Gondolatok egy női fejből

Gondolatok egy női fejből

Az ideális párkapcsolat

2015. augusztus 10. - Perger Viktória

Szingli és párkapcsolatban élő emberek ezrei, százezrei törik a fejüket azon, hogy vajon van-e ideális párkapcsolat. Ha van, hol a receptje? Ha nincs? .. Áh, az nem lehet!

Nos, meg kell mondjam, hogy ebben senki nem tud segíteni a másiknak, mert ennek bizony nincs receptje. Vagyis nincs bevált. Ez egyénenként eltérő, csak mi magunk dolgozhatjuk ki. De még ez sem elég! Ezért nap, mint nap tenni kell! Az ideális párkapcsolat él, mozog, változik, megújul, lélegzik. Az ilyen kapcsolatban élők mindennap tesznek érte, hogy az a kapcsolat ideális is maradjon.

Csalódással vettem tudomásul, hogy hány és hány ember nem hisz ebben. A magam csupán 24 évével rengeteg emberrel találkoztam, aki belenyugodott a "semmilyen" kapcsolatba. Aki nem tett semmit, nem küzdött, nem keresett, nem kockáztatott. Sok emberrel volt már alkalmam beszélgetni, akiket ha a párkapcsolatáról kérdezgettem, akkor nem csillogott a szeme, hamar kiderült a válaszokból, hogy elég "semmilyen" az egész, de "végülis nem rossz, elmegy." Sokan úgy vannak vele, hogy összejönnek valakivel, az elején tepernek, lehozzák a csillagokat az égből a másikért, majd amikor biztos talajt éreznek a talpuk alatt, akkor behúzzák a kéziféket és belesüppednek a kapcsolatba. Ez nem vezet sok jóra hosszútávon, eddigi meglátásaim szerint. 

Milyen is az ideális párkapcsolat szerintem? Nehéz erre válaszolni és még nem is rendelkezem túl sok élettapasztalattal, de azért összeszedtem néhány számomra elengedhetetlen aspektust.

Az igazi kapcsolat őszinte. Elcsépelt egy mondat, tudom! De igaz. Meg kell adni egymásnak a teret, lehetőséget, bizalmat, támogatást, hogy elmondja a másik, ha valami nyomja a szívét. Fontos, hogy az apró, jelentéktelennek tűnő dolgokat és a súlyos, komoly problémákat, dilemmákat is megosszuk a másikkal. Ha a kapcsolat biztos alapokon nyugszik, bizalmon alapul, akkor még olyan dolgokat is kibír, amiket álmunkban sem gondolnánk. Fontos, hogy ne titkolózzunk, füllentsünk, hanem megfelelő helyen és időben a gondolatainkat a másik elé tárjuk. 

Az ideális kapcsolatban mindkét fél fejlődik és fejleszti a másikat. Egy újabb elcsépelt, százszor átrágott mondat. Ha valaki nem élte át, annak ez semmit nem mond. Ha valaki már átélte?! Sose menne bele másmilyen kapcsolatba. Amikor a másik támogat, biztat. Amikor nyitott és kíváncsi a nézeteidre. Meghallgat, esetleg utána is néz, ha számára új témáról mesélsz, érdeklődik és nem ítélkezik. Mindent, amit csak tud megad, hogy Te fejlődj abban, amiben szeretnél és amire szükséged van, amiben esetleg tehetséges vagy. (Persze ez nem azt jelenti, hogy a másik félnek semmit nem kell tennie, majd mindent automatikusan megkap!)

Az ideális kapcsolat és az abban élő felek vibrálnak. Ritkán, de azért találkozok olyan párral, akik szinte "zsizsegnek", mikor együtt vannak. Minden szavuk, mozdulatok összehangolt és szeretetteljes. Látszik köztük a harmónia, szeretet. Szinte olvasnak egymás gondolataiban. 

Az ideális kapcsolat lélegzik. Ki,- és belélegzik. Tehát váltakoznak az együtt és az egymás nélkül töltött időszakok. Egyensúlyra kell törekedni. Nem célravezető, ha valakik folyton együtt vagy folyton külön vannak. Akik nagyon sok időt töltenek kettesben, ott fennáll annak a veszélye, hogy kizárják a külvilágot, nincsenek egyedül, más emberekkel élményeik. De az sem egészséges persze, ha nincsenek a párnak közös élményei, nem töltenek együtt időt, mindig fontosabb a munka, edzés, haverok vagy bármi egyéb. Az sem mindegy milyen az az idő. Fontos megkülönböztetni a mennyiségi és a minőségi időt. Ha csupán mennyiségi, úgy hamar csapdába eshetünk és elveszhet ennek az együtt töltött időnek az öröme. Még a leterheltebb, nehezebb időszakokban is meg kell találni annak a helyét, hogy a párunkkal kettesben szervezzünk egy-egy programot. A minőségi idő bármit magában foglalhat, de az az egy biztos, hogy két ember jelenlétéről, egymásra figyeléséről szól. Lehet az egy utazás, kettesben elfogyasztott vacsi, de akár csak egy séta, vagy egy elalvás előtti beszélgetés.

Az ideális kapcsolat tűr. No persze nem mindegy, hogy mit és meddig, de azért van benne türelem, tolerancia. A párok elfogadják ha a másiknak olyan tervei, céljai vannak, ami némi akadályt gördít a kapcsolat elé és támogatja a másikat, még akkor is, ha ez rá nézve nem is igazán egy kedvező helyzet. Persze nem szabad mindent és bármit szótlanul tűrni, de nem jó ha párunkat korlátozzuk a céljainak az elérésében. Itt is valahogy ki kell építeni az arany középutat.

Az ideális kapcsolat két legjobb barát szövetsége. nem olyan rég megkérdezték tőlem, hogy mit jelent számomra a párom. Ki ő nekem?! Némi gondolkozás után ezt feleltem: " Ő a legjobb barátom." Ő az az ember, akivel bármikor bármilyen gondolatomat megoszthatom. Meghallgat, nem ítélkezik, véleményt alkot, visszajelez, tanácsot ad, de nem rágja a számba a választ. Támogat, de elvárja, hogy én is tegyek a céljaimért, bízik bennem, hagy élni, de mellettem áll. Nincsenek titkok, mindannyian nyílt lapokkal játszunk.És ami még alapja szerintem a hosszútávú, harmonikus kapcsolatoknak: szeret meglepni. Apróságokkal, de szinte mindennap feldobja a napom. :)

Számomra dióhéjban ilyen "az ideális párkapcsolat!" :)

A bejegyzés trackback címe:

https://viktoriaperger.blog.hu/api/trackback/id/tr417696982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása