Gondolatok egy női fejből

Gondolatok egy női fejből

Miért vagyunk folyton fáradtak?

2018. június 07. - Perger Viktória

Mostanában mindenki fáradt. Nem tudom mi volt a helyzet réges-régen, de az elmúlt időszakban bárkivel beszélek a hogylétéről, szinte biztos, hogy megemlíti, hogy fáradt. Fáradtnak lenni trendi. Legalábbis úgy tűnik. Egy jó kávé, egy cuki sleepy emoji. Ennyi már elég is egy kedvelt poszthoz. Image result for sleepy emoji  Image result for sleepy emoji De ha mégsem szeretnénk állandóan fáradtak lenni és alacsony energiaszinttel élni, akkor érdemes picit változtatni az életünkön. Nem mindenen tudunk rögtön, sőt lehet, hogy van, amin soha, de amin tudsz, azon érdemes.
Íme néhány általam megtapasztalt indok, hogy miért is lehetünk folyton fáradtak.

Túl sok a kávé?
Bár ezt már sokszor, sok helyen megírták, mégis az egyik legalapvetőbb italunk, ami nélkül már az ágyból sem vagyunk hajlandóak kikelni... A kávé. Egy órára kb. felpörget, aztán semmi, sőt még fáradtabbnak érzed magad. Ahogy pedig szép lassan hozzászokik a szervezet, úgy hat egyre kevésbé. Persze vannak helyzetek, amikor jól jöhet, mert annyira kéne az az egy-két órányi plusz energialöket, de az alkalmankénti használata nem is árt annyira, mint a napi 3-4 adag elfogyasztása.
Kávé helyett hatásos reggel egy-két légzőgyakorlattal indítani a napot. Furán hangozhat, de rengeteg energiát ad, felébreszt, energetizál. Pl.: 5 mp. belégzés, 5 mp. levegő benntartása, 5 mp. kilégzés, 5 mp. levegő "kinntartása". Vagy egy klasszikus verzió, amikor a lehető leglassabb belégzést ugyanilyen lassú kilégzés követ. Nekem beváltak! Ha te is kipróbálnád, itt tudsz utánaolvasni. 

Túlevés?
Úgy teleetted magad, hogy mozdulni alig bírsz? Hát persze, hogy fáradt vagy! Ez nemcsak rövid, de hosszútávon is totál lefárasztja az embert, megterheli a gyomrot és legtöbbször nincs is szükség annyi ételre, mint amennyit valójában megettünk. Ha van elég mértékletesség benned, ne edd teljesen tele magad és akkor nem kényszeríted a szervezetedet arra, hogy teljesen az emésztés foglalja le a következő 2-3 órában. Persze vannak alkalmak, amikor az embernek nincs kedve visszafogni magát, mint egy jó vasárnapi ebéd a családdal. Van ilyen, nem baj! Már az is előrelépés lenne, ha ez ne naponta történik meg.

Sok méreganyag?
A fáradtság sokszor egész egyszerűen annak köszönhető, hogy tele van az emberek szervezete méreganyagokkal, amik nem könnyen tisztulnak ki. Tehát ha mondjuk hetente 4x eszünk gyorskaját, víz helyett állandóan kólát és energiaitalt iszunk, akkor hiába iszunk meg mellé 2 dl csalánteát, nem lesz sok foganatja. A méregtelenítés egy lassabb, eleinte leterhelő folyamat, ami hosszútávon hozza meg az eredményt. Ha érdekelnek az ilyen kúrák, itt találsz párat.

Kevés idő a természetben?
Volt már olyan, hogy elmentél sétálni vagy túrázni egy erdőbe és utána kipihentebbnek, nyugodtabbnak érezted magad? Ez normális és a legtöbben vágyunk is erre. Hacsak teheted, mozdulj ki egy picit a nyüzsgő, zajos, büdös városból, mert a zajterhelés, a túlzott nyüzsgés stb. inkább fárasztanak, mintsem feltöltenek. A természet segít pihenni, lenyugodni, akkor is ha csak pár órád van rá. Nem fogod megbánni!

Kevés sport?
A mozgásszegény életmód is okozhat fáradtságot. Reggel autóval mész munkába, egész nap ülsz egy gép előtt vagy egy tárgyalóteremben, majd autóval mész haza. Este fáradtnak érzed magad és nem tudod magad rávenni a sportra. És ez így megy napokig... Pedig a szervezeted igényelné a mozgást, legyen az bármi. Nem, nem muszáj napi 10 km-t futni vagy elmenni a legizzasztóbb 90 perces edzésre. Ússz egyet vagy sétálj, a lényeg, hogy csináld! 

Még számtalan oka lehet annak, ha valaki állandóan fáradtnak és enerváltnak érzi magát. Érdemes utánajárni az okának és változtatni az életmódunkon, hogy ne legyen nyűg minden ébren töltött óra.

