Gondolatok egy női fejből

Gondolatok egy női fejből

Ezekre figyelj vegánként, ha bevásárolsz

2017. november 30. - Perger Viktória

A bevásárlás a rohanó hétköznapok miatt senkinek sem könnyű feladat. De ez csak tetéződik, ha a "normáltól" eltérő életmódot folytatsz.  Ha kiderül, hogy valamire allergiásak vagyunk vagy ha egy új életmód mellett tesszük le a voksunkat, a bevásárlás nagyobb kihívássá válik. És nem csak azért, mert tömeg van, nincs kedvünk hozzá, vagy mert nem tudjuk mit főzzünk a hétvégén. De aggodalomra még így sincs ok, itt van pár gondolat, ami remélem segítséget nyújt.

Érdemes előre tervezni
Tudom, hogy a munka és minden egyéb teendő mellett ez az egyik legnehezebb. Vegánként általában édeskevés az, ha akkor találod ki, hogy mit kell venned, amikor már mardos az éhség, ugyanis nincs minden sarkon egy vega-vegán bolt. Vannak nagykerek, bio boltok, piacok, de nem árt előre gondolkozni, mert ezek nem az éjjel-nappali kategóriák és csak elvétve találkozni velük. Persze ha minden kötél szakad, marad a szupermarket.

"Rejtett" vegán kaják
Elsőre talán nem is gondolnánk mennyi "rejtett" vegán kaja van egy átlagos szuper- vagy hipermarketben. A jobb helyeken alapból van egy "bio részleg", ahol több növényi alapú terméket vásárolhatunk, de a bolt egyéb helyein is találhatunk párat, ha elég szemfülesek vagyunk. Pl.: paradicsomszósz, durum tészta, puffasztott rizs, egyes lekvárok, kölesgolyó, olajos magvak, aszalt gyümölcsök, smoothie stb. Ezeket is simán megvehetjük, de persze csak miután pár dolgot csekkoltunk...

Címkeolvasás
Az összetevők átböngészése. Ez bizony ugyanúgy hozzátartozik a bevásárláshoz, mint a kosártologatás vagy a sorban állás. Nem kellemes, nem mindig van rá idő, de muszáj. Nem mondom, hogy minden egyes alkalommal minden címkét elolvasok amikor már századjára veszem meg ugyanazt a dolgot, 3 perc múlva indul a buszom és amúgy már rám izzadt a télikabát, pedig alkalmanként nem árt vetni rájuk egy pillantást.

"Tartalmazhat"
"Nyomokban tejet tartalmazhat". Olvasható ez és ehhez hasonló megjegyzés szinte minden termék címkéjén. Nem mondom, hogy direkt ilyen termékeket vásárolok, de nem is kapok szívrohamot, ha ilyen pottyan a kosaramba. Ez csak annyit jelent, hogy tejtartalmú termékeket is feldolgozó üzemben készült.

A hozzávalók változhatnak
Nagyon ritka, de azért nem kizárt. Müzlimániás vagyok, ez köztudott. Az életmódváltást követően beszűkült a választék és már alig találok olyan müzliszeletet, amiben nincs tojáspor, joghurtöntet vagy bármi hasonló. De a pár hete velem történt eset pont jó példa arra, hogy néha érdemes a már jól bevált termékeket is csekkolni, mert abba futottam, hogy egy kedvelt müzliszeletembe újabban tej is kerül. Úgyhogy mostantól az is kiesett a bevásárlólistámból.

Apropó: bevásárlólista
Pár hónapja elkezdtünk használni egy bevásárlólista applikációt, ami nagyban megkönnyíti az életünket. Ha valami elfogy, beleírjuk az alkalmazásba és a párunk vagy családtagunk már látja is, hogy mit kell venni. És ha éppen útba is esik egy megfelelő bolt, már meg is tudja venni valamelyikünk. Így könnyen elkerüljük a rejtélyesen eltűnő mini-cetlik esetét és még kaja is lesz otthon, anélkül, hogy ez egy vitába került volna. :) (Applikáció itt: buy me a pie)

Az egészségről is szól
Végezetül annyi, hogy bár vannak még olyan termékek, amik vegánok vagy annak is mondhatók, de minden elmondható róluk, csak az nem, hogy "egészséges". Pl.: chips-ek, több üdítő, egyes gumicukrok, egyes nutellák stb. Van úgy, hogy én is eszem ilyen dolgokat, mert tény, hogy finomak, de attól még nem szabad arról megfeledkezni, hogy a vegánság az egészségről (is) szól!

A bejegyzés trackback címe:

https://viktoriaperger.blog.hu/api/trackback/id/tr4013404125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása