2018. jún 07.

Miért vagyunk folyton fáradtak?

írta: Viktória Perger
Miért vagyunk folyton fáradtak?

Mostanában mindenki fáradt. Nem tudom mi volt a helyzet réges-régen, de az elmúlt időszakban bárkivel beszélek a hogylétéről, szinte biztos, hogy megemlíti, hogy fáradt. Fáradtnak lenni trendi. Legalábbis úgy tűnik. Egy jó kávé, egy cuki sleepy emoji. Ennyi már elég is egy kedvelt poszthoz. Image result for sleepy emoji  Image result for sleepy emoji De ha mégsem szeretnénk állandóan fáradtak lenni és alacsony energiaszinttel élni, akkor érdemes picit változtatni az életünkön. Nem mindenen tudunk rögtön, sőt lehet, hogy van, amin soha, de amin tudsz, azon érdemes.
Íme néhány általam megtapasztalt indok, hogy miért is lehetünk folyton fáradtak.

Túl sok a kávé?
Bár ezt már sokszor, sok helyen megírták, mégis az egyik legalapvetőbb italunk, ami nélkül már az ágyból sem vagyunk hajlandóak kikelni... A kávé. Egy órára kb. felpörget, aztán semmi, sőt még fáradtabbnak érzed magad. Ahogy pedig szép lassan hozzászokik a szervezet, úgy hat egyre kevésbé. Persze vannak helyzetek, amikor jól jöhet, mert annyira kéne az az egy-két órányi plusz energialöket, de az alkalmankénti használata nem is árt annyira, mint a napi 3-4 adag elfogyasztása.
Kávé helyett hatásos reggel egy-két légzőgyakorlattal indítani a napot. Furán hangozhat, de rengeteg energiát ad, felébreszt, energetizál. Pl.: 5 mp. belégzés, 5 mp. levegő benntartása, 5 mp. kilégzés, 5 mp. levegő "kinntartása". Vagy egy klasszikus verzió, amikor a lehető leglassabb belégzést ugyanilyen lassú kilégzés követ. Nekem beváltak! Ha te is kipróbálnád, itt tudsz utánaolvasni. 

Túlevés?
Úgy teleetted magad, hogy mozdulni alig bírsz? Hát persze, hogy fáradt vagy! Ez nemcsak rövid, de hosszútávon is totál lefárasztja az embert, megterheli a gyomrot és legtöbbször nincs is szükség annyi ételre, mint amennyit valójában megettünk. Ha van elég mértékletesség benned, ne edd teljesen tele magad és akkor nem kényszeríted a szervezetedet arra, hogy teljesen az emésztés foglalja le a következő 2-3 órában. Persze vannak alkalmak, amikor az embernek nincs kedve visszafogni magát, mint egy jó vasárnapi ebéd a családdal. Van ilyen, nem baj! Már az is előrelépés lenne, ha ez ne naponta történik meg.

Sok méreganyag?
A fáradtság sokszor egész egyszerűen annak köszönhető, hogy tele van az emberek szervezete méreganyagokkal, amik nem könnyen tisztulnak ki. Tehát ha mondjuk hetente 4x eszünk gyorskaját, víz helyett állandóan kólát és energiaitalt iszunk, akkor hiába iszunk meg mellé 2 dl csalánteát, nem lesz sok foganatja. A méregtelenítés egy lassabb, eleinte leterhelő folyamat, ami hosszútávon hozza meg az eredményt. Ha érdekelnek az ilyen kúrák, itt találsz párat.

Kevés idő a természetben?
Volt már olyan, hogy elmentél sétálni vagy túrázni egy erdőbe és utána kipihentebbnek, nyugodtabbnak érezted magad? Ez normális és a legtöbben vágyunk is erre. Hacsak teheted, mozdulj ki egy picit a nyüzsgő, zajos, büdös városból, mert a zajterhelés, a túlzott nyüzsgés stb. inkább fárasztanak, mintsem feltöltenek. A természet segít pihenni, lenyugodni, akkor is ha csak pár órád van rá. Nem fogod megbánni!

Kevés sport?
A mozgásszegény életmód is okozhat fáradtságot. Reggel autóval mész munkába, egész nap ülsz egy gép előtt vagy egy tárgyalóteremben, majd autóval mész haza. Este fáradtnak érzed magad és nem tudod magad rávenni a sportra. És ez így megy napokig... Pedig a szervezeted igényelné a mozgást, legyen az bármi. Nem, nem muszáj napi 10 km-t futni vagy elmenni a legizzasztóbb 90 perces edzésre. Ússz egyet vagy sétálj, a lényeg, hogy csináld! 

Még számtalan oka lehet annak, ha valaki állandóan fáradtnak és enerváltnak érzi magát. Érdemes utánajárni az okának és változtatni az életmódunkon, hogy ne legyen nyűg minden ébren töltött óra.

Szólj hozzá

sport kávé fáradtság egészség természet életmód életmódváltás aktivitás