Gondolatok egy női fejből

Amerika vegán szemmel

2020. április 29. - Viktória Perger

Ősszel volt szerencsém 2 hetet Amerika nyugati partján eltölteni. Mielőtt kiutaztunk, volt egy olyan félelmem, hogy biztos csak egészségtelen, zsíros, szénhidrátdús ételek lehet majd kint enni. Szerencsére csalódnom kellett. A következőkben bemutatom, hogy hol tudtunk bevásárolni és milyen éttermeket látogattunk meg a híres-neves USA-ban.

Túlnyomórészt szupermarketekben vásároltunk be és az ott vásároltakat ettük napközben, de párszor - legtöbbször kint élő barátokkal - eljutottunk éttermekbe is. Azért csináltuk így, mert ez a megoldás olcsóbb, mint állandóan étteremben enni, valamint kényelmesebb is, mert nem kellett kajáldát keresni, beülni, rendelni stb.

Ralph's, Walmart, Whole foods market
Majdnem minden reggel a fent említett három szupermarket egyikébe ugrottunk be az aznapi harapnivalókért. Méretüktől általában hanyatt estem, ugyanis ezekbe az itthoni nagyobb üzletláncok épületei tokkal vonóval beleférnének. Meg hát a kaják méretei. Minden minimum 1,5x akkora. Ezzel amúgy elérik azt, hogy vagy többet eszel, vagy kidobod a felét. Érdekes volt megtapasztalni a fogyasztói társadalom ilyen mértékű túlzását. Az első héten például azért nem vettem növényi tejet, mert a legkisebb méret az 0,5 gallon, azaz 1,9l volt. Mivel egész nap kocsikáztunk, féltem, hogy megromlik. Meg hát normál esetben 1 litert 4-5 napig iszom. A második héten eljutottam odáig, hogy kétnaponta vettem egy mandulatejet, mert mivel ilyen nagy volt, úgy éreztem ihatok többet is, majd veszünk újat....
Amúgy mindegyik üzlettel meg voltam elégedve, nagy volt a zöldség-gyümölcs választék, és vegán cuccból is volt bőven, de az abszolút kedvencem a Whole foods market volt. Egy tudatosan táplálkozó embernek az maga A Paradicsom! Bárcsak itthon is lenne néhány, tuti törzsvásárló lennék! Ott döbbentem rá például arra, hogy mennyire örülnék neki, ha itthon is lehetne kapni mandulatej alapú joghurtokat. Meg arra is, hogy imádom a tortillachips-et...
img_5926.JPGimg_2351.jpg

Vegan House thai bistro, Los Angeles Hollywood
Még Los Angelesben az egész napos túránk közben beugrottunk egy thai gyorsétterembe. Üdítő élmény volt, hogy LA-ben találni teljesen vegán thai éttermet és még nagyon drága sem volt. A képen látható tavaszi tekercs 7,75 dollár. Hát ja, ott ez nem számít drágának..
img_1998.JPG

Red curry vegan kitchen, Flagstaff
LA-től már jóval Keletebbre, egy egész napos Grand Canyon túra után kicsit bepillantottunk Flagstaff éjszakai életébe. Farkaséhesen estünk be a Happycow app-on talált vegán étterembe, úgyhogy valószínűleg akkor is ízlett volna minden, ha nem lett volna finom. De az volt, úgyhogy jól bekajáltunk. A képen látható 4 étel 8600 Ft-ba került, ez gyakorlatilag európai árnak mondható.
Amúgy egész úton a Happycow applikációt használtam és nagyon meg voltam vele elégedve, vegánoknak nagy kincs!
img_2255.JPG

Kabul Afghan cuisine, San Carlos
Ezt a helyet nem én találtam, a kint élő ismerőseink leptek meg minket az itt elfogyasztott vacsorával. Soha előtte nem voltam még afgán étteremben. Természetesen vegánként elég szűk volt a választék, de nem bántam, mert finomat ettünk, és jó volt egy új ízvilágot kipróbálni.
img_2493_1.jpg

Nourish Cafe, San Francisco
Na ez a város nagyon drága! Itt még a levegőt is drágán adják. Beültünk a városnézés közepette egy gyors ebédre - mondván, hogy most nem keresünk egy szupermarketet, mert elmegy vele nap - de hát nem laktunk jól és otthagytuk a gatyánkat is. A képen látható hambi például 13 dollárba került! Mondjuk legalább fancy és finom volt. Az is valami...!
img_2565.JPG

Gracias madre, San Francisco
Ide azért keveredtünk be este, mert egy évek óta nem látott amerikai barátommal vacsoráztunk. Nagyon tetszett az Amerikában, hogy tematikus vegán éttermek is vannak, így mexikói is. Ezt imádnám itthon is! A kaja finom volt, de újfent túl pici adag és hozzá persze drága. Valljuk be, ehhez nekem van érzékem...!
A barna ürüléknek kinéző valami babpástétom. Csak, hogy tisztázzuk! :)
img_2591-1.JPG

Donna Jean, San Diego
Olyan jól haladtunk a város- és nemzeti parklátogatásokkal, hogy nem tervezett módon még San Diego-ba is eljutottunk. Igazi gyöngyszem ez a város, szívesen eltöltöttem volna ott több időt is. Mivel kettesben csak egyszer voltunk kutyafuttában étteremben, így úgy döntöttünk, hogy nászutunk utolsó estéjén romantikázunk egy kicsit. És hogy sikerült-e megint kiválasztanom egy irtó drága, madárbelűeknek szánt adagokat felszolgáló éttermet? Naná! :) Mindezt leszámítva életem egyik legfinomabb gnocchi-ját ettem ebben az elegáns kis étteremben. 
img_2708_1.jpg

Ha bármikor vegánként Amerikában jártok, szerintem nagyon jó sorotok lesz, mert mind a szupermarketek, mind az éttermek dugig vannak vegán kajákkal. Legalábbis a nyugati parton. 

 

Képek forrása: saját

Vegán ételrendelési lehetőségek a koronavírus idején

Habár az utóbbi hetekben rohamosan megnőtt az otthonfőzések száma, de ezzel párhuzamosan az ételházhozszállítási lehetőségek köre is folyamatosan bővül.
Mivel mi vegánok vagyunk, így nekünk továbbra is szűkösebbek a lehetőségeink, de azért egyre-másra bukkannak fel az új kezdeményezések. Ebben a cikkben összegyűjtöttem néhány budapesti opciót.

Napfényes Étterem
A kedvenc éttermem és egyben törzshelyem is belecsap a házhozszállításba, mely a mai napon indul el. Egyelőre csak a belvárosi kerületekbe szállítanak, de a peremkerületeken lakó társaimmal együtt nagyon várjuk, hogy ez bővüljön. A honlapjukra feltöltött étlapból és napi menüből lehet minimum 2000 Ft-os tételben rendelni.
Az étterem napi levesajánlata 500-700 Ft között mozog, míg a főétel 1500-2300 Ft között.
Az Á la carte étlap színes választékában az egyes főételek árai 1500-tól 2400 Ft-ig terjednek.
A szállítási költség pedig rendelési mennyiségtől függetlenül 500 Ft.
https://napfenyesetterem.hu/egyeb/hazhoz-szallitas-indul_20200327/

img_6821.jpg

Great Bistro
Stőhr Gréta fine dining vegán étterme is lehetővé teszi, hogy a finom fogásaikat otthon is fogyaszthassuk. Rendelni többek közt a Netpincéren vagy a Frissfood-on keresztül lehet. Budapest egész területére, Fótra, Dunakeszire, Budaörsre, Szigetszentmiklósra, Szigethalomra, Tökölre, és Halásztelekre is szállítanak.
A levesek 1000 Ft alatt, míg a főételek 2000 Ft körül mozognak.
http://www.frissfood.hu/aktualis_etlap

img_0493.jpg

Tökmag vegán
A cuki kis hamburgerező is nagy lépésre szánta el magát azzal, hogy március 18-án elindította új szolgáltatását. Facebook oldaluk információi szerint jelenleg csak 10.000 Ft feletti rendeléseket tudnak teljesíteni az I., II., II., IV., V., VI., VII., VIII., IX., XIII., XIV., XV. kerületekbe, valamint Fótra és Dunakeszire. Ez nekem még mindig nem kedvező, de bízom benne, hogy ők is bevonják majd a peremkerületeket. 
https://www.tokmagveganstreetfood.hu/

img_9310.JPG

Hummuspoint
Falafelimádók előnyben! Habár vegánoknak igen szűk a választék (hummus, falafel, pita, sali), de nem baj, legalább van. Szállítást az I., II., III., V., VI., VII., VIII., IX., XI., XII. XIII., és XIV. kerületbe vállalnak.
Az ételek 1600 és 1900 Ft között mozognak.
https://hummuspoint.hu/

Vegafutár
Ez nem újdonság, hogy tőlük lehet ebédet rendelni, csupán azért hozom fel őket példának, mert én nagyon meg vagyok velük elégedve. Bár a vegán választék nem túl bőséges, de jelenleg ők az egyetlenek, akik a reptér közelébe is szállítanak, megmentve engem a mindennapos főzéstől.  Én főzelékeket szoktam rendelni tőlük, a többi kaja ízvilága nem az én ízlésem. Az ára szerintem teljesen rendben van és eddig minden esetben kiszállították nekem még 12 óra előtt az ebédet.
Levesek: kb. 600 Ft
Vegán főzelékek és egyéb főételek normál adag: 1100-1300 Ft
Édességek: 500-600 Ft
Az ételek ára tartalmazza a szállítási költséget is.
https://www.vegafutar.eu/vegafutar/www/

További opciók
RépaRetek
Vegalife
Istvánffi Veggie Burger
Nemsüti

Ha Ti is tudtok olyan helyekről, ahonnan még szállítanak a mostani helyzetben is ételeket, írjátok meg kommentben! :)

Képek forrása: saját

Mit ne tegyél, ha otthon kell lenned?

Nagyjából két hete fenekestül felfordult az életünk. Sokan - főleg mi fiatalok - álmunkban nem gondoltuk volna, hogy ilyet át fogunk élni. Az utcák néptelenek, utazni nem ajánlott, az éttermek, kávézók és színházak zárva, a fesztiválok és koncertek sorra lemondva és minden social media platformot elöntött a #maradjotthon. Legtöbbünk beszorul a négy fal közé, elzárva a barátoktól, programoktól. Valójában ez a vírus megfosztott minket a vélt szabadságunktól és 180°-os fordulatra kényszerített minket. Otthon kell lennünk! És ez szokatlan a XXI. századi pezsgő nyugati életünkben. Meg kell tanulnunk ehhez a helyzethez alkalmazkodni, de hogyan? Íme pár egyszerű tipp a szobafogság idejére...

sharon-mccutcheon-_vkztdudhvy-unsplash.jpg

Ne olvasd folyton a híreket!
Még ki sem nyitottad a szemed, de már a híreket görgeted? Minden új hírről kapsz egy értesítést? Az esti híradó mellett alszol el? Jobban jársz, ha nem így teszel! Bár nem árt képben lenni az események alakulásával, de a sok rossz hír olvasása miatt inkább csak rossz kedved lesz. Kapcsold ki az értesítéseket a telefonodon, már ez az apró lépés is sokat segít majd. Emellett pedig tűzz ki magadnak x percet, amit aznap hírolvasásra szánsz. Amikor ez letelt, ne menj fel többet egyik hírportálra sem. Nehéz megállni, de hidd el, egy idő után rutinná válik. 

Ne folyjon ki a kezedből az idő!
Órák óta csak az Instagramot tologatod? Facebookon már az ismerőseid nagyszüleinek a fotóit is lecsekkoltad? Itt az ideje letenni a telefont és valami mással tölteni az időt! Hogy mivel? Bármibe lefogadom, hogy 3-4 hete ilyenkor tudtál volna olyan tevékenységet mondani, amire akkor, a rohanó hétköznapok mellett nem volt időd. Egy régóta kiválasztott könyv elolvasása, idegennyelv-tanulás, gyakorolni egy hangszeren, verset írni, macaront sütni... A végtelenségig lehetne sorolni. Gondold végig, hogy mi volt az, és vágj bele! Most - minden bizonnyal - van időd! 

