Gondolatok egy női fejből

Gondolatok egy női fejből

A jó főnök 5 tulajdonsága

2017. január 22. - Perger Viktória

HR tanácsadói pályafutásom alatt szinte minden állásinterjún felvetődött a "jó főnök - rossz főnök" téma. Arra a kérdésemre, hogy "Milyen munkahely lenne jelenleg ideális számodra?" a legtöbb álláskereső megemlítette többek közt azt, hogy "jó főnököt" szeretne. Persze ez egy totál szubjektív fogalom, így mindig tovább cincáltam a témát. "Jó, de mit jelent számodra a jó főnök kifejezés?" Az erre a kérdésemre kapott válaszokból szemezgetve választottam most ki 5 tulajdonságot, melyek fémjeleznek egy jó vezetőt. 

1., Támogató

A jó főnök figyeli, hogy a beosztottjai milyen képességekkel rendelkeznek, mit szeretnek csinálni, miben tehetségesek és próbálják feladataikat e szerint bővíteni, alakítani, színesíteni. A támogató vezető segíti a beosztottját az elérni a szakmai célkitűzéseit, fejleszti az esetleges gyengeségeit. Például ha valakinek nagyon jó a kommunikációs készsége, de nem motiválható monoton, adminisztratív feladatokkal, akkor amennyiben van rá lehetőség, érdemes színesíteni a feladatait kommunikációhoz kapcsolódó felelősségi körrel. Ez persze nem azt jelenti, hogy innentől csak ilyen feladata lesz és az adminisztrációt majd más megcsinálja helyette, csak szem előtt kell tartani azt, hogy mivel lehet a beosztottat motiválni.

2., Szakmai példakép

Jó esetben azért főnök a főnök, mert azon a bizonyos szakterületen, amiben dolgozik, neki több tapasztalata és tudása van, mint a beosztottjainak. Így, ha a beosztottnak kérdése van, elakadt valamiben, akkor tud hozzá fordulni, mert számíthat rá, hogy a főnökétől választ fog kapni, vagy legalábbis tudni fogja kihez kell fordulni. z nagyon evidensnek tűnik, de sajnos nem mindig valósul meg. 

3., Kiegyensúlyozott

Ha valaha egyszer főnök leszek, tuti ez az a pont, amiben a legtöbbet kell majd fejlődnöm... :) A jó főnök nem kiabálja le a hajadat a fejedről, nem becsmérel, ha valamit nem csináltál jól, nem tolja Rád a személyes problémáit és nem tesz ki a hangulatingadozásainak. Mivel a felettes az, aki jó esetben a csapat példaképeként szolgál, így az ő véleménye, viselkedése, hangulata jóval többet nyom a latban, mint egy munkatársunké. Akár egy csapat egész napját is el tudja rontani, ha nem tud uralkodni az indulatain / rossz kedvén.

4., Szabadságot ad

Attól, hogy valaki beosztottként dolgozik, még nem kell robotként funkcionálnia. Mit is értek ez alatt? Azt, hogy a jó főnök irányt mutat, megszabja a határokat, hogy meddig terjed egy beosztott felelőssége, de nem rág minden egyes lépést a szádba, nem csekkolja minden mozdulatodat. Az ún. micro-management bizalmatlanságot feltételez. Azt sejteti, hogy a főnök nem bízik abban, hogy a beosztottja képes önállóan elvégezni a rá kiszabott feladatot. Ez igen fullasztó tud lenni és sokszor nemhogy segíti, inkább blokkolja az embert. 

5., Dicsér

Sajnos már jómagam is találkoztam olyan főnökkel, aki szuperul fel tudta sorolni az összes hibát, amit elkövettem, de nem igazán tudott dícsérő szavakat intézni hozzám. (Szerencsére volt már ellenpélda is!) Ha ez huzamosabb ideig fennáll, az nagyon demotiváló tud lenni és könnyen panaszkodáshoz vezet a munkatársak körében. Aki vezetőnek áll, annak figyelnie kell az egyensúlyra. Fontos elmondani a hibákat, gyengeségeket, de igenis minden embernek igénye van rá, hogy kapjon néha pár bíztató, dícsérő szót. 

Az imént a teljesség igénye nélkül 5 tulajdonságot, mellyel jó ha egy főnök rendelkezik, de természetesen még számtalan van a palettán! De mit csináljunk, ha egy "rossz főnök" kezei közé kerülünk? Erről a következő cikkben fogok írni..

 

A bejegyzés trackback címe:

https://viktoriaperger.blog.hu/api/trackback/id/tr6712145969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása