Gondolatok egy női fejből

Gondolatok egy női fejből

Hogyan szeresd jól a társadat?

2018. december 04. - Perger Viktória

Szeretni sokféleképpen lehet. A szeretet kifejezése teljesen szubjektív dolog, és lehet, hogy furcsán hangzik, mindenki másképp szeret. Van, aki szavakkal, van aki törődéssel van, aki némán. Ezek a különbségek teljesen normálisak és talán fel sem tűnnek egészen addig, amíg nem kerülünk konfliktusba a másikkal.
Mikor először gyötörnek kétségek azzal kapcsolatban, hogy vajon szeret-e a másik egyáltalán? Meddő viták, sorozatos konfliktusok, egymásnak háttal töltött éjszakák. És valahogy nem találjuk, hogy mi a valódi probléma. "De hisz én főzök és mosok rá, mit ne csináljak még?" - gondolhatja a nő. "Ennek a nőnek már az sem elég, hogy mindent azonnal megteszek, amit kér. Hát mit akarhat még tőlem?" - gondolhatja a férfi. Látszólag nincs közös nevező. És ekkor jelenthet óriási segítséget egymás szeretetnyelvének megismerése és alkalmazása.

A szeretetnyelvek fogalmat Gary Chapman amerikai író és párkapcsolati tanácsadó alkotta meg és hozta be a köztudatba. Az ő tapasztalatai szerint a szeretetünk kifejezésmódjai olyannyira eltérőek, mint a világban beszélt nyelvek. Ha pedig társunkkal nem "beszéljük egymás nyelvét", az bizony csalódottsághoz, eltávolodáshoz, ne adj Isten váláshoz vezethet.

Jó egy évvel ezelőtt én is eljutottam odáig, hogy úgy éreztem vannak problémák, amik "nem oldódnak meg maguktól". Nem elég a megbeszélés, az ígéretek, a sírások és a kibékülések. Itt valami másra van szükség. Félreértés ne essék, nem szakításra, hanem egy másik megközelítési módra, amolyan szemléletváltásra. Ekkor került a kezembe Gary Chapman: Az öt szeretetnyelv című könyve, és magyarázatul szolgált a kérdéseimre... Merthogy mindenki egy másik nyelven ért...

Minőségi idő
Az első kategória röviden annyit jelent, hogy akinek ez a szeretetnyelve, az az ember nagyon vágyik arra, hogy társa értékes időt töltsön el vele. Tehát rendszeresen beszélgessen vele, csináljanak közös programot stb. A lista végtelen, de a hangsúly nem is a mennyiségen, hanem a minőségen van. Én amúgy pont ebbe a csoportba tartozom. :)

Ajándékozás
Ez az ember nagyon szeret ajándékot kapni és adni. Talán ezt a csoportot a legkönnyebb felismerni, hisz ha társunk ebbe a csoportba tartozik, akkor rendszeresen meglep majd valamivel. És persze nagyon örül majd, ha megajándékozzuk őt valamilyen hőn áhított tárggyal, utazással és nem utolsó sorban saját magunkkal, az időnkkel, az energiánkkal.

Elismerő szavak
Ha társunk az elismerő szavak híve, akkor abban az esetben érzi, hogy szeretjük, ha megdicsérjük őt azért, amit tesz értünk. Ebbe beletartozik az, hogy keményen dolgozik, hogy eljött elénk kocsival egy esős napon, hogy főzött egy finom ebédet és így tovább. Ha egy ilyen igényű embert megdicsérünk, akkor biztosan szívesebben teszi majd meg nekünk legközelebb azt, amit kérünk tőle.

Testi érintés
Ez a kategória is igen beszédes. Aki ebbe a csoportba tartozik, szereti ha társa megérinti, megsimogatja, megöleli. Akár az is elég, ha egy kapkodós reggeli készülődés közben megsimogatjuk az arcát, és ő máris energikusabb lesz, mint előtte. Mint az eddigi csoportoknál, itt is igaz, hogy nem a mennyiség, hanem a minőség és a szeretetteljesség számít!

Szívesség
Ez az ember a szívességek nyelvén beszél. Akkor érzi, hogy szeretjük, ha megteszünk neki apró szívességeket, amikre megkér. "Szívem, kérlek ugorj le a boltba egy tejért." És mi megtesszük. Persze nem feltétlen azonnal és mindig mindent, de azért törekszünk apró kéréseinek teljesítésére.

A jó hír az, hogy mindegyik szeretetnyelv tanulható! Megéri rászánni az időt, hogy kikutassuk a saját, illetve a társunk szeretetnyelvét és utána alkalmazzuk is azt a párkapcsolatunkban. Sok konfliktusnak elejét vehetjük ezzel!

Forrás: Gary Chapman: Az öt szeretetnyelv című könyve
Kép: Unsplash

A bejegyzés trackback címe:

https://viktoriaperger.blog.hu/api/trackback/id/tr9714426830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása