Gondolatok egy női fejből

Gondolatok egy női fejből

Állásinterjú HR-es szemmel

5 tipp a sikeres felkészüléshez

2016. július 15. - Perger Viktória

Az előző két részben kiveséztem, hogy véleményem szerint milyen a jó önéletrajz, illetve azelőtt a telefonos interjúk menetéről ejtettem pár szót.

Most tegyük fel, hogy jó az önéletrajzunk, amivel pályáztunk és egy sikeres telefonos interjút is a hátunk mögött tudhatunk. Nagy az öröm, de azért még a java hátravan. Az interjú...

A következőkben egy "átlagos" HR-es interjúhoz fogok felkészülési tippeket adni. Ezek nem vonatkoznak specializáltan egy cégre vagy állásra, így lehet, hogy van olyan interjú, ahol az én tippjeim nem válnának a pályázó hasznára. 

1. Dátum. Kapsz egy megerősítő emailt -jó esetben-, hogy hova menjél, mikorra és ott kit keress majd. Érdemes ezt az emailt megőrizni, naptárba bevinni, mielőtt még elfelejtődik. Most ez elég bugyutának hangozhat, de sajnos nem egy és nem két olyan interjúm volt, amit amiatt kellett másik időpontra átpakolni, mert "Jajj, én úgy emlékeztem, hogy jövőhétre beszéltük meg.." Nem kell persze kétségbeesni, ha ilyen történik, nem harapjuk le senkinek a fejét, de azért jobban veszi ki magát, ha az eredetileg megbeszélt dátumon megjelenünk a helyszínen! :)

2. Információgyűjtés. Melyik céghez is megyek interjúra? Az elmúlt időszakban egy projekt miatt az egyik élelmiszer-kereskedelmi láncnak dolgoztam. Ha annyi 20.000 forintosom lenne, amennyiszer az interjú alany egyetlen mondatot sem tudott mondani a cégről az interjú elején, akkor most mehetnék belőle nyaralni. Komolyra fordítva a szót, tessék kicsit utánanézni a cégnek, akiknél szeretnél a jövőben dolgozni. 3-4 mondat már elég szokott lenni, a lényeg, hogy lássák, hogy készültél.

3. Pontosság. Mondanom sem kellene, hogy fontos. Az átlag HR-esnek egy nap igencsak sok dolga van, melynek egy nagyobb része időponthoz kötött. Ha késel az interjúról, megeshet, hogy annyival kevesebb időd lesz a bemutatkozásra. Nem is beszélve arról, hogy a nagy kapkodásban nem tudsz kicsit szuszanni, körülnézni. Pedig az első benyomás mindkét félnek döntő. Milyen érzés itt lenni? Kedvesek itt az emberek? Tetszik a légkör? Sokat meg lehet tudni egy cégről néhány perc alatt így.

4. Megjelenés. "Mit vegyek fel? Nincs egy rongyom sem..." A tipikus kora reggeli női pánik.. Hogy miben érdemes menni interjúra az függ a cég kultúrájától és a szektortól is, amiben tevékenykedik. Például, ha egy német bankba készülünk interjúra, akkor érdemes kifejezetten elegánsan és mégis szolidan megjelenni. Kosztüm vagy öltöny, magassarkú, semmi feltűnő rúzs vagy erős smink. Míg ha egy amerikai szolgáltatóközpontba készülünk, ott elég egy elegánsabb hosszúnadrág blúzzal vagy inggel és egy kicsit feltűnőbb színű lakktól sem hiszem, hogy negatív benyomást keltenénk. A lényeg az ápolt megjelenés és az extremitás kerülése. Ahogyan biztosan ne: pár hónapja egy jelöltem biciklivel érkezett az állásinterjúra. Ez még nem is gond nekem, ha nem izzad le, csakhogy úriemberünk megjelent a teremben talpig biciklis szerkóban, hozzá illő cipővel. Na hát ez már fura volt.

5. CV átnézése. Végül, de nem utolsósorban érdemes a saját önéletrajzunkat átnézni, mielőtt elindulnánk. Mettől-meddig is dolgoztam ott? El tudom mondani összeszedetten, hogy mik voltak a feladataim? Milyen készségeim, tapasztalataim vannak, amit hangsúlyozni lenne érdemes az interjún? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket érdemes magunkban tisztázni.

Ez az 5 pont remélem mankóként szolgál egy álláspályázónak, még akkor is, ha a lista nem teljes.

Jó felkészülést! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://viktoriaperger.blog.hu/api/trackback/id/tr848892054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jegkoko 2016.07.17. 00:23:01

Amikor legtöbbször meg se mondják a cég nevét és csak az oda érkezéskor derül ki, vagy ha el is mondják azt hadarva teszik és meg se lehet érteni.

FikkFakk 2016.07.17. 04:37:55

@Jegkoko: igen, tipikus idiota elvaras. Keszulj fel a cegrol, tudd mit csinal... inkabb a poziciorol szeretnem tudni, mit kell ott pontosan csinalni, de arrol meg ugyis bullshiteles megy csak a hirdetesben....

