2019. aug 08.

London vegán szemmel

írta: Viktória Perger
London vegán szemmel

Az előző héten 3 napot Londonban töltöttem és kicsit körbeszaglásztam, hogy milyen is lehet ott vegánként az élet. Ebben a posztban összeszedem a gyors, és korántsem teljes körű tapasztalataimat. 

eat by CHLOE
Érkezésünk napján sajnos 2,5 órát késett a gép, úgyhogy bár én jól beterveztem, hogy kipróbáljuk a Deliciously Ella nevű híres vegán éttermet, de erről végül lecsúsztunk. Viszont milyen érdekesek azok a bizonyos véletlenek. Farkaséhesen estünk be a szállásra, felcsaptuk a Happycow applikációt, majd elrongyoltunk az applikáció szerinti legközelebb vegán helyre.
Így estünk be zárás előtt 20 perccel az eat by CHLOE nevű helyre. Egy nagyon kedves és segítőkész srác fogadott minket. Gyorsan rendeltünk egy salit és egy ...

Tovább Szólj hozzá

utazás külföld london étterem nyaralás vegán növényi étrend

2019. ápr 07.

Az én pajzsmirigytörténetem

írta: Viktória Perger
Az én pajzsmirigytörténetem

A pajzsmirigy alul- vagy felülműködés a családom több tagját is érinti, így nem igazán lepett meg, hogy nyáron nálam is pajzsmirigy-alulműködést állapítottak meg. A dolog úgy indult, hogy csomókban hullott a hajam és még 9-10 óra alvás után is hullafáradtan ébredtem. Ez annyira megijesztett, hogy hamarosan elkullogtam egy vérvételre, ahol többek közt a pajzsmirigyemet is csekkolták. Persze a hír elkeserített és megijesztett, úrrá lett rajtam a para és a betegségtudat. A köztudatban ugyanis az áll, hogy ez a betegség gyógyíthatatlan, életed végéig szedhetsz gyógyszert és járhatsz az endokrinológushoz. Nem túl pozitív kilátások... Pár nap nyavalygás és önsajnáltatás után eldöntöttem, hogy mindent meg fogok tenni, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

egészség gyógyulás tippek pajzsmirigy jód

2018. dec 04.

Hogyan szeresd jól a társadat?

írta: Viktória Perger
Hogyan szeresd jól a társadat?

Szeretni sokféleképpen lehet. A szeretet kifejezése teljesen szubjektív dolog, és lehet, hogy furcsán hangzik, mindenki másképp szeret. Van, aki szavakkal, van aki törődéssel van, aki némán. Ezek a különbségek teljesen normálisak és talán fel sem tűnnek egészen addig, amíg nem kerülünk konfliktusba a másikkal.
Mikor először gyötörnek kétségek azzal kapcsolatban, hogy vajon szeret-e a másik egyáltalán? Meddő viták, sorozatos konfliktusok, egymásnak háttal töltött éjszakák. És valahogy nem találjuk, hogy mi a valódi probléma. "De hisz én főzök és mosok rá, mit ne csináljak még?" - gondolhatja a nő. "Ennek a nőnek már az sem elég, hogy mindent azonnal megteszek, amit kér. Hát mit akarhat még tőlem?" - gondolhatja a férfi. ...

Tovább Szólj hozzá

szeretet párkapcsolat harmónia elfogadás minőségi idő szeretetnyelv lelki fejlődés

2018. nov 30.

Bővülő vegán kínálat

írta: Viktória Perger
Bővülő vegán kínálat

Az elmúlt hetekben két új vegán helyet is volt alkalmam kipróbálni. Vagyis az egyik nem teljesen vegán, de erről majd később. Szeretném ebben a cikkben röviden bemutatni őket, mert mindkettő hely megérdemli, hogy beépüljenek a köztudatba és sokan látogassák őket.

  Good Karma; Eat good, do good feel good.
Az első hely, egy újonnan nyílt trendi, indiai "gyorskajálda". Mindenkinek szuper választás, aki híve az egészséges, teljes értékű táplálkozásnak és emellett a gyorsaságnak is. Én is pont egy ebéd erejéig ugrottam ki, kényelmesen belefér egy pénteki ebédidőbe. :)
A hely maga pici, 8-10 ember tud csak leülni, de szerencsére van elviteles opció is, nagyon sokan ezt választják. A design nekem nagyon tetszik, színes, vibráló és ...

Tovább Szólj hozzá

egészség étterem tippek környezettudatosság vegán növényi étrend mindenmentes

2018. okt 26.

Berlin vegán szemmel

írta: Viktória Perger
Berlin vegán szemmel

Ez a rövid összefoglaló arról szól, hogy mi vár Rád vegánként, ha Berlinbe utazol. Ötnapos kiruccanásunk alatt nem ettünk étteremben, így inkább a boltok és pékségek felhozatala került a szemem elé. De amúgy igen sok vegán étterem akad Berlinben, ha egyszer még arra járok, biztosan ki fogok próbálni egy-kettőt.

Főpályaudvar
Egy-két étkezést kivéve mindig a főpályaudvaron ettünk. Akik ismerik a budapesti Nyugati pályaudvart közelebbről, azok biztosan furcsállják ezt. De ez az 5 emeletes, pékségekkel, kávézókkal és éttermekkel teli pályaudvar azért egészen más, mint az itthoni, amit én, ha tudok, el is kerülök.

Jó volt látni, hogy minden boltban vannak vegán opciók, amiket a legtöbb helyen gondosan fel is címkéznek. A ...

Tovább Szólj hozzá

berlin németország egészség nyaralás tippek vegetáriánus vegán

2018. okt 17.

Szicília, az én szemszögemből 2. rész

írta: Viktória Perger
Szicília, az én szemszögemből 2. rész

Az előző posztom folytatása arról szól, hogy mit érdemes megnézni a szigeten. Ez persze ízlés és érdeklődés kérdése, de azért most bemutatok 4+1 top látnivalót. Szerintem... :) 

Etna
Szinte azt mondanám, hogy kihagyhatatlan. Kicsit olyan, mintha kiugranánk egy órára a Holdra. Szürreális élmény egy aktív, igen sűrűn kitörő vulkánon sétálgatni. Mi már reggel 9-re, nyitásra odamentünk, amit egyébként ajánlok mindenkinek. Nem azért, mert olyan jó nyaraláson korán kelni, hanem mert akkor még kevesen vannak és nem kell sokat sorban állni. Az 1900 m-en levő parkolóból felvonókkal lehet felmenni 2500 m-re. 2500 m-ről látványos kis jeepbuszok visznek fel 2900 m-ig, ahonnan pedig egy túravezető kísér fel a kráterekhez. Ennél tovább egy ...

Tovább Szólj hozzá

utazás olaszország természet nyaralás tippek szicília látnivalók túrafelszerelés

2018. okt 12.

Szicília, az én szemszögemből

írta: Viktória Perger
Szicília, az én szemszögemből

Az elmúlt egy hetet volt szerencsém a Földközi tenger legnagyobb szigetén tölteni és annak egy jelentős területét bejárni. Persze volt, amit csak kocsiból láttam, de azért van egy kialakult képem a szigetről. Ebben a posztban az odavágyóknak szeretnék néhány infóval szolgálni.

Mivel utazz?
Mivel a szigetre több légitársaság is elég olcsón repül, ráadásul különböző repterekre (Palermo, Catania), így a leggyorsabb és legpraktikusabb a repülést választani. Persze biztos poén lehet egy "roadtrip", de hát kinek van annyi ideje!?
img_0495.jpg

Mit pakolj?
Mi októberben voltunk, így csak ezt a késő-nyárias időt ismerem a szigeten, nem tudom, hogy egy fürdőrucin kívül mivel kell készülni mondjuk nyáron.
Mi viszont most gyakorlatilag mindent ...

Tovább Szólj hozzá

utazás olaszország nyaralás tippek szicília

2018. aug 15.

3 dolog, amit megtehetsz a környezetedért

írta: Viktória Perger
3 dolog, amit megtehetsz a környezetedért

A környezetszennyezés, a Föld energiakészleteinek túl gyors felhasználása napi szinten téma a médiában. Amúgy is, de az utóbbi napokban kiemelten, hisz 7 hónap alatt sikerült felélnünk a 2018-as évre "szánt" erőforrásokat. Erről több portál is cikkezett a minap. Mindenki tud róla, mégis legtöbbünk vajmi keveset tesz azért, hogy a helyzet javuljon. Az is tény, hogy átlagemberként nem könnyű bármit is tenni, aminek igazán nagy hatása van. A kisebb, "jelentéktelenebb" tetteknek, mint a szelektív hulladékgyűjtés vagy az elektromos autó használata, nem érezhető azonnal a hatása. Tömegeknek kell(ene) ezeket az apró dolgokat megtenni, ahhoz, hogy icipici változást is elérjünk. Remélem hamarosan tényleg tömegek fognak cselekedni.

...

Tovább Szólj hozzá

életmód környezetvédelem tippek környezetszennyezés kávékapszula műanyagzacskó húsmentesnap

2018. júl 24.

Művészetek völgye vegán szemmel

írta: Viktória Perger
Művészetek völgye vegán szemmel

A hétvégét életemben másodjára Kapolcson, a Művészetek völgyén töltöttem. Nagyon szeretem ezt a fesztivált, sokszínű, tele minőségi programmal. De most erről, hanem az itt kapható vagy éppen nem kapható vegán ételekről szeretnék egy rövid összefoglalót megosztani veletek. 
Odafelé az autóban próbáltam utánaolvasni, hogy hol kaphatók növényi alapú ételek, de össz-vissz 2 cikket találtam a témában és azok sem voltak biztatóak. A fesztiválon mászkálva hamar rájöttem, hogy ennyire nem rossz a helyzet, csak nem írtak még cikket a lehetőségekről. Most ezt a hiányt próbálom pótolni, hogy ha valaki vegánként tér be erre a fesztiválra, könnyebb dolga legyen.

A három helyszín közül Kapolcson van persze a legtöbb esélye egy ...

Tovább Szólj hozzá

fesztivál nyár kapolcs vegán művészetekvölgye mindenmentes

2018. júl 19.

Mit ne tegyél, ha vegán vagy

írta: Viktória Perger
Mit ne tegyél, ha vegán vagy

Pár napja belefutottam egy francia vegánokról szóló cikkbe, ami a húsevőket megcélzó radikális tüntetésekről és rombolásokról szólt. Nem tudom, hogy valójában mennyi igaz a cikkből, de mivel szélsőséges viselkedést itthon is tapasztalok, így jött ennek a cikknek az ötlete. Mivel én is vegán vagyok, tudom, hogy mivel váltunk ki ellenszenvet vagy szimpátiát a környezetünkből, ezekről írnék most röviden.

Papolás
Ki szereti azt, ha miközben jóízűen eszi az ebédjét, valaki megosztja vele, hogy amit éppen fogyaszt az ezért és ezért káros és nem kéne azt ennie?! Én nem szeretem és bár többször előfordult már, hogy valaki kioktatott, a vegánság hátrányairól, de én törekszem rá, hogy ne viselkedjek így. Ugyanis ha ...

Tovább Szólj hozzá

egészség életmód vegetáriánus vegán növényi étrend