Ne tunyulj el!
Igen, most nem kell feltétlenül reggeltől estig rohangálnod, intézkedned, valószínűleg az esti edzéseidre és táncóráidra sem jutsz el, de ne hagyd el magad! Ettől még nem kell sport nélkül töltened a napjaidat és mellé óránként enni valamit. A mozgás és az egészséges étkezés most is épp olyan fontos, mint a karantén előtt vagy után. Rengeteg online edzés elérhető az interneten, csak ki kell választanod a neked megfelelőt. Ha valami nyugisabbra vágysz, tudsz mondjuk jógázni, ha anyuka vagy és nincs időd bármennyit edzeni, akkor a Gyerünk Anyukám szuper videóit javaslom, ha pedig valami zúzós passzol hozzád, akkor az Insanity workout-ot ajánlom, garantáltan lefáradsz tőle. Ne feledd, a szervezeted sokkal ellenállóbb lesz bármilyen vírussal szemben, ha egészséges vagy. És nem utolsósorban pedig a karantén után újra bele kell majd férned a szoknyáidba és nadrágjaidba!

Ne ess kétségbe!
Folyamatosan stresszben vagy és azon aggódsz, hogy mi lesz most az emberekkel, a munkáddal, a családoddal? Bármilyen nehéz is nem aggódni ezekben a hetekben, mégis az az igazság, hogy ez a legrosszabb, amit tehetsz! Muszáj egy kicsit lenyugodnod és sorra venni azokat a dolgokat, amik jók az életedben. Most! Nem a múltban, nem is a jövőben, hanem ebben a pillanatban. Miért lehetsz hálás? Ez lehet olyan természetesnek tűnő dolog, mint hogy tudsz járni, van fedél a fejed felett, nem éhezel, vagy, hogy vannak támogató barátaid. Mikor kétségbe esel, gyújts meg egy gyertyát, ülj törökülésbe, vegyél pár mély lélegzetet, és gondolj azokra a dolgokra, amiért éppen hálás lehetsz. Pár hétig gyakorlod ezt és meglátod, egyre ösztönösebben leszel képes a pozitívra koncentrálni és megállítani a elmédbe toluló negatív gondolatokat!

Mindannyiunknak nehéz időszak ez a mostani. Nem csak neked vagy a családodnak, nem csak az egészségügyben dolgozóknak - bár nekik különösen -, nem csak annak, akinek nincs munkája és nem is csak annak, akinek otthon kell lennie. Így hát a legjobb amit tehetünk, hogy együtt érzőbbek vagyunk mind magunkkal, mind pedig másokkal. A boltban, a social media platformokon vagy akár személyesen a velünk együtt élőkkel is. Mi mást is tehetnénk most?

 

Fotó: https://unsplash.com

3+1 méregtelenítő tipp

img.JPG

Aki ismer, tudja, hogy én elkötelezett híve vagyok az egészségnek. Talán túlzottan is, de én nem bánom. Az őszi és a tavaszi időszak pláne kitűnő egy-egy méregtelenítő nap beiktatására. Ha te is vágysz rá, hogy tegyél egy kicsit a szervezeted "kipucolásáért", akkor az alábbi 4 általam kipróbált módszer segítségedre lehet. Állíthatom, hogy se túl sok pénz, se túl nagy extra időráfordítás nem szükséges a megvalósításukhoz.

Steinberger kúra
Idén eddig kétszer ugrottam neki a kúrának. Először nagyon nehezen vettem rá magam, mert bár híres zöldségevő vagyok, de a "zöldségivás" viszont nem kenyerem. Legnagyobb meglepetésemre a kúra pozitív csalódás volt, ugyanis a levek kifejezetten finomak, így nem volt nehéz legyűrni őket. Persze volt az 5 napban egy mélypont is, amikor azt éreztem, hogy előbb halok éhen, mintsem hogy még egy szelet rozskenyeret letoljak a torkomon. Ettől függetlenül újra megcsinálnám, pozitívan hatott az emésztésemre, a közérzetemre és bár sosem voltam tele, nem is voltam éhes.
Az ötnapos kúra lényege, hogy víz és rozskenyér mellett az arra a napra beosztott zöldség- vagy gyümölcslevet kell meginni. Ajánlom mindenkinek, aki gyors, hatékony és éhezésmentes tisztításra vágyik!
A leveket kifejezetten jó áron itt szereztem be. Rozskenyerek közül pedig legtöbbször a SPAR-ban kapható, pirítanivaló verziót ettem.

steinberger.jpg

Szódabikarbóna kúra
Ez egy picit hosszabb, de még mindig nem túl sok energiát igénylő kúra. Egyetlen nehézsége, hogy 21 napon át kell csinálni. A kúra amúgy pofonegyszerű: napi 3x egy teáskanál szódabikarbónát kell vízben feloldva meginni, étkezések előtt kb. 15-30 perccel. Nem bonyolult, igaz? Mondjuk mikor egy kimerítő edzés után a buszon hazafelé már a szöget is meg tudnám enni, de a hazaérés után még 30 percet kellene várni a szódabikarbóna bevétele után, akkor nem pont ezt szoktam érezni. Még egy apró javaslat: a kúra megkezdése előtt feltétlen szerezzetek be egy minőségi szódabikarbónát Én a Biorganik termékét szoktam használni.

Gyümölcsnap
Gyümölcsimádók előnyben! Én közéjük tartozom, úgyhogy pár havonta egy gyümölcsnapot be szoktam iktatni. Igen, csak egy napot, mert több napig nem bírom, hogy csak édeset lehet enni. A kúra alatt kettő,- maximum  háromféle gyümölcsöt szoktam enni, persze időben jól elkülönítve egymástól. A legjobb ha piacon vásárolsz be magyar termékekből vagy esetleg a kertedben termő gyümölcsöt eszed. Nekem az előbbire van lehetőségem, de még ezek is finomabbak és érettebbek, mint az üzletekben kapható társaik. A gyümölcsökre sokszor fahéjat szórok erjedésgátló hatása és finom íze miatt.

