Gondolatok egy női fejből

Gondolatok egy női fejből

Miért jó sétálni?

2018. január 17. - Perger Viktória

A futással és túrázással kapcsolatos bejegyzéseim után szinte kötelezőnek érzem, hogy írjak egy általam szintén igen kedvelt mozgásról, a sétáról. A séta esetében se különleges helyszínre, se full extrás felszerelésre nem kell gondolni. Elég annyi, hogy eleged van a dugóban ülésből vagy a tömött villamosokból és elkezdesz sétálni. Én mostanában egyre többször érzem ezt és ilyenkor, ha csak tehetem, a gyaloglást választom. Egyedül vagy társaságban, hidegben vagy melegben, városban vagy vidéken, tulajdonképpen mindegy. De miért teszem ezt?

Nem kell hozzá semmi
De tényleg semmi! Persze nem azokon a napokon sétálgatok a városban, amikor nagy cuccot kell cipelnem, vagy épp magassarkúban vagyok, de amúgy bármikor. Egy kényelmesebb cipő mondjuk nem árt, de ezt is embere válogatja. Bárhonnan, bármeddig és bármikor lehet sétálni. A minap azt éreztem, hogy nincs kedvem villamosra szállni. Nem tudom honnan jött az érzés, de eleget tettem neki és gyalogoltam. Gondoltam majd elmúlik. De nem múlt, így hát hazasétáltam, ami aznapra egy 6 km-es utat jelentett. És máris jobban éreztem magam!

Relax
Nem kell rohanni a busz után, nem kell tömegben zötykölődni, nem kell dugóban ülni, nem kell semmit csinálni, csak menni. Egyik lépés a másik után. Egy kicsit monoton, de éppen ezért kikapcsol, segít elengedni az éppen aktuális feszültséget, aggodalmat. Ha van kedvünk, még egy kis légzőgyakorlattal is segíthetjük az "elengedési folyamatot".

Egyedüllét
Nem sokszor van lehetőségem egyedül lenni. Reggel, ha egyedül is vagyok, nem nagyon van időm magamra figyelni, örülök, ha felébredek és elkészülök. Aztán utazás, munka, utána a kötelező vagy kevésbé kötelező elfoglaltságok egészen estig, majd hazaesek, összeszedem magam másnapra és már zuhanok is be az ágyba. Ha munka után (vagy hétvégén) épp úgy adódik, hogy van időm még egy kicsit sétálgatni, akkor ezt választom a tömegközlekedés helyett. Itt egyedül lehetek a gondolataimmal. Mindenkinek ajánlom, akinek amúgy nincs lehetősége eleget egyedül lenni.

Látvány
Nem egyszer van részem olyan látványban, amit nem feltétlen veszek észre egy közlekedési eszközről vagy éppen nincs lehetőségem megörökíteni. Ilyen módon jobban be tudom fogadni a látványt, akár meg is állhatok, hogy gyönyörködjek benne vagy épp lefotózzam. Legyen az a napfelkelte, a ködben úszó Margit-sziget, a kivilágított Parlament, vagy akár egy havas táj, mindegyiknek egyedi, magával ragadó a hangulata.

Kalóriaégetés
És az elengedhetetlen szempontom itt is megfigyelhető, ugyanis a séta sportnak sem utolsó. Nem intenzív, nehezen ér fel egy izomépítéssel vagy egy maratonnal, de ha nincs időd vagy lehetőséged arra, hogy mozogj, már egy napi fél- egy órás séta is sokat segíthet, hogy megőrizd az egészséged vagy a súlyod!

A bejegyzés trackback címe:

https://viktoriaperger.blog.hu/api/trackback/id/tr5213580525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása