egy szejtánból készült bolognait vagy egy kölesből készült túró gombócot. Van, aki semmilyen szinten nem eszi ugyanazokat az ételeket, tehát sosem fordul meg még egy szójavirsli sem a kajájában vagy nem iszik növényi tejet, de nekem nem célom a helyettesítő termékek teljes kiiktatása az étrendemből.

Hogy lehet megoldani a mindennapokat?

Budapesten már nem nehéz vegánnak lenni. Rengeteg étterem, bolt és házhoz szállítási lehetőség van. Persze ez azért nem azt jelenti, hogy bárhol, bármikor találunk magunknak kaját, de egyre könnyebben megoldható. A kulcs az, hogy picit előre kell gondolkoznunk. Legyen szó bevásárlásról, főzésről vagy kajarendelésről, egy lépéssel előrébb kell járnunk, mint a következő étkezés. (Erről írtam már pár gondolatot a Nyaralnak a vegánok c. cikkemben)

Máshogy érzed magad, mióta növényi étrenden élsz?

Tény, hogy az elején nagyon máshogy éreztem magam. Sokkal "könnyebbnek", fittebbnek, egészségesebbnek, mint előtte. Ez mára megszokottá vált, tehát mikor reggel energiától duzzadtan ébredek, az nem azért van, mert vegán vagyok, hanem mert kialudtam magam vagy mert szuper programok várnak rám aznap. :) Azt viszont mind a mai napig tapasztalom, hogy nem tudom annyira teleenni magam, mint anno húsos ételekkel. Nincs kajakóma, nem telít el annyira egy étkezés, hogy egy vasárnapi ebéd után csak pislogni legyen erőm, nem nehezedik el a gyomrom.

És nem is hiányzik a hús?

Nem, őszintén szólva nem. Nem hiányzik se a hús, se a hal, se a tej, se a tojás. És ez így van jól. Ez egy életmód, egy komoly elhatározás, mely mellett csak akkor lehet kiállni, ha komolyan gondoljuk és saját döntésből, nem pedig külső kényszerből fakad.

A bejegyzés trackback címe:

https://viktoriaperger.blog.hu/api/trackback/id/tr9412645723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása