2017. nov 22.

A sportolás hatásai

írta: Viktória Perger
A sportolás hatásai

Reggel, mikor 3/4 6-kor csörgött az órám, jelezve, hogy ideje felkelni és rávetni magam a futópadra, azon gondolkoztam, hogy miért is jó ez nekem? Miért nem alszom inkább? De aztán azért hamar meggyőztem magam és felkeltem. Persze nem mondom, hogy kizárólag jó hatása van annak, hogy sokat edzek... Úgy gondoltam összeszedek most pár pozitívumot és negatívumot, hogy egy teljesebb képpel szolgáljak a (hobbi)edzések hatásairól.

Nézzük először a pozitív hatásait:


Kitartás
Eleinte nehéz rávenni magadat, de ha nem engedsz a lustaságnak, akkor rövidesen megtapasztalod azt, hogy az életed más területein is kitartó leszel! Azon kapod magad, hogy nem hagyod, hogy minden apró-cseprő akadály eltántorítson a célod elérésétől.

Jó emésztés
Igen pórias ugyan, de a jó közérzetünk megőrzése érdekében kulcsfontosságú, hogy jó-e az emésztésünk. A mozgás egyértelműen pozitívan hat erre is.

Súlymegtartás
Erről egy előző bejegyzésemben írtam.

Sikerélmény
Kitűzted célul, hogy egy héten 3x sportolsz és teljesítetted. Eldöntötted, hogy felkészülsz a félmaratonra és lefutottad. Ezek mind pozitív példákat állítanak neked. Ezeket az élményeket, sikermintákat példaként használva az élet egyéb területein is sikerélményben lehet részed.

Hasznos időtöltés
Manapság a legtöbben sokat dolgozunk és keveset pihenünk. Sajnos az elkényelmesedett, 21. századi társadalmunk egyik rákfenéje, hogy a sok kütyünek és a modern technológiának köszönhetően nagyon kevés hasznos időtöltést tudunk felmutatni. Sokunknak munka után már csak arra van ereje, hogy tologassa valamelyik netes játékot, bámulja a tévét vagy chateljen az ismerőseivel. Ezzel szemben a sport egy valódi, értékes időtöltés, melyből jóval több előnyünk, mint hátrányunk származik mind rövid- mind pedig hosszútávon.

Számtalan pozitívumot lehetne még felsorakoztatni, de most inkább rátérek az általam tapasztalt negatívumokra:

Függőség
A sport bizonyos tekintetben olyan mint a kávé vagy a cigi. Ha rákapsz az ízére, nem tudod majd letenni (vagy csak nagyon nehezen). Engem például a reggeli edzéseknél nem az hajt, hogy huhdenagyonszeretek korán kelni, hanem az a jól ismert elégedettségérzés, amit az edzés után érzek. Ennek a hajszolása tuti függőség... :)

Túlzás
Mint mindennel, ezzel is túlzásba lehet esni. Egyszer csak azon kapod magad, hogy más nem hagysz ki egy napot sem, ha kell felkelsz 4-kor, e köré szervezed az összes programodat, ideges leszel, ha ki kell hagyni egy edzést, mindent lemondasz, csak hogy erre legyen időd és így tovább. Mindenkinek van ilyen időszaka, ez szinte törvényszerű. Csak az a nem mindegy, hogy változtatsz-e rajta. Ha csak nem vagy élsportoló vagy nincsenek komoly, hivatásszerű céljaid, akkor nem érdemes az egészségedet vagy a kapcsolataidat kockára tenni azért, hogy még 2 órát izzadással tölts. Egyensúly...!

Csakazértis
Ez az úgynevezett "csakazértis" hozzáállás nagyrészt a függőségnek egy hozadéka. "Akkor is, ha hulla fáradt vagyok, akkor is ha lappang bennem a betegség, akkor is, ha ma már edzettem, akkor is, ha fáj valamim..." Ezek rám is jellemzőek, mind a mai napig és nem vezetnek semmi jóra. Bár fontos a rendszeres mozgás, a kitartás, de fontos megismerni és tiszteletben tartani testünk és teherbírásunk határait.

Szólj hozzá

sport edzés egészség motiváció szabadidő életmód tippek pihenés egyensúly mozgás