2018. júl 19.

Mit ne tegyél, ha vegán vagy

írta: Viktória Perger
Mit ne tegyél, ha vegán vagy

Pár napja belefutottam egy francia vegánokról szóló cikkbe, ami a húsevőket megcélzó radikális tüntetésekről és rombolásokról szólt. Nem tudom, hogy valójában mennyi igaz a cikkből, de mivel szélsőséges viselkedést itthon is tapasztalok, így jött ennek a cikknek az ötlete. Mivel én is vegán vagyok, tudom, hogy mivel váltunk ki ellenszenvet vagy szimpátiát a környezetünkből, ezekről írnék most röviden.

Papolás
Ki szereti azt, ha miközben jóízűen eszi az ebédjét, valaki megosztja vele, hogy amit éppen fogyaszt az ezért és ezért káros és nem kéne azt ennie?! Én nem szeretem és bár többször előfordult már, hogy valaki kioktatott, a vegánság hátrányairól, de én törekszem rá, hogy ne viselkedjek így. Ugyanis ha elkezdesz egy étkezésnél arról papolni, hogy a húsfogyasztásnak milyen hatásai vannak a környezetre és az emberi testre, akkor igen hamar azon kapod majd magad, hogy a következő ebédedet már egyedül eszed meg, mert senki nem lesz kíváncsi az eszmefuttatásaidra. Ha szeretnél a társaság tagja maradni, akkor ne érvelj egy húsevő társaságban a húsevés ellen. Ha pedig zavar téged a hús illata vagy látványa, akkor egy vegán munkahelyen boldogabb leszel.

Túl sok Facebook csoport
Belenéztem már vagy 6-7 Facebook csoportba az évek során, de kevésnek maradtam hosszútávon tagja és még kevesebbet követek akárcsak heti szinten is. Ennek egyik oka, hogy van más dolgom is, mint posztokat olvasgatni, de a másik, ennél fontosabb ok, az az, hogy rengeteg minősíthetetlen hozzászólás érkezik az egyes bejegyzésekhez. Egymás szapulása, kioktatása az általam olvasott posztok legtöbbjénél előfordul, ami elveszi az a kedvemet attól, hogy tagja maradjak az adott csoportnak. Néha vannak persze pozitív élményeim is, mert új termékeket, éttermeket és hasznos információkat lehet megtudni ezek tagjaként. Sajnos vannak nem vegán ismerőseim is, akik bár érdeklődnének az életmód iránt, tagjai voltak vegán csoportoknak, de kiléptek belőlük, mert igen gyakran találkoztak elborult kommentekkel.

A ló túloldala
Találkoztam már pár olyan vegánnal, akiknek habzott a szájuk, amikor megtudták, hogy van még bőrcipőm, használok még nem vegán kozmetikumokat vagy, hogy amikor barátoknál főzünk, akkor én is abból az edényből eszem (elmosás után), amiben ők már főztek húst. Szerintem ez már túlzás. Nem baj, ha más betartja még ezeket is, de az szerintem nem jó, hogy leszól másokat.

Mit tudsz tenni...?

Példamutatás
Én arra jöttem rá, hogy egy dolgot tudok tenni, példát mutatok. Mindegy, hogy ki mit eszik, mit mond, leszól-e vagy sem, én úgy eszem, ahogy azt jónak látom, állati eredetű termékektől mentesen. Nem mondogatom, hogy ez milyen jó és bezzeg mások étrendje milyen rossz. Egyrészt azért, mert én sem örülök, ha valaki elítél, másrészt pedig azért, mert mindannyian különbözőek vagyunk, mindenkinek más táplálékra van szüksége. Ha majd érdeklődik az életmód iránt, akkor tudja, hogy hozzám fordulhat, szívesen segítek neki. És eddig igazolt is az élet e tekintetben, mert nem vesztettem el a húsevő barátaimat és nagyon sokan érdeklődnek az életmódom iránt, szívesen kipróbálnak vegán ételeket, ráerőltetni egy életmódot viszont senkire sem lehet.

Kép: Playbuzz

Szólj hozzá

egészség életmód vegetáriánus vegán növényi étrend