Böjt
Ez már nem olyan könnyű, de annál hatásosabb kúra. A méregtelenítés csúcsának, kés nélküli műtétnek is szokták nevezni. Számtalan verziója létezik, ezek közül azt írom le, amit én most képes vagyok csinálni.
Heti 1x36 órát tartok általában. Reggel gyógyteával indítom a napot, délelőtt és délután pedig cékla,- sárgarépa- és almalevet, valamint 1-2 bögre mézes zöld- vagy gyümölcsteát iszom. Esténként vagy egy bögre mézes tea vagy pedig lábosban melegített paradicsomlé a menü. Utóbbinak így, melegítve paradicsomleves feelingje van, ami kifejezetten jól tud esni egy hidegebb őszi vagy téli estén. Emellett persze sok vizet kell inni.
Ennél sokkal durvább és hatásosabb verziók is léteznek, de ezekre én egyelőre képtelen vagyok. Munka és a mindennapi tevékenységek mellett úgy érzem nem bírnám ki a napot csupán zöldséglevekkel. Arra figyelek, hogy cukormentes, 100%-os gyümölcsleveket igyak, és ezt ajánlom mindenkinek! A "böjtleveket" a DM-ben szoktam beszerezni.
Hatását tekintve arról tudok beszámolni, hogy egész nap kiegyensúlyozott az energiaszintem, nincsen a más napokon jól ismert kajakóma. Persze nem ezekre a napokra időzítem az edzéseket, futásokat, de egy lazább séta kifejezetten ajánlott! A böjt napján akár 1 órával kevesebb alvással is jól érzem magam. Másnap viszont tény, hogy éhesebb szoktam lenni, mint egyébként...
A böjt különböző típusairól és hatásairól ebben a cikkben olvashattok bővebben.
A böjtnek vannak ellenjavallatai, ezeknek mindenképpen érdemes utánanézni, mielőtt belevágsz!

healthy-juice-cleanse-recipes-1.jpg

Képek forrása: saját, Steinberger, Modernhoney

London vegán szemmel

Az előző héten 3 napot Londonban töltöttem és kicsit körbeszaglásztam, hogy milyen is lehet ott vegánként az élet. Ebben a posztban összeszedem a gyors, és korántsem teljes körű tapasztalataimat. 

eat by CHLOE
Érkezésünk napján sajnos 2,5 órát késett a gép, úgyhogy bár én jól beterveztem, hogy kipróbáljuk a Deliciously Ella nevű híres vegán éttermet, de erről végül lecsúsztunk. Viszont milyen érdekesek azok a bizonyos véletlenek. Farkaséhesen estünk be a szállásra, felcsaptuk a Happycow applikációt, majd elrongyoltunk az applikáció szerinti legközelebb vegán helyre.
Így estünk be zárás előtt 20 perccel az eat by CHLOEnevű helyre. Egy nagyon kedves és segítőkész srác fogadott minket. Gyorsan rendeltünk egy salit és egy burgert, amit pár percen belül meg is kaptunk. Hozzácsaptak egy édesburgonya hasábot, mondván, hogy a ház ajándéka. :) Az étel isteni volt! Mikor már majdnem végeztünk, odajött hozzánk megint a srác, és felajánlott nekünk két szendvicset, valamint két muffint, mondván, hogy úgyis zárnak, úgyhogy ha elfogadjuk, ezeket szívesen nekünk adja. Leesett az állunk a hozzáállásuktól és a kedvességüktől. (a szendvics fantázianeve megtévesztő, nincs benne tonhal)


Ha bármikor Londonban jártok, térjetek be az egyik eat by CHLOE-ba, én nagyon ajánlom.
Sali: 9-10 font
Hamburger: 9-10 font
img_5582.jpg

img_5585.jpg
Waitrose és Pret a manger
Másnap volt pár óránk várost nézni. Ilyenkor nem szeretünk azzal időt tölteni, hogy étteremben eszünk, inkább bekapunk némi gyümölcsöt, egy salit vagy szendvicset és már megyünk is tovább! 
Szerencsére Londonban rengeteg boltban és kávézóban lehet növényi alapú ételeket kapni. Több boltot és végigjártunk, de kettő volt, ami nagyon bejött. Ezek a Waitrose üzletlánc és a Pret a manger kávézó. Milyen jó lenne, ha Pesten is nyitnának üzletet! 
A Waitrose-ban széleskörű gyümölcs, szendvics, sali, joghurt és müzlikínálat van. A müzliszeletek és a kekszek a gyengéim, bárhova megyek, ezeket keresem először egy boltban. Itt az abszolút kedvencem a Trek lett. Amúgy sajnos elég sok müzlibe tesznek tejet vagy joghurtot, úgyhogy elég sok címkét el kellett olvasnom, mire erre rátaláltam.
További pozitívum, hogy a városnak elég sok pontján elérhetők ezek az üzletek és minden készételen vagy szendvicsen jól láthatóan feltüntetik a vegan feliratot, így nem kell sokat keresgélni.
Szendvicsek, készételek: 2,5-3,5 font
Joghurtok: 75 penny
Trek müzli: 90 penny
A Pret a mangerben pedig nagyon finom mangós-kókuszos joghurtot találtam. Bár az ára nem semmi, 3 font körül van egy darab, de esküszöm megéri egyszer megkóstolni!

img_1724_1.jpg

img_5634.jpg

img_5591_1.jpg

Warner Bros Studio
Utunk célja és fénypontja a Harry Potter stúdió meglátogatása volt. Vegán kínálat terén itt is pozitív csalódás ért minket. A Food Hall nevű helyen ettünk egy jackfuit-os salit meg egy falafeles-céklás hamburgert. Most ettem amúgy először jackfruit-ot, de nem mondhatnám, hogy maradandó élményt okozott.
Az árak itt is elég nyugatiasak, de a kaják gyorsan kész voltak, finom volt és elég nagy adag ahhoz, hogy utána szemkopogás nélkül ugorhassunk neki a közel 3 órás stúdiólátogatásnak.
Hamburger krumplival: 11 font
Saláta jackfruit-al: 11 font

img_1741.JPG

Összességében azt mondhatom, hogy Londonban nagyon jó dolga van a vegánoknak. Óriási választék, lépten-nyomon olyan üzletek, ahol hozzávalókat, édességeket, vagy akár növényi alapú készételeket lehet kapni. Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ettől még itt sem könnyű az élet, hisz minden elég drága!

