Gondolatok egy női fejből

Gondolatok egy női fejből

Állásinterjú HR-es szemmel

5 tipp a sikeres interjúzáshoz

2016. július 22. - Perger Viktória

Az előző cikkek alapján ott tartunk, hogy jó az önéletrajzod, átmentél a telefonos interjún és remélhetőleg most időben megérkeztél a céghez, talpig elegánsan, felkészülve. Elkezdődik az interjú. Tegyük fel, hogy ez egy általános HR-es interjú, tehát nincsenek benne szakmai kérdések. Ehhez fogok most pár tanáccsal szolgálni.

1. Kézfogás. Nagyon meghatározó! Az első benyomásunk a jelöltről a kézfogása és a köszönése alapján alakul ki. Erre nekünk, HR-eseknek különösen érdemes figyelni, mert sokat elárul egy-egy emberről. Bár én nem szoktam végzetes következtetéseket levonni ezekből, de tény és való, hogy nem a "döglött hal" vagy a "csonttörő" kézfogások nyerik el a tetszésemet.

2. Figyelj rá, hogy hogy ülsz! Bár néha az interjúztató maga belazulhat, szinte már-már elfekszik a széken, de neked nem szabad. Nagyon rosszul veszi ki magát, ha valaki beszéd közben támasztja a fejét vagy már majd lefolyik a székről. Nem kell persze vigyázban ülni, de azért egész idő alatt érdemes figyelni és "javítani" a testtartásunkat.

3. Legyél összeszedett! Ha valaki nem tud felkészülten, összeszedetten beszélni a tapasztalatairól vagy a terveiről, az biztosan nem nyűgözi le a szemben ülőt. A cégek azokat az embereket csípik, akik határozottan, jól kommunikálnak és tudják, hogy mit akarnak, van tervük, céljuk. Lehet, hogy nem mindig illik a megpályázott pozíció 100%-ig az illető eddigi pályafutásába, de ha meg tudja indokolni, hogy neki miért lenne jó az állás és meg vannak az ehhez szükséges tulajdonságai, készségei, akkor jó eséllyel indul az állásért. Nem egy és nem két embernek találtam már munkát, aki lehet, hogy nem illet tökéletesen a megpályázott lehetőségre, de nagyon jó volt kiállása, meghatározható célokkal rendelkezett és őt választotték, más, esetleg jobb CV, de kevésbé megnyerő kiállással szemben.

4. Mondj igazat! Előbb vagy utóbb kiderül. A legjobbakkal is megesik, hogy kirúgják őket egy munkahelyről. Ez van. De az biztos, hogy jobb ezt elmondani egy interjún, mert később nagyon kellemetlen vége lehet a sztorinak. A legtöbb cég ugyanis kér referenciát a potenciális jelöltekről. Nekem volt is sajnos olyan esetem, amikor a jelöltem azt mondta, hogy az előző munkahelyéről közös megegyezéssel jött el, nem volt semmi probléma. A cég, ahova pályáztattam kért referenciát, így felhívtam az előző két munkahelyén a volt főnökeit. (persze ő tudott erről, hisz tőle kértem elérhetőséget.) Az egyik felettes meg volt vele elégedve, ámde a másik nagyon nem és mint kiderült, ők rúgták ki. A cég, ahol eddig futott a pályázata, elutasította. És nem azért, mert kirúgták, hanem mert nem mondott igazat.

5. Kapcsold ki a telefonod! Ezt nem is igazán kéne kifejtenem, hisz evidensnek tűnik, de sajnos mégsem mindig az. De nem is az a legmeglepőbb, amikor valakinek megszólal a telefonja, hanem amikor még fel is veszi. Nemrég pedig volt egy olyan interjúalanyom is, akit épp kísértünk le lifttel a vezetőkkel, amikoris elővette a telefonját és annyira belemerült a pötyögésbe, hogy miután kiszálltunk majdhogynem mi kiáltottunk utána, hogy "Viszontlátásra!" Na ez biztosan nem jó pont...

Még oldalakon keresztül lehetne sorolni a különféle tippeket, de most ezzel az 5 gondolattal kívánok sikeres interjúzást minden pályázónak! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://viktoriaperger.blog.hu/api/trackback/id/tr908908520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása