Gondolatok egy női fejből

Gondolatok egy női fejből

Hogyan kezdj neki az álláskeresésnek?

2022. szeptember 28. - Perger Viktória

Nem érzed magad jól a jelenlegi munkahelyeden? Úgy érzed több van benned annál, mint amivel jelenleg foglalkozol? Vagy egyszerűen csak szükséged van egy kis környezetváltozásra, új kihívásra, de nem mersz/nem tudsz nekiugrani a konkrét teendőknek?
Minden projekt első lépése a legnehezebb, és talán a legbizonytalanabb is. Nehéz elképzelni a célt, konkretizálni a pontos lépéseket, lendületet gyűjteni az elinduláshoz. Így van ez az álláskereséssel is.

A következőkben adok pár egyszerű tippet, melyek segíthetnek elkezdeni az álláskeresést! 

brown_and_white_scrapbook_new_job_share_the_love_congratulations_video_message.png

Önismeret
Elsőre furcsának tűnhet, hogy miért lehet fontos önmagunk ismerete az álláskeresésnél. Megkönnyítheti a keresést, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mire is vagyunk képesek, mire nem vagyunk képesek, mik az erősségeink, illetve az erősítendő területeink. De úgy őszintén! Nem csak azért érdemes tudnod, hogy "valamit tudjak mondani a HR-esnek". Én például az évek során megtudtam magamról, hogy nem való nekem olyan munka, amihez nagyon kreatívnak kell lenni, illetve olyan sem, amiben kizárólag adminisztratív, ismétlődő feladatok vannak. Mindkettőt megtapasztaltam, de nem szerettem, és egyikben sem voltam elég jó. Ez csak egy egyszerű példa, de biztos vagyok benne,hogy mindenki tud magáról legalább 5-10-et mondani, ha kicsit gondolkozik. És érdemes elgondolkozni!

Célok tisztázása
Mit is keresel valójában? Külföldön vagy itthon szeretnél elhelyezkedni? Vállalkozó akarsz lenni vagy inkább alkalmazott? Teljes- vagy részmunkaidőben gondolkozol? Milyen városok/kerületek jöhetnek szóba a keresésnél? Van-e olyan cég, akinek a tevékenységével nem tudsz azonosulni, így ha csak nem ég a ház, nem szeretnél odamenni? 
Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket érdemes átgondolni a munkakeresés elején. Apróságnak tűnhet, de nem biztos, hogy hosszú távon motiváló lesz az, ha napi 3 órát kell utaznod vagy ha olyan cégnél kapsz állást, aminek a profilja hidegen hagy vagy egyenesen taszít. (Tudom, van az a helyzet, amikor kell egy munka, mindegy, hogy milyen és mindegy hogy hol, de itt most inkább arra gondolok, ahol van időd tisztázni magadban a céljaidat.)

Egy jó önéletrajz
Kismillió cikket írtak már az önéletrajzírás témájában a különböző újságírók, bloggerek és mindenféle szakemberek, mégis napi szinten látok olyan önéletrajzokat, amik távol állnak a "jó" fogalmától. Word-ben "szerkesztett", folyószöveggel írt, helyesírási hibákkal és elütésekkel teletűzdelt, fontos információkat nem tartalmazó önéletrajzokra gondolok.
Ajánlok kettő ingyenes weboldalt, ahol letisztult, szép, igényes önéletrajzokat lehet készíteni, méghozzá pofon egyszerűen. Az egyik a cvmkr.com, a másik pedig a canva.com. A cvmkr oldalon az előre megadott szekciók kitöltése után lehet választani, hogy milyen kinézetű önéletrajzot szeretnél letölteni, míg a canva-n előre megadott sablonokat tudsz átírni, saját ízlésedre szabni. Mindkettőnek egyszerű a használata és végtelen próbálkozási lehetőség áll rendelkezésre a számodra megfelelő darab elkészítésére.
Miután megírtad, érdemes megkéri egy-két közeli ismerősödet, hogy olvassák át, hátha találnak még benne hibát, amit te nem vettél észre. 