Folytatása következik: a szegedi vegán opciókkal! :)

Az én pajzsmirigytörténetem

A pajzsmirigy alul- vagy felülműködés a családom több tagját is érinti, így nem igazán lepett meg, hogy nyáron nálam is pajzsmirigy-alulműködést állapítottak meg. A dolog úgy indult, hogy csomókban hullott a hajam és még 9-10 óra alvás után is hullafáradtan ébredtem. Ez annyira megijesztett, hogy hamarosan elkullogtam egy vérvételre, ahol többek közt a pajzsmirigyemet is csekkolták. Persze a hír elkeserített és megijesztett, úrrá lett rajtam a para és a betegségtudat. A köztudatban ugyanis az áll, hogy ez a betegség gyógyíthatatlan, életed végéig szedhetsz gyógyszert és járhatsz az endokrinológushoz. Nem túl pozitív kilátások... Pár nap nyavalygás és önsajnáltatás után eldöntöttem, hogy mindent meg fogok tenni, hogy javítsak a helyzeten.
Hogy mi is az a "minden", azt ebben a cikkemben osztom meg, hogy más hasonló helyzetben levő társam erőt tudjon meríteni a történetemből.

Az tiszta sor volt számomra, hogy mindenképpen természetes módszerekhez fogok nyúlni és a gyógyszer csak akkor jöhet szóba, ha már nincs más megoldás.
Azonnal felkerestem Jakab Tibor orvos-természetgyógyászt, akihez korábban már több problémámmal is fordultam. Ő felírt nekem egy csomó természetes gyógymódot és vitamint. Szednem kellett jódaqua-t, szelént, krómot, minden este citrompakolást kellett tenni a pajzsmirigyemre. Mindent betartottam lelkiismeretesen, de a dolog csak nem javult. A pár héttel később esedékes konzultációnkra cseppet sem javult a pajzsmirigyem, sőt annyira rossz lett az emésztésem is, hogy szilvát kellett ennem szilvával. Ez úgy október körül lehetett, ez volt a mélypont. Úgy éreztem, hogy nincs türelmem ehhez az egészhez, féltem, hogy nem fogok tudni változtatni a helyzeten kizárólag természetes módon, ki fog hullani a hajam és meg fogok hízni. Ez a folyamatos parázás persze semmi jóra nem vezetett, de hirtelen nem tudtam jobbat.

Aztán végre összeszedtem magam és váltottam a passzív "beteg" állapotból. Aktív lettem, kutattam, kérdezősködtem. (Persze szem előtt tartva az orvostól kapott tanácsokat.) Bár ez furcsán hangozhat, de már attól megnyugodtam egy picit, hogy milyen sokan vagyunk ebben a helyzetben és milyen sok segítséget kaptam ismerősöktől. Egy ismerősömtől például azt a tippet kaptam, hogy lépjek be a Jódpótlás tudományos alapokon nevű FB csoportba és kicsit olvasgassak, kérdezősködjek. Így is tettem. Száz és száz érdekes bejegyzést találtam a jód pajzsmirigy-alulműködésre gyakorolt pozitív hatásáról.

A kezembe akadt Lynne Farrow: A gyógyító jód c. könyve is, ami csak megerősített abban, hogy ki kell próbálnom a jódpótlást. Bár egy kicsit néhol túlzónak éreztem a sztorikat, de erőt adott. Beszereztem néhány dolgot, amit többek közt ajánlanak a jóddal párhuzamosan szedni (szelén, magnézium, C vitamin, Parajdi sós ivókúra) és megvettem magát a jódot is. A csoportban és a könyvben is az ún. Lugol oldatot tartják a megfelelő jódpótlónak, így én is vettem egy üvegcsét. Másnap reggel remegő kézzel vettem be belőle 1-2 cseppet, mert mindenhol a kezdeti durva reakciókról olvastam. Mivel alulműködésem van, ez normális is, hiszen a szervezetemből teljesen kiürült a jód, így bevenni jódot olyan, mint egy sokkhatás. Na, hát olyan is volt! Iszonyatos íze volt a cuccnak és tényleg nem voltam tőle túl jól. Fel is hívtam egy ismerősömet, hogy most mi van, én ezt nem fogom heteken át bírni. Ő ajánlott egy másik jódkészítményt, ami tény, hogy nem akkora dózis, de legalább nincs műtőasztal-íze és nem lesz olyan, mint egy lórúgás. Ez már szimpibb volt, ugyanis én nem vagyok híve az ilyen drasztikus pótlásnak, mint amivel a Lugol jár. Biztosan nagyon hatásos, ezreknek bevált, de én mégsem szedtem tovább.

A másik jódkészítménynek Bioaktív kékjód a neve. Szagtalan, íztelen és ha vízben feloldod, még színtelen is. Napi 2 cseppel kezdtem, szépen lassan növeltem 3-ra, most épp 4 cseppnél tartok. Már pár hét után éreztem a pozitív hatását, ugyanis rendbejött az emésztésem, nem voltam állandóan fáradt, és nemhogy nem hullott a hajam, de még erősödött is.

