2018. aug 15.

3 dolog, amit megtehetsz a környezetedért

írta: Viktória Perger
3 dolog, amit megtehetsz a környezetedért

A környezetszennyezés, a Föld energiakészleteinek túl gyors felhasználása napi szinten téma a médiában. Amúgy is, de az utóbbi napokban kiemelten, hisz 7 hónap alatt sikerült felélnünk a 2018-as évre "szánt" erőforrásokat. Erről több portál is cikkezett a minap. Mindenki tud róla, mégis legtöbbünk vajmi keveset tesz azért, hogy a helyzet javuljon. Az is tény, hogy átlagemberként nem könnyű bármit is tenni, aminek igazán nagy hatása van. A kisebb, "jelentéktelenebb" tetteknek, mint a szelektív hulladékgyűjtés vagy az elektromos autó használata, nem érezhető azonnal a hatása. Tömegeknek kell(ene) ezeket az apró dolgokat megtenni, ahhoz, hogy icipici változást is elérjünk. Remélem hamarosan tényleg tömegek fognak cselekedni.

Húsmentes nap
Nem, nem mondom, hogy mindenki legyen vegán, de heti egy húsmentes nap beiktatása igen jót tenne a Földünknek. Amellett, hogy a állattenyésztés irdatlan mennyiségű vizet és földterületet emészt fel, még magas CO2 kibocsátással is jár. Erről a témáról többek közt a Cowspiracy című dokumentumfilm számol be részletesen. Amúgy ezzel kapcsolatban jött létre például a Meat Free Monday kezdeményezés, amire sokan rá is haraptak. 

Kevesebb műanyag zacskó
Egy másik igencsak égető probléma a műanyag zacskók, szívószálak és egyéb műanyag cuccok túlzott használata. Számtalan videó és cikk kering az interneten a mértéktelen műanyaghasználat következményeiről. Nem, itt sem egyszerű a helyzet, mert a műanyagok praktikusak és kényelmesek. Azonban elnézve azt, hogy mi zajlik a világban, érdemes megfontolni, hogy kevesebbet használjunk ezekből vagy legalább többször használjuk fel őket. A műanyag zacsi remek alternatívája szerintem a vászontáska és a drogériákban kapható "bevásárlószütyő". Ezeken kívül újabban Merfelsz Dóra hálószövetből készült szütyőit használom, amik például egy piacozás alkalmával tökéletesen helyettesítik az eldobható műanyag zacskókat.

Kávékapszula helyett
Az emberek túlnyomó többsége napi 1, de akár 2-3 kávét is megiszik. A gond nem is ezzel van, hanem az elmúlt években nagyon trendinek számító kávékapszulákkal. A frissen pörkölt kávé minőségét imitáló kávékapszulák praktikusak és finomak, viszont jóval több hulladék keletkezik a használatuk által, mint mondjuk egy kotyogós kávéfőzővel lefőzött friss kávé által. A kapszulás kávék non-stop használatának mellőzése sem egy teljesíthetetlen feladat szerintem. Erre is vannak már szuper kis kezdeményezések.

Nem mondtam nagy újdonságot ezzel a 3 ponttal, az biztos... De nem is ez volt a cél, hanem inkább az, hogy arra ösztönözzelek Titeket, hogy ne csak olvassatok, hanem cselekedjetek is. Bárki bármit mondhat, de azt hiszem az elmúlt évek iszonyú természeti katasztrófáit és szélsőséges időjárását látva és megtapasztalva kár is lenne tagadni, hogy valami nem oké azzal, ahogy élünk.

Kép: Conserve Energy Future

Szólj hozzá

életmód környezetvédelem tippek környezetszennyezés kávékapszula műanyagzacskó húsmentesnap