Gondolatok egy női fejből

Gondolatok egy női fejből

Izland, az elérhető természeti csoda

Utazás előtt 2. rész

2017. október 04. - Perger Viktória

Még mindig nem utaztunk el. Csak még pár infó az utazás előkészületeiről. Ígérem, rövid leszek.

Pakolás

Be kell valljam, imádok pakolni! Persze csak ha épp utazás előtt állunk. Hazaérkezés után már nem dob fel túlzottan a dolog. Ez a pakolás több kihívást tartogatott számomra, mint általában, ugyanis fogalmam nem volt róla, hogy mire számíthatok. (Mint azt a cikk előző részében említettem az időjárás teljesen kiszámíthatatlan) Hány túracucc kell? Szükségem lesz olyan ruhára, amiben mondjuk egy étterembe el tudok menni? Mennyire érezzük majd hidegnek a levegőt? Milyen cipőt vigyek? És mennyit? Mire telepakoltam a nappalit ruhával és már a csilláron is zoknik lógtak, rájöttem, hogy egy hajókofferbe sem férne bele ennyi ruha, úgyhogy egy kisebb hisztit követően otthon hagytam belőlük egy párat. Ezen a ponton kerül a képbe két fontos kérdés.

Mit vigyél mindenképpen?

Minél rétegesebb öltözetet. Aláöltözet, többrétegű kabát, túrazokni, vékonyabb sapka, vékonyabb kesztyű. Bár az időjárás első ránézésre megtévesztő, de tavasszal, nyáron és ősszel csak szél- és vízálló cuccokra lesz szükséged. Ez nem a vastag, kötött ruhadarabokat jelenti. Inkább legyen több vékony réteg, hogy bármikor könnyen le és fel tudsz venni. 
Kell továbbá egy szuper túrabakancs. Ezt már az előző részben is írtam, de most megmutatom én milyet vettem. Vízálló, szélálló, magasszárú, fűzős, tartja a bokámat, 5-6 óra mászkálás után sem fájt benne a lábam. Ilyet vagy ehhez hasonlót ajánlok, nálam jól vizsgázott.
Fényképezőgépet: én csak telefont vittem, de néha azt éreztem, hogy kevés. arról nem is beszélve, hogy voltak helyzetek, ahol attól féltem, hogy a kesztyű miatt kicsúszik a kezemből. Bár nem kényelmes állandóan cipelni egy nagyobb gépet, de a nyakadba tudod akasztani és egy ilyen helyen olyan szép képeket lehet vele készíteni, hogy majdhogynem indulhatsz egy National Geographic fotópályázaton. És a fényképező alatt semmiképp sem az iPad-et értem...
Fürdőrucit: bár az időjárás alapján ez lett volna az utolsó, ami eszembe jut, de mivel tele van a sziget meleg vizű forrásokkal és szinte minden apartmanhoz tartozik egy hot tub, így mindenképp vinni kell egyet. Óriási élmény este, egy fárasztó túra után a csillagokat kémlelve egy hot tub-ban áztatni magad! :)
Kis túrahátizsákot: Izlandon jó esetben mindennap mászkálni, túrázni fogsz, így nem árt betenni egy - természetesen vízálló borítással rendelkező - kisebb (20 l-es) túrahátizsákot. Jó ha a mellkasodnál és a hasadnál össze tudod csatolni, mert így a pántok nem húzzák le a válladat. Nekünk ilyen van, praktikus és nagyon kényelmes.

Mit ne vigyél?

Bár mi nem mentünk étterembe, meg semmilyen fancy helyre, de ahogy elnéztem Izlandot, szinte mindenhol csak (hobbi vagy hardcore) túrafelszerelésben mászkálnak az emberek. Legalábbis jobb esetben. Ugyanis volt egy-két eset, amikor egy túra kellős közepén belefutottunk magassarkú csizmás vagy balerinát viselő lányokba. Nem ajánlom az ilyen, városi öltözéket. Se a terep, se az időjárás nem alkalmas ilyen ruhák viselésére. Eleshetsz, megcsúszhatsz, elázhatsz és ezek a darabok nem elég biztonságosak. Arról nem is beszélve, hogy tönkre is mehetnek.
Nem lesz szükséged sminkre és ékszerekre. Mivel nő vagyok, óriási késztetést éreztem, hogy vigyek "csak egy fülbevalót" vagy "csak egy szempillaspirált", de hál' Isten, hogy nem tettem. Tök felesleges. Őszintén szólva jó volt egy hétre megszabadulni minden sminktől és ékszertől.
Izlandi koronát sem fontos vinni. Itthon nem is tudsz váltani és szerencsére még az utolsó kisboltban is tudsz kártyával fizetni. Szóval nem fontos ezen pörögni. (pár eurót esetleg átválthatsz a reptéren, ha mindenképp szeretsz magadnál tudni némi helyi pénzt)
Bármiféle szúnyogriasztó nélkül megleszel, mert nincsenek szúnyogok. Lehet, hogy nyáron előfordul 1-1, de ősszel, télen, tavasszal nem jellemző. Barátomnak a szokása mindenhova vinni valamiféle szúnyogriasztót, de most szerencsére meg tudtam győzni, hogy ide csak plusz egy kacat lenne.

És végezetül: kinek ajánlom Izlandot?

Mindenkinek, aki szereti a természetet, szeret túrázni, természeti csodákba botlani minden kilométeren, sokat sétálni, tiszta levegőt szívni, szabad levegőn tölteni minden egyes napot. Azoknak, akiknek elegük van a városi nyüzsgésből, szmogból. Akik nem bánják, ha egész héten szinte ugyanabban a ruhában vannak (alsóbb rétegeket leszámítva) és nem az utolsó divat szerint vannak felöltözve. Akiket nem zavar a sár, az eső, a szél.

A látvány úgyis mindenért kárpótol! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://viktoriaperger.blog.hu/api/trackback/id/tr3712924741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.10.04. 17:35:29

Mégis hány literes az a hátizsák ami mellé 20 literest viszel, és mégis kb hány napra.? Szerintem 3 napra is pont annyi cucc kell mint 3 hétre.

Perger Viktória · http://viktoriaperger.blog.hu/ 2017.10.04. 17:59:38

@irdesmond: elnézést, ha nem voltam érthető, de én ezt külön a napi túrákhoz vittem. Természetesen nem ebbe pakoltam be 8 napra!

2017.10.04. 18:12:01

Gondoltam, de nekem egy több naposra is elég 26 és 10 a napi túrához, miért volt szökség lyen nagy zsákra a napi dolgokhoz? Volt valami különleges oka?

Perger Viktória · http://viktoriaperger.blog.hu/ 2017.10.04. 21:41:47

@irdesmond: ja értem! Általában nem volt tele, csak így volt kényelmes. Volt benne némi kaja, víz, fürdőruha, törcsi. És hozzáteszem, általában ketten pakoltunk egybe. :)

AtomCamel 2017.10.04. 23:06:14

Vajon mi fán terem az a "fénykêpező"???
A pontokat megfogalmazások előszobába nem annyira feltűnően, de egy blogban, írott szövegben nagyon rosszul mutatnak. Mint egy szép, terített ünnepi asztal szélén, apró kis csészében egy kis darab s*ár. ☹ Kár érte...

AtomCamel 2017.10.04. 23:07:36

@AtomCamel: elnézést, a prediktív bevitel megszivatott...
süti beállítások módosítása