Január legvégén, kerek 2 hónap szedés után mentem el először vérvételre. Nagyon izgultam, hogy vajon az eredmény igazolja-e majd, amit érzek. Legnagyobb örömömre igazolta, ugyanis az alulműködésemnek nyoma sem volt a leleten. A pajzsmirigyem a normális tartományban volt. (Egy hete, március végén, újabb vérvételen ugyanez az eredmény jött ki.)
Nagyon megörültem, de mindezek ellenére semmit sem hagytam abba. A mai napig minden reggel szedem a jódot, iszom egy pici vízben feloldott Parajdi sót, szedem a vitaminokat és csinálom a citrompakolást. Valószínűleg életem végéig így fogok tenni, de ezt cseppet sem bánom. Nagyon örülök, hogy fél év alatt ilyen komoly javulást értem el és mindent meg fogok tenni, hogy ez a jövőben se változzon, valamint a hasonló cipőben járóknak is tudjak segíteni. Mindenkit csak arra tudok bíztatni, hogy ne adja fel, járjon utána, kérdezősködjön, kísérletezzen, ne ragadjon bele a betegségtudatba!

A cikkem végén fontosnak tartom megjegyezni, hogy mindenképpen forduljatok hozzáértő szakemberhez, mielőtt bármibe is belefogtok, mert a jódszedésnek előfordulnak ellenjavallatai (pl. túlműködés, Hashimoto stb.), melyek megléte esetén rosszabbat tesztek, mintha nem szednétek!
Kép forrása: link

Hogyan szeresd jól a társadat?

Szeretni sokféleképpen lehet. A szeretet kifejezése teljesen szubjektív dolog, és lehet, hogy furcsán hangzik, mindenki másképp szeret. Van, aki szavakkal, van aki törődéssel van, aki némán. Ezek a különbségek teljesen normálisak és talán fel sem tűnnek egészen addig, amíg nem kerülünk konfliktusba a másikkal.
Mikor először gyötörnek kétségek azzal kapcsolatban, hogy vajon szeret-e a másik egyáltalán? Meddő viták, sorozatos konfliktusok, egymásnak háttal töltött éjszakák. És valahogy nem találjuk, hogy mi a valódi probléma. "De hisz én főzök és mosok rá, mit ne csináljak még?" - gondolhatja a nő. "Ennek a nőnek már az sem elég, hogy mindent azonnal megteszek, amit kér. Hát mit akarhat még tőlem?" - gondolhatja a férfi. Látszólag nincs közös nevező. És ekkor jelenthet óriási segítséget egymás szeretetnyelvének megismerése és alkalmazása.

A szeretetnyelvek fogalmat Gary Chapman amerikai író és párkapcsolati tanácsadó alkotta meg és hozta be a köztudatba. Az ő tapasztalatai szerint a szeretetünk kifejezésmódjai olyannyira eltérőek, mint a világban beszélt nyelvek. Ha pedig társunkkal nem "beszéljük egymás nyelvét", az bizony csalódottsághoz, eltávolodáshoz, ne adj Isten váláshoz vezethet.

Jó egy évvel ezelőtt én is eljutottam odáig, hogy úgy éreztem vannak problémák, amik "nem oldódnak meg maguktól". Nem elég a megbeszélés, az ígéretek, a sírások és a kibékülések. Itt valami másra van szükség. Félreértés ne essék, nem szakításra, hanem egy másik megközelítési módra, amolyan szemléletváltásra. Ekkor került a kezembe Gary Chapman: Az öt szeretetnyelv című könyve, és magyarázatul szolgált a kérdéseimre... Merthogy mindenki egy másik nyelven ért...

Minőségi idő
Az első kategória röviden annyit jelent, hogy akinek ez a szeretetnyelve, az az ember nagyon vágyik arra, hogy társa értékes időt töltsön el vele. Tehát rendszeresen beszélgessen vele, csináljanak közös programot stb. A lista végtelen, de a hangsúly nem is a mennyiségen, hanem a minőségen van. Én amúgy pont ebbe a csoportba tartozom. :)

Ajándékozás
Ez az ember nagyon szeret ajándékot kapni és adni. Talán ezt a csoportot a legkönnyebb felismerni, hisz ha társunk ebbe a csoportba tartozik, akkor rendszeresen meglep majd valamivel. És persze nagyon örül majd, ha megajándékozzuk őt valamilyen hőn áhított tárggyal, utazással és nem utolsó sorban saját magunkkal, az időnkkel, az energiánkkal.

Elismerő szavak
Ha társunk az elismerő szavak híve, akkor abban az esetben érzi, hogy szeretjük, ha megdicsérjük őt azért, amit tesz értünk. Ebbe beletartozik az, hogy keményen dolgozik, hogy eljött elénk kocsival egy esős napon, hogy főzött egy finom ebédet és így tovább. Ha egy ilyen igényű embert megdicsérünk, akkor biztosan szívesebben teszi majd meg nekünk legközelebb azt, amit kérünk tőle.

Testi érintés
Ez a kategória is igen beszédes. Aki ebbe a csoportba tartozik, szereti ha társa megérinti, megsimogatja, megöleli. Akár az is elég, ha egy kapkodós reggeli készülődés közben megsimogatjuk az arcát, és ő máris energikusabb lesz, mint előtte. Mint az eddigi csoportoknál, itt is igaz, hogy nem a mennyiség, hanem a minőség és a szeretetteljesség számít!

Szívesség
Ez az ember a szívességek nyelvén beszél. Akkor érzi, hogy szeretjük, ha megteszünk neki apró szívességeket, amikre megkér. "Szívem, kérlek ugorj le a boltba egy tejért." És mi megtesszük. Persze nem feltétlen azonnal és mindig mindent, de azért törekszünk apró kéréseinek teljesítésére.

A jó hír az, hogy mindegyik szeretetnyelv tanulható! Megéri rászánni az időt, hogy kikutassuk a saját, illetve a társunk szeretetnyelvét és utána alkalmazzuk is azt a párkapcsolatunkban. Sok konfliktusnak elejét vehetjük ezzel!

Forrás: Gary Chapman: Az öt szeretetnyelv című könyve
Kép: Unsplash

Bővülő vegán kínálat

Az elmúlt hetekben két új vegán helyet is volt alkalmam kipróbálni. Vagyis az egyik nem teljesen vegán, de erről majd később. Szeretném ebben a cikkben röviden bemutatni őket, mert mindkettő hely megérdemli, hogy beépüljenek a köztudatba és sokan látogassák őket.

