2016. júl 15.

Állásinterjú HR-es szemmel

írta: Viktória Perger
Állásinterjú HR-es szemmel

5 tipp a sikeres felkészüléshez

Az előző két részben kiveséztem, hogy véleményem szerint milyen a jó önéletrajz, illetve azelőtt a telefonos interjúk menetéről ejtettem pár szót.

Most tegyük fel, hogy jó az önéletrajzunk, amivel pályáztunk és egy sikeres telefonos interjút is a hátunk mögött tudhatunk. Nagy az öröm, de azért még a java hátravan. Az interjú...

A következőkben egy "átlagos" HR-es interjúhoz fogok felkészülési tippeket adni. Ezek nem vonatkoznak specializáltan egy cégre vagy állásra, így lehet, hogy van olyan interjú, ahol az én tippjeim nem válnának a pályázó hasznára. 

1. Dátum. Kapsz egy megerősítő emailt -jó esetben-, hogy hova menjél, mikorra és ott kit keress majd. Érdemes ezt az emailt megőrizni, naptárba bevinni, mielőtt még elfelejtődik. Most ez elég bugyutának hangozhat, de sajnos nem egy és nem két olyan interjúm volt, amit amiatt kellett másik időpontra átpakolni, mert "Jajj, én úgy emlékeztem, hogy jövőhétre beszéltük meg.." Nem kell persze kétségbeesni, ha ilyen történik, nem harapjuk le senkinek a fejét, de azért jobban veszi ki magát, ha az eredetileg megbeszélt dátumon megjelenünk a helyszínen! :)

2. Információgyűjtés. Melyik céghez is megyek interjúra? Az elmúlt időszakban egy projekt miatt az egyik élelmiszer-kereskedelmi láncnak dolgoztam. Ha annyi 20.000 forintosom lenne, amennyiszer az interjú alany egyetlen mondatot sem tudott mondani a cégről az interjú elején, akkor most mehetnék belőle nyaralni. Komolyra fordítva a szót, tessék kicsit utánanézni a cégnek, akiknél szeretnél a jövőben dolgozni. 3-4 mondat már elég szokott lenni, a lényeg, hogy lássák, hogy készültél.

3. Pontosság. Mondanom sem kellene, hogy fontos. Az átlag HR-esnek egy nap igencsak sok dolga van, melynek egy nagyobb része időponthoz kötött. Ha késel az interjúról, megeshet, hogy annyival kevesebb időd lesz a bemutatkozásra. Nem is beszélve arról, hogy a nagy kapkodásban nem tudsz kicsit szuszanni, körülnézni. Pedig az első benyomás mindkét félnek döntő. Milyen érzés itt lenni? Kedvesek itt az emberek? Tetszik a légkör? Sokat meg lehet tudni egy cégről néhány perc alatt így.

4. Megjelenés. "Mit vegyek fel? Nincs egy rongyom sem..." A tipikus kora reggeli női pánik.. Hogy miben érdemes menni interjúra az függ a cég kultúrájától és a szektortól is, amiben tevékenykedik. Például, ha egy német bankba készülünk interjúra, akkor érdemes kifejezetten elegánsan és mégis szolidan megjelenni. Kosztüm vagy öltöny, magassarkú, semmi feltűnő rúzs vagy erős smink. Míg ha egy amerikai szolgáltatóközpontba készülünk, ott elég egy elegánsabb hosszúnadrág blúzzal vagy inggel és egy kicsit feltűnőbb színű lakktól sem hiszem, hogy negatív benyomást keltenénk. A lényeg az ápolt megjelenés és az extremitás kerülése. Ahogyan biztosan ne: pár hónapja egy jelöltem biciklivel érkezett az állásinterjúra. Ez még nem is gond nekem, ha nem izzad le, csakhogy úriemberünk megjelent a teremben talpig biciklis szerkóban, hozzá illő cipővel. Na hát ez már fura volt.

5. CV átnézése. Végül, de nem utolsósorban érdemes a saját önéletrajzunkat átnézni, mielőtt elindulnánk. Mettől-meddig is dolgoztam ott? El tudom mondani összeszedetten, hogy mik voltak a feladataim? Milyen készségeim, tapasztalataim vannak, amit hangsúlyozni lenne érdemes az interjún? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket érdemes magunkban tisztázni.

Ez az 5 pont remélem mankóként szolgál egy álláspályázónak, még akkor is, ha a lista nem teljes.

Jó felkészülést! :)

Szólj hozzá

állás tippek állásinterjú felkészülés álláspályázat HR CV