2016. jún 26.

Állásinterjú HR-es szemmel

írta: Viktória Perger
Állásinterjú HR-es szemmel

Az önéletrajz

Egy újabb fontos pontjához érkeztünk egy interjúnak, az önéletrajzhoz. Ez a belépő, vagy rosszabb esetben rögtön a kilépő egy cégnél. Ha az önéletrajz "jól" lett megírva és a pályázó releváns állásra pályázott, az nagy öröm egy HR-esnek. Mert akár hiszik a pályázók, akár nem, de öröm szép CV-t (curriculum vitae) látni. Hát még az mekkora, ha fel is tudom utána hívni, mert illik a lehetőséghez, amire pályázott! Szinte látom magam, amint a reggeli emaileim átfutása után lélegzetvisszafojtva böngészem végig az újonnan befutott pályázatokat, remélve, hogy minél többet fel is tudok majd keresni. 

De miért is fontos az önéletrajz? Azért, mert ez lesz az első benyomás rólunk, jövendőbeli kollégáról. Mivel a mai világban nincs lehetőség legtöbbször rögtön egy személyes bemutatkozásra, így először ezen keresztül kell megnyernünk magunknak a kiválasztásért felelős hölgyet avagy urat. Persze a figyelemfelhívás alatt nem feltétlen azt értem, hogy tarkabarka önéletrajzokat kellene beadni. Inkább el is mondom pár pontban, hogy mire gondolok! :) Persze minden HR-es más, mindenkinél játszik a szubjektivitás, még akkor is, ha objektivitásra törekszünk, de azért bemutatom az általam "jónak" talált önéletrajzot.

- Külalakra és első pillantásra legyen rendezett. Jól meg van szerkesztve, a sorok nem csúsztak szét, az egyes bekezdések tagoltak, el vannak kicsit különítve egy mástól. 

- Ha színes is, mert vannak területek, amiknél némi kreativitás jó ha társul a tárgyilagossághoz (pl. marketing), akkor sem ajánlott sok színt használni és csicsás dokumentumot kreálni a végére. Ez igaz a betűméretre is. 2-3-nál többet nem ajánlok használni.

- A CV legyen átlátható és friss. Nem szerencsés például egy 2013-ban frissített önéletrajzzal pályázgatni 2016-ban, ha egyszer azóta kétszer váltottunk már munkahelyet és megtanultunk egy új nyelvet. Emellett én is csak megerősíteni tudom azt, hogy a HR-esek többségének nincs több, mint 20-30 másodperce egy CV átfutásához. Ennek több oka van. Az egyik, nagyon egyszerű ok, hogy nincs rá időnk. Napi akár 100 önéletrajzzal is találkozunk, miközben mondjuk 15-20 pozíció vár arra, hogy betöltsük. De az is igaz, hogy nincs is szükségünk ennél többre. Ahogy nőtt a tapasztalatom, én is azon kaptam magam, hogy ennyi idő alatt általában el tudom dönteni, hogy illik-e az adott anyag a pozícióhoz vagy sem. Ha meg mégsem tudom eldönteni, még mindig fel tudom hívni.

- Legyenek benne a fontos információk. És ezek legyenek helyesek. Amikor elkészültünk az önéletrajzunkkal, érdemes megkérni egy ismerősünket, hogy olvassa át. Több szem többet lát, olykor a legfeltűnőbb hibákon siklunk át a legkönnyebben. Mire is gondolok itt? CV, amin nincs név, visszajön az email, amit küldök, mert a pályázó elütötte a címet, telefonszám, ami előtt nincs ott az előhívó és még sorolhatnám. 

- Érdemes a "professzionális" oldalunkat elővenni. Értem én, hogy a bikinis, koktélozós képünkön nézünk ki a legjobban, de nem túl szerencsés ilyen képpel állást pályázni, mert nehéz ilyenkor valakit komolyan venni. Nem baj, ha nem profi a fotó, ami rólunk készül, de vegyünk fel egy blúzt vagy inget és kérjük meg egy ismerősünket, hogy egy egyszínű fal előtt kattintson rólunk egy-két képet. Jobb, higgyétek el! 

- Jó sorrendben legyenek feltüntetve a tapasztalatok! Sosem tudtam megérteni azt a logikát, amikor valaki mondjuk 2008 óta dolgozik és közvetlen a személyes adatai alatt az akkori munkatapasztalatát fejti ki és ahogy görgetek lefelé, úgy közeledünk időben a jelenhez. Mivel nagy valószínűséggel a jelenkori vagy az azt megelőző tapasztalat miatt pályázik meg valaki egy következőt, így biztosan arra érdemes felhívni a HR-es figyelmét és nem a már-már irreleváns 8-10 évvel ezelőttire. Ugyanez igaz az iskolákra is. Minek tegyem első helyre az általános iskolát, ha egyszer már egyetemet is végeztem?!

- Rövid beszámoló az egyes pontokhoz. A munkámból adódóan elég sok pozícióról tudom, hogy mit jelent, mit csinálnak abban napi szinten az emberek, de azért nem mindről. Emiatt egy CV nekem akkor lesz "vonzó" és érthető, ha pár pontban kifejti a pályázó, hogy a pozíció, melyet betöltött, mit is jelent. Nem kell hosszú szöveget, egész mondatokat írni, elég pár összefoglaló tőmondat. Amennyiben valaki releváns a pozícióra, egy HR-es már pár pontból megsejti azt, a többi meg jöhet a személyes vagy telefonos interjún.

- Végül, de nem utolsósorban pedig: csak az igazat! Az előző részben (Állásinterjú HR-es szemmel ; A telefonos interjú) említettem, hogy telefonon majdnem mindig letesztelem a releváns nyelvtudását a pályázónak. De ha máskor nem, a személyes interjún biztosan. És ezt sokan mások is így teszik. Emiatt én azt tudom tanácsolni, hogy ha valaki 6-7 éve nem használta mondjuk a német nyelvtudását és saját bevallása szerint most gyenge középfokú, akkor ne írja be azt, hogy felsőfokú, folyékony német nyelvtudás, hisz ez hamar kibukik és elég kellemetlen.

Egy szó, mint száz, fő a tiszta, átlátható, informatív önéletrajz, amivel azt a benyomást kelthetjük a HR-esben, hogy érdemes ránk szánni 5-10 percet és felhívni minket. Ez megkönnyíti a HR-es dolgát és javítja a pályázó esélyeit is! :)

Szólj hozzá

állásinterjú önéletrajz álláspályázat curriculum vitae HR CV