Dzsontra Volta 2016.07.17. 06:57:22

1 tipp a sikeres állásinterjúhoz: Tanulj gépésznek, és/vagy programozónak :)

jolankovacs 2016.07.17. 09:41:15

@Dzsontra Volta:
Még egy tipp: Ismerd a magyar főnököt, vagy az őt futtató politikust.
Ebben az országban ezt nem lehet űberelni sem gépész, sem programozó sem 10 anyanyelvi szintű idegennyelv ismerettel.
ui. Ha úgy vesszük ez is EGY nyelvismeret:)))))

Perger Viktória · http://viktoriaperger.blog.hu/ 2016.07.17. 12:19:46

@Jegkoko: Kedves Jegkoko! Az természetesen egy másik történet. Itt most mivel ezekkel a jelöltekkel beszéltem telefonon, tudták hova jönnek és a céges emailemről még meghívót is kaptak, így meglehetősen megdöbbentő volt mikor 1 mondatot sem tudtak mondani.

Perger Viktória · http://viktoriaperger.blog.hu/ 2016.07.17. 12:21:32

@FikkFakk: Kedves FikkFakk! Igen, ebben teljesen igazad van. De az interjún és/vagy már a telefonos interjún is több kiderül belőle. Ha valaki állást szeretne, neki is tennie kell érte...

Perger Viktória · http://viktoriaperger.blog.hu/ 2016.07.17. 12:23:35

@Dzsontra Volta: Kedves Dzsontra Volta! Van benne valami! :) Azok nagyon keresett szakmák mostanában itthon!

Perger Viktória · http://viktoriaperger.blog.hu/ 2016.07.17. 12:24:36

@jolankovacs: Kedves Jolankovacs! Ezt kicsit túlzásnak érzem ennyire általánosítva, de tény és való, hogy vannak szektorok, ahol máshogyan nem lehet érvényesülni.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.07.17. 17:16:56

1. Sosem készülök fel a cégből. Majd ők mesélnek. Nem vagyok időmilliomos.
2. Mindig pontos vagyok, ellentétben a hr-esekkel...
3. Ha nem kapok normális pozícióleírást és nem tisztáztuk a fizetési igényemet, el sem megyek.

Koczy · http://koczyblogja.blog.hu 2016.07.17. 19:24:08

Nekem a kedvencem az volt, amikor egy fajvadász cég megkeresett, hogy lenne számomra egy kedvező állásajánlatuk, menjek be az irodájukba. Én mondtam nekik, hogy nem áll szándékomban munkahelyet váltani, de addig erősködött, míg mondom jólvan, hát megnézem mi is ez. Ott a hr-essel pár szót váltottam, majd átküldött a cég képviselőjéhez (ahová embert keresnek). Ott a nő első kérdése az volt, hogy mit tudok a cégükről, itt készségesen megismételtem, amit az előbb a hr-es kislány elhadart, majd jött a következő kérdéssor: "Miért jelentkeztem az állásra? Miből gondolom, hogy alkalmas lennék a pozícióra?" Azt sem tudtam, hogy sírjak vagy röhögjek. Nem is én jelentkeztem az állásra, hanem ők erősködtek, arról nem is beszélve, hogy pár perce tudtam meg, hogy mi is pontosan az elvárás a pozícióval kapcsolatban. Ezt elmondtam neki is, mire a nő jéghiden visszakérdezett, akkor: "Miért szeretne váltani?" Mondtam neki, hogy tudja mit, nem szeretnék, majd kedvesen elköszöntem. Tiszta kabaré volt. :D

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.07.18. 06:13:38

@Koczy: legjobb
Begyakorolt sablonkérdések, agyatlanul feltéve, nem törődve a válaszokkal :) nekem is jött már vissza olyan levél hogy sajna nincs a cégüknél nekemvaló pozíció. Persze előtte ők kerestek meg :) nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Perger Viktória · http://viktoriaperger.blog.hu/ 2016.07.18. 08:27:58

@enpera: Kedves enpera! Én mindig tisztáztam a jelöltekkel a legfontosabbakat telefonon, mielőtt behívtam, pont a kellemetlenségek elkerülése végett. Jobb lenne, ha minden HR-es ezt tenné.

Perger Viktória · http://viktoriaperger.blog.hu/ 2016.07.18. 08:29:48

@Koczy: Kedves Koczy! Ez kellemetlen. Ha hiszed, ha nem, nekem volt olyan, hogy ha valaki nem akart váltani, vagy nem érdekelte a pozíció, amit kínáltam, inkább nem is hívtam be, hisz nincs értelme. Remélem azért jó tapasztalatod is van/lesz HR-esekkel! :)

Perger Viktória · http://viktoriaperger.blog.hu/ 2016.07.18. 08:31:03

@enpera: Kedves enpera! Jómagam is HR-es vagyok, így az "agyatlan"-t azért megcáfolnám, illetve nem érzem úgy, hogy ez túl kedves lenne, így látatlanban.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.07.18. 11:20:15

@Viktória Perger: ne vedd magadra, de a szakmád nagyon felhigult, csak úgy mnt az enyém :) ha te másmilyen vagy, örülök

Perger Viktória · http://viktoriaperger.blog.hu/ 2016.07.18. 15:13:12

@enpera: Köszönöm! Próbálok nem olyan felhígult lenni! :)
süti beállítások módosítása