A bejegyzés trackback címe:

https://viktoriaperger.blog.hu/api/trackback/id/tr114029678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2018.06.09. 08:38:47

Túl sok munka ? Ja, hogy azzal a post elkövetője még nemigen találkozott.

midnightcoder2 2018.06.09. 09:30:17

@maxval balcán bircaman: Mert a feudalizmusban az átlagpolgár élete csupa móka és kacagás volt...

netrunner71 2018.06.09. 13:20:43

@midnightcoder2: :-D :-D

Ötkor kelek, fél hétre melóban vagyok. Munkaidő után megyek még egy picit dolgozni, este hét-nyolc körül hazaérek.
Nincs edzés, futkározás.
Kisasszony! Engedje már meg nekem, hogy tényleg fáradt legyek!
Légzőgyakorlatot mikor javasolja, hogy végezzek?
Két szerszámláda cipelés között, esetleg ha felgyalogoltam a hatodikra, mert nem jó a lift ( itt biztosan nem lihegek eléggé), vagy a hatméteres létra cipelése után ( ezt azért kell cipelnem, mert heti rendszerességgel ejti be egy ügyes kiskosztümös irodista a liftaknába a kártyáját, kulcsát, ájfonját, stb és nekem kell kiszedni)?
Szóval hölgyem, az a baj, hogy ön még abban a meggyőződésben él, hogy csak az irodai munka a munka, aki fizikai munkát végez az meg is érdemli.
Nyivákoljon még egy keveset, tipegjen le a kolléganőivel az irodából a közeli Spárba, álljanak be a sorba kilencen négy műzlis joghurtért és egy túrórudiért, és gondolják azt, hogy önök nélkül megállna az élet.
Méregtelenítés (OMG!!!), légzőgyakorlat, alacsony energiaszint, és társai...
Hol él ön?

midnightcoder2 2018.06.09. 15:18:34

@netrunner71: El lehet ám ott az irodai melóban is fáradni. Pl. koncentrációt igénylő melót végezni egy nyitott irodában ahol jó pár másik kolléga is dolgozik, miközben még irányítasz is egy-két embert aki ezért aztán néha jön egy-egy kérdéssel, plusz a főnökeid is egy-két extra feladattal ami röpke pár óra kutatással jár, aztán beesik némi extra adminisztráció, némi extra fejtörő egy-egy régebben megoldott feladat kapcsán amit mivel te csináltál csak te tudsz megválaszolni, közben pedig próbálod az egész projektet valahogy eljuttatni a célba a határidő lejárta előtt, lehetőleg úgy, hogy utána a teszt időszakban se kelljen szétszívni magát az embernek a felmerülő újabb hibák miatt.

ManUrológia 2018.06.09. 15:22:08

@midnightcoder2: egy hónapra, tényleg nem többre, vissza kéne varázsolni a hozzá hasonlókat abba a világba teszt jelleggel. Sírva követelnék a most 0-24-ben fikázott liberalizmust.

munkanélküli informatikus 2018.06.09. 15:54:22

A túl gyenge szellőztetés okozta egészségtelenül magas széndioxid szint is garantálja a folyamatos fáradtságérzetet.

midnightcoder2 2018.06.09. 16:06:06

@ManUrológia: Ja, csak nem grófként, hanem mondjuk zsellérként.

netrunner71 2018.06.09. 17:33:12

@midnightcoder2: Nem mondtam, hogy nem lehet elfáradni az irodai melóban.
Nem ez volt a mondandóm lényege.

gabardin 2018.06.10. 07:04:32

Fáradtnak lenni nem trendi, kedves Viktória.
Fáradt vagyok, mert elmúltam 50, van x gyerekem, dolgozom, 17 ember tartozik hozzám, küzdök a munkaerőhiánnyal, közben fentről elvárják a teljesitményt, hatákonyságnövelést, fejlesztést, újdonságok bevezetését, erőforrások biztositása nélkül. Majd hazaérek, részt veszek a háztartási tennivalók ellátásában, együtt vagyok a családdal, próbálok magammal is törődni, de már csak az alvás marad.
Az is igaz, ha a munkahelyemet leszarnám és csak a benti 8 óra eltöltése lenne a cél, ha itthon is csak magammal foglalkoznék, akkor biztos nem lennék fáradt és úgy néznék ki mint egy műfogsor ragasztót reklámozó német nyugdijas.
De. Szeretem a munkámat, úgy tekintek rá, mint értékteremtő tevékenységre, szeretem a családomat, jó velük együtt lenni.

úgyiselfelejtem 2018.06.10. 07:08:36

@netrunner71: a légzőgyakorlat kávé HELYETT ajánlott, hogy ne kelljen 3 adaggal indítani egy idő után. 5-7:30-ig bárhova beiktatható, lehet párhuzamosítani, pl. reggelikészítés közben, vagy blogok olvasásakor.
Az edzés, futkározás mind segítene, hogy ne szakadjon ki a tüdőd annyira pár emelet cipekedéstől.
A túlevés elkerülése nem azt jelenti, hogy 1 müzlis joghurtot lehet enni, hanem azt hogy ne egyél 12-t. Amikor azért lihegsz, hogy ki ne jöjjön belőled a kaja.
A méregtelenítésben nem hiszek, falusi lévén a természetről mindig a munkák jutnak az eszembe, szóval az nem tölt fel.
Viszont a vitaminok hiánya is okozhat fáradságot.

Mondom ezt úgy, hogy energiaitalt iszok (nem szeretem a kávé ízét), rendszeresen túleszek(nem készakarva, csak nagyon lassú a fékem) és nem mozgok, ha nem muszáj. Nappal irodai munka (iskola), délután maszek, fizikai, este játék a gyerekkel, majd megint fizikai/"irodai" munka, attól függ melyik sürgősebb..

És 4-kor kelek, mert a kib@szott szervezetem felébred, pedig pár éve még a 7:30-as kelés is marha nehéz volt...

]{udarauszkasz 2018.06.10. 09:26:11

4 orakor keles, 6kor kezdes, folyamatos potkocsi akasztgatas szakado esoben, kozben tortennek ilyenek, hogy szennyezett eso, (Schwechat-i vegyi kombinat mellett... aznap este tele voltam kiutessel ott,ahol nem volt rajtam ruha, stb...) este 7ig, aztan masnap reggel 4-5kor ugyanez, es akkor ez meg eleg nyugis melo.
Az lenne a furcsa, ha nem lennek faradt.
süti beállítások módosítása