 Good Karma; Eat good, do good feel good.
Az első hely, egy újonnan nyílt trendi, indiai "gyorskajálda". Mindenkinek szuper választás, aki híve az egészséges, teljes értékű táplálkozásnak és emellett a gyorsaságnak is. Én is pont egy ebéd erejéig ugrottam ki, kényelmesen belefér egy pénteki ebédidőbe. :)
A hely maga pici, 8-10 ember tud csak leülni, de szerencsére van elviteles opció is, nagyon sokan ezt választják. A design nekem nagyon tetszik, színes, vibráló és modern.
img_3315.jpgAz étlapon nem minden vegán, de azért még így is alig tudunk választani. Végül egy zöldséges-chutneys-basmati bowl-ra és egy lencsés-csicseriborsós-salis-indiai wrap-re esett a választásunk. Mindkettőt újrahasznosítható tányérban kaptuk meg, ami külön jó pont nálam. A környezettudatosság mellett persze nagyon finomak és laktatóak is voltak az ételek. Olyannyira, hogy se egy ínycsiklandozó édesség, se egy smoothie nem fért belénk, úgyhogy ezeket legközelebbre tartogatom. :)
img_3316.jpgimg_3317.jpgFacebook oldaluk: Good Karma

Magora
Ez a vegán reggeliző, étterem és egészségközpont Vácon található. Azért örülök nagyon ennek a helynek, mert hiánypótló szerepet tölt be abban a régióban. Eddig még csak az éttermet volt lehetőségem kipróbálni, a hangulatos reggeliző-kávézó és az egyéb szolgáltatások, mint aerobik, masszázs vagy kozmetika az elkövetkezendő alkalmakra maradnak.
Az étterem tágas, elegáns, kellemes hangulatot áraszt. Az étlap egyelőre még szűkös, de folyamatosan bővítenek a kínálaton. A napi menü hétfőtől péntekig elérhető, minden nap változatos, finom fogásokat kínálva.
img_3164_1.jpgMi az étlapról a minden földi jót kínáló fatál mellett döntöttünk, egy kis salátával kiegészítve. Az egész tál finom volt, de a paprikás fűszerben megforgatott krumplit és az isteni házi barbecue szószt külön kiemelném. Bár én nem szeretem a krumplit, de be kell vallanom, hogy ez mennyei volt! 
img_0467.jpgimg_3165.jpgSzerencsére hárman voltunk és éhesen érkeztünk, így a desszert is belénk fért, egy mákos-sütőtökös süti formájában. Szubjektív vélemény, de én jobban szeretem a sütőtököt sós formában, mint édességben.
img_3168.jpgEgy szó, mint száz, máskor is betérek majd ide és ajánlom másoknak is, akiket Vác felé sodor az élet. Facebook oldaluk: Magora

(A posztban saját képek szerepelnek.)

Berlin vegán szemmel

Ez a rövid összefoglaló arról szól, hogy mi vár Rád vegánként, ha Berlinbe utazol. Ötnapos kiruccanásunk alatt nem ettünk étteremben, így inkább a boltok és pékségek felhozatala került a szemem elé. De amúgy igen sok vegán étterem akad Berlinben, ha egyszer még arra járok, biztosan ki fogok próbálni egy-kettőt.

Főpályaudvar
Egy-két étkezést kivéve mindig a főpályaudvaron ettünk. Akik ismerik a budapesti Nyugati pályaudvart közelebbről, azok biztosan furcsállják ezt. De ez az 5 emeletes, pékségekkel, kávézókkal és éttermekkel teli pályaudvar azért egészen más, mint az itthoni, amit én, ha tudok, el is kerülök.

Jó volt látni, hogy minden boltban vannak vegán opciók, amiket a legtöbb helyen gondosan fel is címkéznek. A Rewe nevű nem túl nagy üzletben találtunk többek közt salikat, joghurtokat, kekszeket, kisütnivalókat, szójafelvágottakat és szendvicskrémeket is.
img_2947_1.jpg

A pékségekben, ahol jártunk átlagosan 3-5 vegán szendvics volt, valamint joghurt müzlivel, zabkása és növényi tej. Sokszor reggelire menet közben bedobtunk egy-egy joghurtot és már indulhatott is a városnézés. :)
img_2965.JPG

img_2883_1.jpg

Ebben a városban simán meg tudtuk azt csinálni, hogy napközben vettünk egy-egy szendvicset egy nagy adag salival és egy padon megettük. Itthon azért sajnos nem sűrűn botlok ilyen boltba vagy pékségbe, ahol előre elkészített vegán szendvicsek "várják", hogy megegyem őket. Én nagyon örülnék, ha ez változna a jövőben.
img_2933.jpg

Mall of Berlin
Egy esős délutánon úgy alakult, hogy a Mall of Berlin-ben ettünk, ahol többnyire olyan helyekkel találkoztunk, melyekben vannak vegán opciók is. Kicsit naivan azt hittem, hogy lesz vagy két vegán kajálda, de ki kellett ábránduljak.
A Boussi Falafel névre hallgató hely állt a legközelebb az elvárásainkhoz, mivel itt minden kaja vegetáriánus és minden kérhető vegánként is. Itt viszont csak készpénzzel lehet fizetni, így ezt sajnos el kellett engednünk.
img_2998_1.jpg

Végül az Immer Grün nevű hely két vegán wrap-jét választottuk egy salival, de nem ajánlanám senkinek. Íztelen és kicsi, nem elégítette ki a hozzá fűzött elvárásokat.
img_3003.jpg
Összességében nagyon pozitív élmény volt, hogy bárhova mentünk, találtunk vegán opciót és bárkit is kérdeztünk az összetevőkkel kapcsolatban, volt fogalma arról, hogy mit is takar a vegán étrend. A vegánoknak csak ajánlani tudom ezt a várost. :)

Szicília, az én szemszögemből 2. rész

Az előző posztom folytatása arról szól, hogy mit érdemes megnézni a szigeten. Ez persze ízlés és érdeklődés kérdése, de azért most bemutatok 4+1 top látnivalót. Szerintem... :) 

Etna
Szinte azt mondanám, hogy kihagyhatatlan. Kicsit olyan, mintha kiugranánk egy órára a Holdra. Szürreális élmény egy aktív, igen sűrűn kitörő vulkánon sétálgatni. Mi már reggel 9-re, nyitásra odamentünk, amit egyébként ajánlok mindenkinek. Nem azért, mert olyan jó nyaraláson korán kelni, hanem mert akkor még kevesen vannak és nem kell sokat sorban állni. Az 1900 m-en levő parkolóból felvonókkal lehet felmenni 2500 m-re. 2500 m-ről látványos kis jeepbuszok visznek fel 2900 m-ig, ahonnan pedig egy túravezető kísér fel a kráterekhez. Ennél tovább egy átlagos turista nem mehet, hiába nem értük még el a jelenleg 3320 m-es csúcsot.
Alapvetően fel is lehet sétálni az Etnára, nem muszáj ezt a két eszközt igénybe venni, de akkor nem mehetünk fel a kráterekig, amit kár lenne kihagyni. Nekünk sajnos nem volt szerencsénk, mert felhős volt a csúcs, így a kráterekből szinte semmit nem láttunk, de ezt nem lehet előre megmondani, olyan gyorsan változik odafönn az időjárás.
Annyit viszont mindenképpen ajánlok a túrázni vágyóknak, hogy ha felfelé nem is, de lefelé ne szálljanak fel a buszokra, hanem sétáljanak, mert "úton-útfélen" kráterekre bukkanhatnak. Így láthattunk végül mi is egyet.
A túra amúgy elég drága, mert felvonóval, busszal együtt 2 főnek 127 €-ba kerül.
img_0110.jpg

img_0121_1.JPG

Cefalú
Szerintem a leghangulatosabb kis város a szigeten. Szép tengerparttal, rendezett óvárossal, minőségi szupermarkettel (máshol nem nagyon találkoztunk ilyennel), és egy várrommal (Cefalú La Rocca), ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a városra. Bár a látványért le kell küzdeni egy 49 emelet magas dombot és be kell fizetni a fejenként 4 €-s belépőt, de megéri! Minket itt ért a naplemente, úgyhogy bár jól elfáradtunk a végére, a látvány kárpótolt.
img_0165_1.JPG
img_0180.JPG

Monreale
A Palermotól 10 km-re található kisváros legismertebb és egyben leglenyűgözőbb látványossága a katedrális. Az 1100-as években épült katedrális nem csak a 6500  -nyi aranymozaikjáról, de különleges arab-normann építészeti stílusáról is híres. Gazdagon díszített, de mégsem csicsás, az épület tetejéről pedig belátni a várost és a tengerpartot. A monumentális mozaikokon végig tudjuk követni az Ószövetség főbb eseményeit, valamint Jézus életének főbb mozzanatait is. Nem érdemes kihagyni! A 6 €-s belépő mellé a figyelmetlenségem miatt még egy csúnya ruhát is vennünk kellett, mert ujjatlan felső és rövidnadrág volt csak rajtam, amiben nem engedtek be. Ezt a hibát ti ne kövessétek el! :)
img_0200_1.JPG
img_0195_1.JPG

Zingaro Nemzeti Park
A sziget északnyugati csücskében bújik meg ez a nem mindennapi nemzeti park. Ha egy magyar ember meghallja a nemzeti park szót, többnyire kis erdei sétányok, fenyvesek, lombhullató fák és esetleg tavak jelennek meg a szeme előtt. Legalábbis nekem. Ez viszont egy pálmafákkal szegélyezett tengerparti ösvény, nem kis szintkülönbségekkel tarkítva. A nemzeti parknak van egy északi és egy déli bejárata is, melyek közt 7 km a távolság. A két vége közt több helyen is le lehet mászni sziklákon a partra és meg lehet mártózni a tengerben. Mi az északi részen parkoltunk le, megvettük a fejenként 5 €-s belépőt és nekivágtunk az útnak. Persze nem bírtunk magunkkal, elmentünk az déli bejáratig és vissza, így végül 15 km-t túráztunk. A túra felénél, lazításképp egy csodálatos partszakaszon mártóztunk meg, erőt gyűjtve a visszaúthoz.
A hely egyetlen hátránya, hogy a nemzeti parkon belül nincs vízvételi lehetőség és ételt sem lehet venni, így ezekkel érdemes készülni! Mi 1,5 liter vizet, 2 szendvicset, 2 almát és némi rágcsálnivalót vittünk, ami nekünk elegendőnek bizonyult a túrához.
img_2765_1.jpg

43357839_2093642060667526_2781740392226226176_o.jpg

+1 Favignana
+1, hiszen tulajdonképpen ez egy kis sziget Szicília mellett.
Ha nem laknak a környéken ismerőseink, biztos nem jut eszünkbe átruccanni, de milyen jól jön a helyismeret! Így ennek a kis ékszerdoboznak a meglátogatásával feltehettük az i-re a pontot. :) Trapaniból, a sziget nyugati részéről komppal vagy szárnyashajóval lehet átmenni a szigetre. Mi szárnyashajóval mentünk, mert aznap nem ment más. Ez amúgy gyorsabb és izgibb, mint a komp, de persze drágább is, mert fejenként oda-vissza 20 €-ba kerül. A szigeten érdemes robogót vagy biciklit bérelni, mert csak így fedezhető fel kényelmesen a sziget egy bő fél nap alatt. Mi rögtön a kikötőben béreltünk egy robogót (egy napra 15 €) és nekivágtunk a felfedezőkörútnak. Több parton is megálltunk sziklákról ugrani, lakatlan mini-szigetre átúszni, naplementét csodálni, de az abszolút kedvencem a Cala Rossa nevű tengerpart volt. A kép láttán szerintem érthető, hogy miért... :)
img_2783.JPG

img_0234.jpg