Linkedin profil kulcsszavakkal
A LinkedIn egy sokak számára ismert platform, ha álláskeresésről van szó. Leegyszerűsítve ez az oldal az álláskeresők Facebook-ja. Ha új munka után néznél, főleg ha szellemi pozícióról van szó, érdemes ide is felregisztrálnod és részletesen kitöltened az adatlapodat. Előfordulhat, hogy nem tudod pontosan mit lenne érdemes az adatlapodon feltüntetni, ezért olvass el néhány olyan álláshirdetést, amilyenre te is szeretnél jelentkezni vagy nézz meg olyan profilokat, akik hasonló munkakörben dolgoznak és az azokban található kulcsszavak közül tüntess fel néhányat az adatlapodon. Persze csak akkor, ha korábbi pozícióidban végeztél hasonló feladatokat. A LinkedIn-en keresgélő vezetők, HR-es szakemberek kulcsszavak alapján szűrnek jelölteket, így ha megfelelő kulcsszavakat használsz, könnyebben ráakadnak a profilodra.
Ezen kívül a LinkedIn-en azt is be lehet állítani az adatlapodon, hogy nyitott vagy új álláslehetőségekre. Ezt is mindenképpen érdemes bekattintanod.
Ha pedig kitöltötted a profilodat, látogass el a LinkedIn Jobs oldalra, hátha már szembe is jön veled álmaid állása!

Adatbázisokba való bekerülés
Ahogy egy használt autó vagy egy ingatlan megvásárlása esetén, álláskereséskor is igaz az, hogy jó, ha felregisztrálsz néhány adatbázisba. Egyrészt ezeken a platformokon rengeteg állás található egy helyen, másrészt be lehet állítani hírlevelet, így azonnal értesülhetsz az új lehetőségekről. A teljesség igénye nélkül néhány ilyen oldal: profession.hu, bap.hu, simplejob.hu, dreamjobs.humetacareers.com. Mindemellett munkaerő-közvetítő, vagy kölcsönző cégekhez is beregisztrálhatsz, náluk is számtalan állás található: randstad.hu, trenkwalder.hu, pannonwork.hu, hsa.hu.
Persze van egy csomó ágazatspecifikus oldal is, most csak néhány általánosat soroltam fel.

Tét nélküli interjúk
A legtöbb felnőtt nem profi interjúzó. És ez nem is baj, hiszen nem abból kell, hogy álljon valakinek az élete, hogy interjúkra mászkál. Azonban ha mégis arra kerül a sor, hogy részt kell venned egy állásinterjún, akkor nem árt, ha némiképp komfortosan érzed magad az interjú alatt, van némi önbizalmad. Ahhoz, hogy gyakorlatot szerezz az interjúzásban, a legjobb, ha megpróbálsz néhány tét nélküli interjún részt venni. Ezt megteheted egyrészt úgy, hogy jelentkezel olyan állásokra, melyekben bár esetleg el tudod képzelni magad, de nem álmaid állásai. Ha ilyen állások kapcsán behívnak egy interjúra, tapasztalatot tudsz szerezni anélkül, hogy túlzottan izgulnál és úgy érzenéd, hogy "csak egy dobásod van". A másik lehetőség, hogy részt veszel munkaerő-közvetítő cégek interjúin. Az ilyen cégeknél némi pluszt jelenthet, hogy még tanácsokat is kérhetsz az ottani HR-es kollégáktól.

Ismerősök értesítése
Apró, de nem elhanyagolható lépés a családod, barátaid értesítése arról, hogy váltani szeretnél. Nem, nem kell kiírni a Facebookra és nem is kell emiatt minden létező ismerősödet körbetelefonálni, de ha van olyan barátod, ismerősöd, akiben megbízol, érdemes megemlíteni neki, hogy mi a terved.
Mikor az előző helyemen nem éreztem jól magam, szép lassan igen sok számomra megbízható ismerősömnek tudtul adtam, hogy szeretnék egy új munkát. Nagyon örülök, hogy megtettem, mert így kerültem a mostani helyemre. Mikor megnyílt az a pozíció, amit immáron 4. éve betöltök, egy kedves ex-kolléganőm felhívta rá a figyelmemet, hogy ez a lehetőség szerinte nekem való lenne. Beszélgettünk, én gyorsan jelentkeztem és fel is vettek. Persze ez sem mindig ilyen pofon egyszerű, de ki tudja, hátha neked is szerencséd lesz!

Most alapvetően egy nyugodt, átgondolt álláskeresést vázoltam, ahol van idő minden lépésre. Természetesen van az a helyzet, amikor valaki elbocsátanak és személyes okokból azonnal el kell valahol kezdenie dolgozni, ha szereti az adott munkát, ha nem. Én nem ezt az esetet akartam cizellálni, hiszen egy ilyen helyzeten nincs mit cizellálni.

Fotó: unsplash.com

A bejegyzés trackback címe:

https://viktoriaperger.blog.hu/api/trackback/id/tr7416405286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása