2018. jan 11.

Hogyan készüljünk egy túrára?

írta: Viktória Perger
Hogyan készüljünk egy túrára?

Hasznos cuccok hobbitúrázóknak

Remélem az előző bejegyzésemmel mindenki kedvet kapott egy kis természetjáráshoz. Ha igen, akkor most jöhetnek a legfontosabb túrakellékek.

Ruházat & cipő
A legfontosabbak természetesen. A túracipő kiválasztásakor az egyéni igényeken kívül szem előtt kell tartani, hogy milyen terepen szeretnénk majd túrázni, milyen időben és, hogy nagyjából milyen távon. Én például vettem egy könnyű, nem esőálló cipőt, amit csak melegebb időben vagy váltócipőnek használok, illetve beszereztem egy magas szárú, vízálló darabot is, amit akár télen is, valamint esőben és hóban is tudok használni. Ezen a tételen nem szabad spórolni, különben a lábaink egészsége fogja bánni.
A ruházat nagyrészt az időjárástól függ. Az aláöltözet mindig nyerő! Nem izzadsz bele, melegen tart, vékony és kényelmes és simán rá tudunk venni még további rétegeket. Érdemes is amúgy több réteget felvenni, hogy egy-egy emelkedőn kaptatva vagy ha kisüt a nap legyen mit lecibálni magunkról.
A cipőmet leszámítva gyakorlatilag minden cuccom a Decathlonból van. Olcsó, megbízható és ameddig hobbiszinten űzünk egy sportot, addig (szerintem) minden igényt kielégít a választékuk.

Hátizsák
Már egy 15-20 km-es túra alatt is megtapasztalhatjuk milyen fontos is a megfelelő túrahátizsák kiválasztása. Nem kell persze nagy dologra gondolni, elég egy közepes méretű, összecsatolható pántokkal (hevederekkel) ellátott hátizsák, hisz a legfontosabb az szerintem, hogy a zsák teljes súlya ne legyen teljes egészében a válladon. Ezen kívül jól jön, ha a hátizsáknak több kicsi zsebe, illetve kulacstartója is van.

Étel, ital
Törekedjünk az egyszerűségre és a praktikumra! Mi ritkán állunk meg kajálni, mert vagy hideg van az ácsorgáshoz, vagy annyira későn indultunk neki a távnak, hogy félő, hogy nem érünk célba sötétedés előtt. Nem árt kicsit kalóriadúsabb ételekkel készülni, hisz egy túra elég sok kalóriát felemészt és jól jön a tápanyagutánpótlás. Éppen ezért szendvicset, olajos magvakat, müzliszeleteket, feldarabolt zöldségeket és almát szoktunk magunkkal vinni a pár órás gyalogutakra. Emellett készülni szoktunk legalább 1,5 liter vízzel és ha még fér a csomagba, akkor télen egy termoszban teát is viszünk. Jól szokott esni az átfagyott testünknek.

Navigáció
Bár nagyon hangulatos egy méretes turistatérképpel nekiindulni az útnak, de mi eddig még mindig az egyszerűbb utat, egy offline applikációt választottunk. Mivel a legtöbb helyen több turistaúton vezet végig egy szakasz és úton útfélen keresztezik egymást a különböző útvonalak, így ésszerű és igen ajánlott valamilyen navigációs eszközt igénybe venni. Mi ezt használjuk, nekünk bevált: GPS Kit. (az applikáció alkalmas a turistautak.hu térképeit implementáljuk) Teszem hozzá halkan, hogy nem én navigálok, ezt inkább a férfira bízom... :)

Kés vagy bármi önvédelmi eszköz
Mi elég sokszor túrázunk olyan útvonalon, ahol 10-15 km-en keresztül egy lélekkel sem találkozunk. Bár velünk még szerencsére sosem fordult elő olyan eset, amikor igénybe kellett volna vennünk ilyen eszközt, de azért nem árt ha van az embernél gondolva arra az esetre ha mondjuk kóbor kutyával találkoznánk.

Egyéb
Például egy zseblámpa. Idén télen már kétszer előfordult velünk, hogy úgy elszöszöltük az időt délelőtt, hogy a túra utolsó pár km-én már ránk sötétedett. Ekkor örültünk csak igazán a telefon elemlámpa funkciójának, mert anélkül az orrunk hegyéig sem láttunk volna el.

Okostelefon-kesztyű: igen, bevallom imádok képeket készíteni a túrákon. És igen, az Instagramon is meg szoktam osztani. Éppen ezért a nagy hidegekben nagyon jól jön egy olyan kesztyű, amiből nem kell minden kattintás előtt kibújnom, majd vissza. Nekem ilyenem van, teljesen bevált.

Még számtalan cucc lehet hasznos, de szimpla fél napos-napos túrákra nekünk eddig ezek bőven elegendőek voltak.

Szólj hozzá

sport egészség túra természet tippek hobbi mozgás túrafelszerelés