Gondolatok egy női fejből

Gondolatok egy női fejből

4 +1 tipp, hogy hogyan készüljünk fel az új évre

2016. december 29. - Perger Viktória

Minden évben iszonyúan várom a Karácsonyt. Szeretem a készülődést, az illatokat, kitalálni, hogy ki milyen ajándéknak örülne, minőségi időt tölteni a családommal, barátaimmal stb. Általában olyannyira magával ragad ez az érzés és a készülődés, hogy eszembe sem jut az új évre gondolni. A nagy karácsonyi láz után sokszor szürkének, borúsnak élem meg a januárt, az új év kezdetét. De mit tehetünk ez ellen? Hogyan is tudnánk felkészülni két ünnep között egy kicsit erre az időszakra? Íme pár egyszerű tipp:

1. Tervezgetés

Az év utolsó napjaiban már-már szokásommá vált az évek alatt, hogy tervezgetem a következő évet. Nem világmegváltó dolgokra kell gondolni, csak egyszerű, lehetőleg elérhető, megvalósítható célokra. Ez kapcsolatos lehet a testünkkel, a lelkünkkel, magunkkal, de akár körülöttünk levő emberekkel is. Például: 2017-ben leteszem a jogsit/ lefogyok 3 kg-ot/ szervezünk egy külföldi kiruccanást a barátaimmal/ heti 4x fogok edzeni/ elvégzek egy főzőtanfolyamot/ elkezdek zongoraórákat venni és így tovább. A végtelenségig lehetne ezeket sorolni. Rám mindig pozitívan hat ha látom, hogy miért is érdemes új lendülettel belevetni magam az új évbe. 

2. Év visszanézés

Ha már a terveknél tartottunk érdemes picit hátra is tekinteni, a múltba. Mi is történt velem idén? Mik voltak az évem fontosabb fordulópontjai? Mit tanultam belőlük? Ez persze kapcsolódik az első pontban említett tervezéshez, hisz így könnyen "nyomon követhető", hogy mit valósítottunk meg az előző évi terveinkből is mit nem. Így 29-e körül rendszerint kezembe veszek egy tollat, a naplómat, a naptáramat és szépen átgondolom, leírom, hogy hogyan telt az elmúlt évem. Olyan kellemes -és persze néha kellemetlen- emlékekre bukkanhatunk ilyenkor, amit már szinte feledésbe is merült. 

3. Lomtalanítás

Minden évben van legalább egy olyan nap, amikor úgy ébredek, hogy muszáj szortíroznom, rendet tennem egy picit a cuccaim között. Ilyenkor felforgatom a lakást és megválok pár olyan ruhától, kozmetikumtól, irattól vagy akár csak néhány műanyag doboztól, amit már nem is tudom minek őrizgettem. Nekem ez is a készülés egy része, hisz miközben pakolok átgondolom a következőket: Mire van szükségem? Mire nincs? Mi az, amit őrizgetek, de sosem használom? Mi az, amit már rég elfelejtettem és közbe irtó hasznos? Mint az a felsorolásból is látszik, itt sem kell nagy dolgokra gondolni, csupán egy kis rendrakásra a házunk táján. (Persze ez nem azt jelenti, hogy mindent ki is kell dobni. Gondoljuk át, hogy például a kiválogatott ruhákat, cipőket nem tudjuk-e rászorulóknak adni?!)

4. Nagytakarítás

Ez pedig a lomtalanítással függ össze. Ilyenkor december utolsó vagy január első napjaiban szeretem egy igen alapos pucolásnak alávetni a lakást. Ilyenkor mindent felforgatok, elhúzok, leszedek, mindenhol minden kis foltot, porcicát összeszedek, lemosok, eltűntetek. Ez valószínűleg a férfiak rémálma, de szerintem nőtársaim meg tudnak érteni. :) Ez sem vesz több időt igénybe, mint 2-3 óra, de nagyon kellemes érzés utána egy patyolat tiszta lakásban indítani a következő évet. 

+1. Pozitivitás

Bár amikor azon a bizonyos első januári munkanapon megcsörren az óra kora reggel és félig még alvó állapotban elindulunk dolgozni a nagyjából -2 fokban, akkor nehéz erre gondolni, de mégis..! A kulcs a pozitivitás. Az előző 4 tipp mit sem ér, ha mindezt savanyúan, negatívan tesszük. Bár legtöbbünk még szeretné húzni egy kicsit a karácsonyi és a szilveszteri pihenős-kikapcsolódós-bulizós hangulatot, de nem lehet. De ha legalább az új évhez pozitívan, reménytelien, lendületesen állunk hozzá, az sokat segíthet majd a szürke hétköznapok színesebbé varázsolásában. 

Boldog Új Évet mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://viktoriaperger.blog.hu/api/trackback/id/tr2612080531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása